Obiective ideale pentru fotografia de stradă

Postat de: F64 F64

Fotografia de stradă, spontană, spectaculoasă și surprinzătoare, este unul dintre cele mai la îndemână genuri fotografice de abordat fiindcă mult mai important este ceea ce se află în cadru, în locul echipamentului foto. Ba chiar, mai recomandat ar fi, pentru confortul tău, să nu ai la tine un echipament foarte stufos sau greoi. Un echipament minim îți va asigura o flexibilitate mai mare și, prin urmare, îți va fi mult mai ușor să observi momente cruciale pentru că nu ești constrâns. Asta va adăuga și o notă de discreție care-ți va permite să surprinzi oamenii așa cum sunt. Cum nu fiecare își dorește să fie în fața aparatului, un plus de discreție te va ajuta să nu ai subiecte crispate.

fotografia de stradă
(c) Mirela Momanu

Fotografia de stradă poate fi ușor făcută și cu telefonul, pornind de la premisa că cel mai bun aparat este cel pe care îl ai la tine, însă, cum majoritatea ne dorim versatilitate și calitate, poate cel mai important lucru legat de aparatul foto când faci fotografie de stradă, este să deții un model de cameră căruia îi poți schimba obiectivul. Ar mai fi și alte caracteristici de avut în vedere, pe care le poți citi în articolul de mai jos. Dar articolului de față se axează pe care sunt tipurile ideale de obiective pentru fotografia de stradă.

Echipamentul în fotografia de stradă – ce alegem?

#1 Obiectivele wide, fixe

Obiectivele wide și cu distanță focală fixă (începând cu 24 și până la, 35 și 40mm – echivalent full-frame) sunt cele mai utilizate în fotografia de stradă:

Acest tip de obiective te forțează să te apropii de subiect pentru a surprinde momentul, oferindu-ți posibilitatea de a capta detalii greu de surprins de la distanță, o focalizare mai rapidă, sunt mai mici și mai ușoare. Trebuie însă să mai iei în vedere următoarele dacă te gândești să achiziționezi un obiectiv fix: sunt mai scumpe, pot face să te simți inconfortabil fiind destul de aproape de oamenii necunoscuți, nu prea ai cu ce bokeh să te joci și prezintă distorsiuni.