(c) Andrei Baciu

Obiective ideale pentru fotografia de peisaj

Natura, întotdeauna schimbătoare, de la animale fascinante la priveliști care-ți taie răsuflarea, priveliști care atunci când revi nu mai sunt la fel.  Fotografia de peisaj este una dintre modalitățile de a păstra înfățișarea naturii alături de noi indiferent de timp, loc, anotimp și vârstă. În timp ce poate fi surprinsă în mare parte cu orice tip de echipament foto, pentru rezultate profesionale și/sau cadre realizate noaptea sub clar de stele, ai nevoie de un obiectiv performant. Însă, nu doar unul te poate ajuta. În final depinde de ceea ce vrei să surprinzi atunci când fotografiezi peisaje și, desigur, unde te duci.

Astăzi aflăm care sunt tipurile ideale de obiective pentru fotografia de peisaj, cu recomandări de la fiecare brand în parte, fie că vorbim de aparate foto DSLR sau mirrorless.

#1 Obiective Fisheye

Obiectivele foto Fisheye sunt cunoscute pentru deformarea specifică datorită unghiului extrem de larg de cuprindere. Așadar, dacă vrei să “prinzi” un peisaj inedit sau întreaga atmosferă dintr-un loc, acesta este obiectivul pe care îl cauți. Poți surprinde tot peisajul pe care îl fotografiezi într-o singură fotografie, iar deformarea, dacă îți surâde, desigur, creează un aspect interesant și atipic.

(c) Daniel Mîrlea

#2 Obiective wide și focala de 17mm

Obiectivele wide permit captarea multor elemente în cadru, datorită unghiului mare de cuprindere. Cu cât sunt mai wide cu atât pot prezenta distorsiuni mai mari, însă acest lucru poate fi un avantaj. De asemenea, focala de 17mm este printre cele mai populare focale wide în fotografia de peisaj.

Recomandări de obiective DSLR:

Recomandări de obiective mirrorless:

#3 Obiectiv de 50mm

Obiectivul fix de 50mm e mic şi, chiar dacă este singurul pe care îl ai la tine, poţi face o fotografie de peisaj reuşită. Fiind dedicat portretelor de obicei, avantajul este că îl poți găsi începând cu diafragma f/1.2, ceea ce înseamnă că poţi face o expunere mai lungă seara fără trepied datorită deschiderii și oricum va performa mult mai bine noaptea ca un obiectiv cu f/2, de exemplu.

Dezavantajul la un astfel de obiectiv în fotografia de peisaj este că nu ai la dispoziţie un unghi prea mare de cuprindere și atunci nu vei avea foarte multe elemente în cadru.

#4 Obiectiv 70-200mm

Obiectivele de 70-200mm sunt utile în special pentru fotografii de sport sau portret. Însă nu sunt de neglijat nici în fotografia de peisaj, mai ales dacă vrei să suprinzi ceva aflat la o distanță mare.

#5 Obiectiv începând de la 150mm

Obiectivele de acest tip sunt extreme și nu foarte des folosite în acest tip de fotografie. La fel ca obiectivul de 70-200mm, acesta este ideal dacă vrei să surprinzi peisaje aflate la mare depărtare. Totuși pot fi de mare ajutor în cazul fotografiei wildlife sau evenimentelor sportive în natură.

Recomandări de obiective DSLR

Recomandări de obiective mirrorless

Descoperă ofertele F64 pentru acest gen de fotografie! Și spune-ne care este echipamentul ideal pentru tine, în comentarii!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.