(c) Dragoș Asaftei

Obiective ideale pentru fotografia macro și cea de produs

Ești fascinat de lumea insectelor, a obiectelor în miniatură sau îți place să fotografiezi mâncarea atunci când arată apetisant ori să surprinzi lucruri pe care cu greu le poți admira cu ochiul liber în general? Fie că vorbim de bijuterii sau alte tipuri de produse, inclusiv animale micuțe, în acest articol vei găsi obiective dedicate fotografiei macro, close-up și de produs de la toate brandurile foto și atât pentru aparate foto DSLR, cât și mirrorless, așa că hai să le descoperim mai jos împreună:
 
 

Obiective Sony

Citește un articol dedicat, aici!

Mecanismul cu element dublu flotant compensează aberațiile cromatice la toate distanțele focale, iar diafragma cu deschidere circulară produce un efect de defocalizare plăcut.

Poți afla mai multe despre acest obiectiv din articol.

Sony 30mm f/3.5 este un obiectiv cu un design optimizat pentru aparatele din seria NEX. Unghiul de cuprindere al cadrului este echivalentul a 45mm pe o cameră de  format 35mm cu elemente optice ce pot focaliza foarte aproape, ajungând la un raport de mărire de 1:1. Este ideal pentru fotografia macro și close-up, dar și pentru produs, portrete, sport, fotoreportaj și multe alte aplicații.

Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS este obiectivul ce va furniza imagini increibile, fiind ideal pentru fotografia de produs, macro și close-up, poate fi însă utilizat și pentru portrete, sport sau alte genuri foto.

Obiective Canon

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM face parte din prestigioasa serie de obiective foto L de la Canon și este primul care deține un stabilizator de imagine cu detecție de unghi și de deplasare extrem de eficient la o distanță de focalizare apropiată.

Obiectivul disponibil pe montură EF  este adecvat atât pentru portrete cât și pentru fotografie macro. Permite fotografierea subiectelor mici la dimensiuni de până la mărimea naturală (raport 1:1).

Canon EF 180mm f/3.5L Macro USM este un teleobiectiv macro de înaltă performanță cu flexibilitate excelentă. Fiind un teleobiectiv, poate surprinde prim-planuri în mărime naturală de la distanțe mari fără riscul de a deranja subiectul. Ideal pentru fotografierea naturii sălbatice, fotografie macro și produs.

Canon EF-S 35mm f/2.8 IS STM este un obiectiv all around versatil, ideal pentru fotografia macro sau de tip close-up, cat și pentru fotografia de stradă sau de călătorie. Diafragma si lampa LED circulară asigură o bună iluminare în diverse contexte.

Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM, este un obiectiv macro cu adevarat revoluționar, ce este destinat camerelor foto din seria EOS M. Acesta nu este doar compact și ușor, având o optică cu performanțe deosebite. În plus acesta are integrat un bliț Macro Lite 2, asigurând întotdeauna o iluminare optimă.

Obiective Panasonic

Panasonic Leica DG Macro-Elmarit 45mm f/2.8 Asph MEGA O.I.S. este un obiectiv ce are încorporat un sistem de stabilizare optică de imagine. Obiectivul oferă posibilitatea capturii unui subiect la dimensiunile sale reale și este ideal ca obiectiv tele pentru portrete, produs, peisaje și instantanee.

Panasonic LUMIX G 30mm este un obiectiv macro destinat aparatelor foto cu format Micro 4/3 oferind o distanță focala de 30 mm (60mm echivalent în standard 135).

Obiectivul beneficiază de un sistem de focalizare rapid și precis, tratamente speciale ale lentilelor și o diafragmă luminoasă de f/2.8 care oferă o excelentă separare a subiectului de fundal cât și timpi scurți de expunere chiar și in condiții de iluminare slabă.

Panasonic LUMIX G 30mm încorporează un sistem de de stabilizare a imaginii inovator, MEGA Optical Image Stabilizer, ce îți permite să fotografiezi din mână cu timpi de expunere mult mai lungi decât un obiectiv similar fără sistem de stabilizare.

Motorul de focus asigură o focalizare extrem de rapidă, precisă și silențioasă, făcând acest obiectiv o alegere potrivită și pentru cameramani și videografi.

Este obiectivul ideal pentru fotografia macro și close-up, dar și pentru portrete, sport, fotoreportaj și multe alte aplicații, precum fotografia de produs.

Obiective Sigma

Obiectivul beneficiază de un sistem de focalizare rapid și precis, tratamente speciale ale lentilelor și o diafragmă luminoasă de f/2.8 care oferă un bokeh plăcut și ușurință în fotografiere atunci când lumina nu este foarte putrenică.

Citește și review-ul scris de Tony Hampel, aici.

Optimizat pentru o claritate deosebită a imaginii la distanțe apropiate, obiectivul Canon EF-mount 70mm f / 2.8 DG Art de la Sigma vine cu un raport de mărire 1: 1 și este de dimensiuni reduse. Fiind un membru al seriei Art, aceast obiectiv se distinge și prin designul său sofisticat, care utilizează două elemente FLD, două elemente SLD, un element anormal de dispersie parțială / element de refracție mare și două elemente asferice pentru a limita atât aberațiile cromatice cât și cele sferice pentru claritate si precizie de culoare.

Citește un review aici.

Obiective Nikon

Fan Nikon și macro? Vezi ce obiectiv să alegi!

