Obiective ideale pentru fotografia de portret

Postat de: F64 F64

Fotografia de portret este unul dintre cele mai populare și abordate genuri fotografice, la pol opus, însă cot la cot cu fotografia de peisaj. Așadar, fie că vorbim despre autoportrete, portrete de stradă, portrete fine-art, fashion, fotografierea copiilor sau nou-născuților există niște numitori comuni care aduc toate ramurile fotografiei de portret împreună. Odată este echipamentul, iar aici ne referim în mare parte la obiective, despre care vom vorbi mai jos și la portret în sine, adică faptul că indiferent de ce portret facem, vrem ca acesta să transmită o emoție care să pună în valoare și subiectul și fotograful.

Înainte să trecem la detalii tehnice și sfaturi pentru alegerea obiectivului indiferent de brand, hai să trecem în revistă câteva principii de bază ale fotografiei de portret:

Fotografia de portret-echipament, lumină și încadrare

#1 Planuri și unghiuri

Planul ne ajută să amplasăm subiectul în cadru şi reprezintă cantitatea de spaţiu pozitiv sau negativ dintr-o imagine. În fotografia de portret, cel mai des întâlnim următoarele planuri: planul general, american, mediu, prim-planul, gros-plan și planul de detaliu.

Prin intermediul unghiului ne poziţionăm faţă de subiect, iar în funcţie de acesta vom dezvălui privitorului experienţe şi emoţii diferite. Fiecare unghi de abordare în parte va avea un impact diferit asupra privitorului şi a modului în care acesta percepe subiectul şi scena fotografiată. Unghiurile cele mai des folosite sunt: plonje, racursi și la nivelul privirii.

#2 Fii atent la:

  • Lumină și fundal – lumina naturală este mult mai oportună captării tonurilor pielii, dar și a întregii game de culori din care se compune subiectul. Cel mai bun moment pentru a face o fotografie de portret ar putea fi în timpul zilei, afară, într-un moment în care poți valorifica la maximum lumina soarelui.
  • Ochi – Dintre toate trăsăturile feței, ochii sunt cei mai importanți pentru portret, întrucât prin intermediul privirii transmitem cel mai adesea emoțiile. Chiar și o schimbare subtilă a privirii va induce mai departe expunerea unor sentimente și emoții diferite.

Fotografia de portret este cea care transmite un mesaj folosindu-se întotdeauna de un subiect uman, de un zâmbet, o stare de spirit și o pereche de ochi. La final, dincolo de echipament, planuri, unghiuri sau lumină, fotografia de portret înseamnă emoție. Înseamnă interacțiune între fotograf și model, comunicare și poveste.