De ce ai nevoie pentru un live de succes?

Până nu demult, lumea online vuia legat de necesitatea conținutului video atât pentru business cât și pentru consumul larg, al utilizatorilor de orice tip, în fiecare zi. Pe masură ce mediile sociale au început să se adapteze trendului și producătorii de echipamente au facilitat incredibil de mult realizarea de video, afișarea acestuia a devenit așa cum era la începuturile rețelelor sociale imaginea statică: simplă.

Astăzi, fie că vorbim despre Facebook, Instagram, Whatsapp sau Linkedin, lumile digitale în care comunicăm personal și profesional sunt bazate deja firesc pe content video. Astfel, experiența “vie” pe care o oferă clipurile, senzația de a fi “acolo”, a ajuns să necesite pasul următor: a fi acolo atunci când lucrurile chiar se întâmplă, adică, live!

Ceea ce în mod tradițional oferea doar televiziunea, cu costuri de producție și resurse uriașe alocate, de la echipament, echipă și până la licențe, conexiunea cu satelitul, astăzi putem obține cu un singur click sau mai degrabă un tap, dintr-o aplicație aflată pe telefonul mobil. Și de aici se țese o nouă poveste, cu capitole și grade de dificultate, pentru ca odată cu posibilitățile, au crescut și necesitățile de comunicare live online.

Există așadar, câteva tipuri de activități care se folosesc de transmisiile în direct și fiecare dintre ele lucrează cel mai bine în anumite configurații de echipament. Așa că, hai să vedem care sunt acestea: Vlogging. Video log, sau Vlog, așa cum este numit în comunitate, este o formă de comunicare liberă, cu puține spre deloc reguli de realizare din punct de vedere tehnic (poate doar imagine în focus și sunet de nivel eficient), care beneficiază maxim de conceptul de live. În realitate, nu este neapărat nevoie să ai un canal cu milioane de abonați pe Youtube, nici măcar să ai un canal, ci oricine face un scurt live pe Facebook, Instagram ș.a.m.d, face vlog. Și într-adevăr, mulți vloggeri profesioniști de aici încep: un smartphone și un selfie stick conectate la contul de Social Media și gata: live!

Nimic rău în asta, nu îți cumperi cea mai nouă mașină de curse dacă încă te lămurești cum se manevrează corect un kart. Însă în scurt timp, dacă în continuare te lansezi în eter și ai comunicări suficient de dese, vei ajunge să îți dorești atât o calitate mai bună a imaginii, cât și a sunetului, plus versatilitate în ceea ce privește încadrările, efectele de culoare sau chiar numărul de camere. Să fim serioși, telefonul mobil este uimitor: îl scoți din buzunar, faci cu el câteva zeci de activități și îl bagi înapoi, magic. Însă ce te faci dacă ai nevoie de zoom ca sp arăți în live-ul tău numai prim planul, dar și balconul decorat frumos de la etajul 7? Sau dacă în loc de un simplu selfie-vlog, vrei să faci un interviu cu invitați?

Atunci te vei gândi la o soluție care să te ajute în aceste direcții. Noi îți recomandăm să citești despre (și să vii în magazinul F64 să testezi) aparatele foto compacte și cele mirrorless. Din punct de vedere al versatilității, sunt cu câteva clase peste smartphone, din câteva motive:

  • Au zoom optic (generos unele) sau chiar obiective interschimbabile (mirrorless, DSLR),
  • Unele au posibilitatea conectării de microfon extern/lavalieră,
  • Permit setări de culoare, focus și diafragmă (separarea subiectului de fundal),
  • Datorită senzorului mai mare, imaginea este de calitate mai bună,
  • Se comportă mult mai bine în condiții de lumină slabă (noaptea, spații închise etc).

live

Recomandări de aparate foto ideale pentru live:

Avantajul este că și acestea sunt destul de reduse ca dimensiune, portabile și ușor de utilizat. Singurul aspect care complică lucrurile este că pentru a transmite live, au nevoie de ajutor extren, sub forma fie a unui encoder video, fie a unei plăci de captură conectate la un computer cu acces la internet.