Un obiectiv macro popular cu raport de reprezentare 1:1 conceput pentru utilizarea cu aparatele SLR în format FX de la Nikon (perfect compatibil cu senzorii DX). Funcția silențioasă de focalizare automată asigurată de Silent Wave Motor (SWM), sistemul intern de focalizare și elementul frontal non-rotativ permit apropierea de subiect.

Obiectiv macro compact și ușor în format DXcu elemente optice de calitate. Echipat cu a doua generație a sistemului de reducere a vibrațiilor (VR II) de la Nikon, asigură imagini stabile atât pe senzor, cât și în vizor, permițând o fotografiere mai flexibilă cu aparatul ținut în mână.

Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED este un obiectiv macro cu distanța focală de 105mm, destinat atât camerelor digitale cu senzor crop (DX), cât și celor full-frame (FX). Este ideal pentru fotografia close-up și macro. Nikon a implementat o versiune îmbunătățită a sistemului de reducere a vibratiilor (VR II) în acest obiectiv macro, ceea ce oferă fotografului posibilitatea de a captura imagini clare la timpi de declanșare cu aproximativ 3 trepte mai lungi. Stabilizarea optică de imagine elimină nevoia unui trepied în majoritatea situațiilor de lumină insuficientă. Autofocusul este rapid și silentios grație SWM-ului (Silent Wave Motor), datorită caruia și schimbarea între modul auto și manual focus se face foarte rapid. Focalizarea internă face ca elementul frontal al obiectivului să nu se rotească, ceea ce ajută mult în cazul folosirii unui filtru de polarizare circulară sau a filtrelor neutre ori graduale.

Este un obiectiv legendar în lumea fotografiei close-up și macro, oferind imagini de o claritate extraordinară, cu un raport de marire de 1:1, cu contrast și culori de invidiat.

Obiective Fujifilm

Este un obiectiv macro mediu, special conceput pentru aparatele cu montură Fuji X. Ideal pentru fotografia macro și close-up, dar poate fi folosit și pentru portrete, produs, sport sau fotoreportaj. Obiectivul beneficiază de un sistem de focalizare rapid și precis, tratamente speciale ale lentilelor și o diafragmă luminoasă de f/2.4 care oferă o excelentă separare a subiectului de fundal, cât și timpi scurți de expunere chiar și în condiții de iluminare slabă.

Este un teleobiectiv prime cu o distanță focală echivalentă de 120mm, potrivit pentru aparatele mirrorless cu montură Fuji X. Distanta focală combinată cu diafragma maximă f/2.8 te va ajuta să obții o separare bună a subiectului de fundal. Datorita raportului de mărire 1:1, obiectivul este ideal pentru fotografia macro. Un sistem de focus Floating Focus te va ajuta la fotografia close-up sau de produs, folosind două grupuri distincte de focalizare pentru a menține calitatea imaginii pe toata plaja de focus, iar motorul liniar asigură o performanță rapidă a autofocusului.

Obiectivele GF sunt capabile să redea o rezoluție excelentă și sunt gândite să facă față exigențelor viitorilor senzori. Folosind cunoștiintele adunate din crearea seriei de lentile XF, Fujifilm a creat gama GF folosind cele mai noi tehnologii. Creat special pentru subiecte de dimensiuni mici GF 120mm f/4 Macro R LM OIS WR oferă un raport de mărire de 1:2 și o distanță focală de 95mm în format full-frame. Elementul frontal este tratat împotriva stropilor, este sigilat împotriva prafului și protejat împotriva condițiilor neprielnice de vreme. Poate fi folosit la temperaturi de până la -10 grade, iar în formula optică sunt incluse și 3 lentile ED pentru reducerea aberațiilor cromatice.

Obiective Olympus

Este obiectivul ideal pentru fotografia macro și close-up, dar poate fi folosit și pentru portrete, sport, fotoreportaj și produs. Fiind un obiectiv dedicat macro, va permite fotografierea de aproape permitandu-ți un raport de mărire de 1:1. Obiectivul oferă o calitate exceptională a imaginii datorită lentilelor ce beneficiază de multiple tratamente, un focus rapid și precis și o construcție solidă și robustă.

Categoria de obiective macro pentru camerele foto mirrorless are un nou obiectiv prime de referință. M.ZUIKO DIGITAL ED 30mm 1: 3.5 Macro are o greutate redusă, cel mai puternic grad de marire 2.5x, precum și o distanță de focalizare de doar 9.5cm. La această distanță, fotografii amatori ambițiosi pot extinde repertoriul creativ pentru a include detalii fascinante ale lumii naturale, care altfel nu ar fi vizibile cu ochiul liber. O altă caracteristică esențială este mecanismul de focalizare silențios, timpul de răspuns fiind îmbunătățit cu 20-30% (în urma testelor realizate) față de cel de la obiectivele macro convenționale.

Obiective Tamron

Test Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro cu Dragoș Asaftei

Tamron SP 60mm f/2 Di II LD IF Macro 1:1 este primul obiectiv Tamron macro mediu special conceput pentru senzoriAPS-C cu diafragmă luminoasă. Ideal pentru fotografia macro și close-up, dar și pentru portrete, sport, fotografie de atmosfera în lumină scazută, cât și fotografie de produs.

Tu ce obiective folosești pentru fotografia macro și cea de produs? Răspunde-ne în comentarii!

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Buna ziua, dragi prieteni.
    Se pare ca ati uitat de Pentax, prima brand din lume care a scos formatul Full Frame.
    De fapt Pentax nu apare niciodata nici in newslettere trimise de voi catre noi.
    Doamne ajuta, Valeriu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.