(c) Luiza Boldeanu

Expoziția Mongolia, semnată de Luiza Boldeanu, la F64

Vineri, 12 octombrie, te invităm în sala expozițională a magazinului F64 (Bulevardul Unirii 45), începând cu ora 19:00, pentru a vernisa inedita expoziție semnată de Luiza Boldeanu. Luiza a călătorit în Mongolia și s-a întors cu multe povești ce merită spuse nu doar în cuvinte, ci și prin imagini. Mai jos, aflăm mai multe despre ea și despre motivația care a împins-o să realizeze acest proiect.

Înscrie-te aici! Locurile sunt limitate!

Mongolia
(c) Luiza Boldeanu

Despre Luiza Boldeanu

“Tineți minte cum este când te îndrăgostești ? Când nu poți sta departe de cineva și de multe ori încerci să îți dai seama de ce? Eu m-am îndrăgostit de fotografie, de orizonturile nemărginite pe care mi le-a deschis. Fotografia m-a ajutat să învăt să văd, să observ și să apreciez frumusețea din fiecare lucru care ne înconjoară.
Este modul meu de a mă exprima, de a sugera stări de spirit și emoții, de a le șopti privitorilor o poveste, a mea, a ta, a lor, a fiecăruia dintre noi. “

Luiza a avut  diverse expoziții personale și de grup atât în România cât și în afară și publicații pe diferite platforme: Foto4all, Nikonisti.ro, MyPortraitHub.com, Blur magazine, Professional Photography UK, Vogue Italia, National Geographic, Fine art Photo Magazine, Bored Panda, SerbiaPhoto, http://www.clubulfoto.com, 1x.com, TVR2, Media TV, WPO Sonny awards, visumbrasov.org, Photolife magazine, http://shoottheframe.com, Blogul F64, mup.ro, AgerPres, Expuneri fotografice etc. Iar printre proiectele ei de suflet se numără: “Identitites”, serie de duble autoportrete realizat împreună cu Tina Genovia; “Mood stories” și “Window stories”.

Despre Mongolia

Fermecată fiind de viața de nomad, diversitatea culturală, tradițiile și multitudinea etniilor întâlnite în Mongolia, își dorea de ceva timp să ajungă pe meleagurile acestei fascinante țări.

Cu o istorie remarcabilă, de la huni la Genghis Khan și succesorilor săi, care au controlat un vast imperiu ce se întindea peste China, Rusia, Asia Centrală și Orientul Mijlociu, apoi continuând cu lupta pentru libertate în perioada comunistă, Mongolia este una dintre cele mai interesante țări din lume. Se întinde pe 1.566.000 km² și are o populație de doar 3 milioane de locuitori unde se regăsesc numai puțin de 22 de etnii, cu tradiții, religie, cultură și obiceiuri diferite.

“Din momentul în care am început să planificăm călătoria știam exact ce ne dorim de la cele câteva săptămânii petrecute în Mongolia. Sincer, mi-aș fi dorit să mai rămânem câteva săptămânii bune, dacă nu câteva luni. Nu de alta, dar,  sunt 22 de etnii diferite și aș vrea, pe viitor, să am contact cu fiecare dintre ele. Am cunoscut, locuit, mâncat la aceeași masă cu crescătorii de reni ce fac parte din tribul Tsaatan, originari din Siberia; crescătorii de vulturi de vânătoare, și anume cazaci, ei au migrat din Kazahstan și s-au așezat în vestul Mongoliei și crescătorii de cămile din Desertul Gobi. De la fiecare dintre ei am avut de învățat câte ceva: de la omenie, simplitate, comuniune cu natura, respectul pentru natură și pentru cei din jur și multe, multe altele.”

Mongolia este faimoasă pentru modul nomad de viată ai locuitorilor ei. Are una din puținele culturi nomade din lume, cu o estimare de 30% până la 40% din locuitorii aceste țări fiind nomazi. Din oricare etnie ar face parte, nomazii Mongoliei se ocupă îndeosebi cu păstoritul, diferențele dintre ei fiind fizice, de cultură, tradiții și religie. In funcție de zona unde s-au stabilit, ei cresc reni, iaci, vaci, capre, oi sau cai și se mută de câteva ori pe an în funcție de anotimp și de nevoile animalelor din gospodărie.

Cu doar 40 de familii ramase în zonele îndepărtate de nord ale Mongoliei, trăiesc crescătorii de reni, originali din regiunea Tuva din Siberia. Supraviețuirea lor depinde în totalitate de creșterea renilor și de subvenția de la stat. Este singura etnie ajutată de guvern din punct de vedere financiar. Traiul lor este unul simplu și se învârte în jurul creșterii și hrănirii renilor.

Cazacii, veniți din Kazahstan sunt crescători de vulturi de vânătoare foarte cunoscuți, o tradiție ce datează de mii de ani, răspândită foarte mult în Kazahstan și Kârgâzstan. Deși odată crescătorii de vulturi erau asociați cu elita cazacilor, în zilele noastre se mai păstrează acest obicei exclusiv pentru festivaluri și pentru conservarea tradițiilor cazace. Vulturi erau odată crescuți pentru vânătoare și competiții, aceștia vânând marmote, iepuri, vulpi și lupi, fiecare animal fiind vânat pentru mâncare, pentru blană, sau pentru ambele.

“Aș putea vorbi despre călătoria în Mongolia zile întregi, însă vor urma câteva articole scrise pe aceasta temă și ne vedem la vernisaj.
Mongolia este și va rămâne o țară fascinantă unde abia aștept să mă întorc.”  – spune Luiza.

Așa-i că ți-am deschis apetitul pentru o călătorie de neuitat?

Înscrie-te aici! Locurile sunt limitate!

Și vino alături de noi și Luiza, pe 12 octombire, într-o călătorie vizuală în Mongolia!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.