Și pentru că sunetul reprezintă o foarte importantă variabilă în orice comunicare video, este important să utilizezi un microfon adecvat. Desigur, toate camerele au un microfon încorporat, unele dintre ele chiar sunt dotate cu unul de calitate decentă, însă calitatea percepută de consumator depinde nu doar de nivelul unui echipament, ci și de utilizarea unuia potrivit pentru situația în care ne aflăm. Revenind la situația interviului, microfonul ambiental (omnidirecțional) al camerei sau telefonului o să capteze probabil vocile personajelor, dar nu va distinge între acestea și camionul care claxonează în fundal sau trecătorii ce conversează pe stradă.

De aceea indicat este să utilizezi die un microfon direcțional așezat direct pe cameră (dar care limitează distanța permisă față de subiect la câțiva metri), unul dinamic pe care să îl îndrepți către cel intervievat, fie lavalieră pentru fiecare din cei ce vorbesc. Captând sunetul direct la sursă, cu un microfon adecvat, zgomotul din fundal va fi minimizat și vocile se vor auzi clar și coerent, indiferent de situație. Un alt factor important este sursa de lumină: cea naturală este plăcută și noi oamenii simțim nevoia de naturalețe, deci am putea fi tentați să vrem să ne bucurăm de asta, ignorând anumite aspecte. Din păcate, pe lângă schimbări neprevăzute (care s-ar putea să strice un cadru altfel bun), s-ar putea să nu fie suficientă (poate filmăm la apus afară sau chiar noaptea) și nici poziționată așa cum ne interesează. Și aici există soluții construite special pentru astfel de situații, precum lămpile portabile, se alimentează cu acumulatori/baterii și care pot face diferența deși ocupă doar un spațiu modest în trusă.

live

Recomandări de lămpi:

Nu trebuie să îți faci griji în privința compatibilității pentru că cele mai multe dintre aceste lămpi portabile sunt prevăzute cu un sistem de prindere pe patina aparatului pentru a se monta ușor.

Foarte util de menționat mai este că pentru vloggeri, care de cele mai multe ori sunt oameni-orchestră, camera cu care filmează ar fi ideal să fie dotată cu un ecran rabatabil, astfel încât indiferent în ce unghi s-ar afla personajul principal, selfie sau nu, vizualizarea cadrului să nu fie o problemă.

O altă aplicație a echipamentelor pentru transmisiuni în direct este desigur televiziunea online. Am putea să o vedem ca pe un vlog în studio mai complex, pentru că intervin câteva variabile moștenite de la televiziunea tradițională: decor, mobilier, scheme de iluminare standard, ținute vestimentare ș.a.m.d. Din perspectiva tehnciă și aici avem de-a face cu un semnal video transmis în mediul online, către o platformă anume (sau mai multe). Diferența majoră este că avem de-a face cu cel puțin 2 camere ce filmează simultan, soluții de captare a sunetului mai exigente și o echipă ceva mai mare de oameni.

În televiziune există emisiuni care pot dura ore în șir, este necesar ca în primul rând camera să poată executa această sarcină fără să fie nevoie de pauze de răcire sau să existe riscuri de defecțiune. De aceea, cele mai indicate sunt camrele video prodesionale, dotate atât cu comenzi rapide accesibile, cât și cu caracteristici de imagine la un nivel superior, plus obiective încorporate cu zoom generos.

live

Recomandări de camere video profesionale:

Orice sistem care utilizează pentru live 2 sau mai multe camere, are nevoie de o soluție care să comute între camere și alte surse necesare transmisiei. Un astfel de echipament poartă denumirea de switcher video și rolul său este să facă munca regizorului de emisie mai eficientă, prin a oferi control rapid la comutarea surselor ar trebuie să fie în așa fel încât emisiunea să livreze mesajul propus cât mai bine cu putință. Dacă până acum câțiva ani aceste echipamente erau de neatins din cauza prețului, ele fiind destinate exclusiv televiziunilor tradiționale, astăzi există câteva variante accesibile și suficient de puternice pentru a deservi un studio online (dar compacte):

Un model de bază poate îndeplini funcțiile de comutare, ceva tranziții simple și câteva alte funcții în plus, la un preț mai mult decât decent, în vreme ce modelele mai scumpe oferă interfețe superioare (SDI vs HDMI), un număr mai mare de surse permise, afișare de logo, ieșire de rețea inclusă și pe măsură ce crește prețul, chiar mai multe.

Din punct de vedere al sunetului, soluția consacrată a profesioniștilor din televiziune este lavaliera fără fir. Mai precis, microfonul tip lavalieră este conectat la un transmițător “la purtător” care comunică cu receptorul portabil sau fix. Mai apoi, toate sursele audio, atât provenite de la lavalierele participanților cât și muzica de fundal, efectele sonore și altele sunt strânse într-un mixer audio care transmite mai departe de regulă un semnal stereo, cu 2 canale, ce poate fi preluat de switcherul video și atașat semnalului de imagine.

Este necesar să cunoaștem de la amenajarea studioului de câte surse de sunet vom avea nevoie pentru a utiliza simultan. Mixerele audio sunt dotate și ele cu un număr finit de intrări și cu ceva opțiuni de ameliorare și control de sunet. Desigur, trebuie luat în calcul ce fel de conectori utilizează microfoanele sau sursele de sunet folosite, pentru a nu întâmpina probleme la montaj. În zoona profesională de exemplu, microfoanele (sau liniile radio wireless) au de obicei un conector de ieșire XLR, în vreme ce chitarele electrice utilizează de regulă un conector tip TRS (jack) de 6.3mm.

live

Un setup simplu de sunet ar putea contine:

Microfoanele de tip lavalieră au avantajul că pot izola foarte bine sursa utilă de sunet (vocea în acest caz) și ignoră zgomotul de fond, cu o calitate foarte bună îndiferent de poziția și localizarea subiectului, în vreme ce microfoanele de mână (dinamice) sunt mai versatile, în sensul că pot fi plimbate de la un subiect la altul și fiind mai puțin sensibile, necesită mai puține reglaje în timp real.

Atât în cazul unui vlog, dar și în cazul telefoanelor, se va dovedi extrem de util un teleprompter de pe care gazda emisiunii sau vloggerul pot citi textul pregătit cu grijă dinainte, oferind un mare plus de naturalețe materialului. De ce nu se poate folosi o simplă tabletă sau text tipărit, poate te întrebi. Pentru că atunci când subiectul din fața camerei are privirea concentrată oriunde în altă parte decât centrul optic al obiectivului, chiar și milimetric aproape, aceasta se observă și creează un disconfort telespectatorului, care va avea senzația că deși are în față un singur personaj care comunică un mesaj, acesta are privirea pierdută.

În plus, un prompter care poate fi utilizat împreună cu tableta, are un preț rezonabil și funcționează extrem de simplu, iar pe tabletă se poate instala o aplicație gratuită sau premium.

Cireașa de pe tortul transmisiilor live, cea mai importantă verigă, este modulul care asigură trimiterea semnalului video în mediul online, printr-o conexiune la internet.

Cele mai multe astfel de device-uri sunt ușor de manevrat și de cărat, putând fi montat chiar pe patina camerei și preiau semnalul video printr-un simplu cablu HDMI. De remarcat faptul că, pe lângă stabilitatea oferită de tehnologiile incluse în astfel de dispozitive, mijloacele prin care se transmite informația sunt variate, în sensul că se pot conecta la internet prin Wi-Fi, cablu sau modem USB dedicat, astfel că, în orice loc pe planetă ne-am afla, dacă există conexiune la internet, va putea exista și un live!

Pentru cei care se întreabă cum se poate asta în condițiile unei conexiuni slabe la internet, de exemplu, trebuie menționat că aceste encodere au posibilitatea selectării unui format și bitrate corespunzător condițiilor disponibile. Cele mai multe sunt proiectate (și updatate permanent) să funcționeze cu platformele principale de streaming, astfel că Facebook, Youtube sau Ustream cu siguranță vor fi incluse în lista lor de compatibilități.

În concluzie, odată ce ne-am ales ce și pentru cine transmitem în direct, plus echipamentul necesar în condordanță cu nevoile noastre (nu uita, consultanții F64 îți pot da o mână generoasă de ajutor, dacă treci prin magazin pentru a testa echipamentul și a lua o decizie), trebuie doar să ne conectăm la internet și cu câteva click-uri dăm legătura la studio…și suntem live!

Un articol de Vladimir Cheroiu

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • SALUT!
    MA POTI AJUTA SI PE MINE CU O LISTA DE ECHIPAMENTE FOTO VIDEO?
    SUNT CASTIGATORUL UNUI PROIECT PE FONDURI IN VAL DE 33 K EURO SI DORESC SA LE ACHIZITIONEZ DE PE F64.
    MULTUMESC!
    MAIL: ENACHECRISTIANLEX@GMAIL.COM
    TEL 0773751328

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.