(c) Adrian Simonescu

Cu Tamron 70-200mm G2 la Raliul Moldovei

Ce poate fi mai plăcut ca îmbinarea a două pasiuni în același timp? Pentru mine fotografia și cursele de raliu sunt două mari plăceri pe care de cele mai multe ori le ajut să se întâlnească.

Iată că a sosit vremea Raliului Moldovei pentru a fi imortalizat, alături de Tamron 70-200mm.

În teorie, pentru evenimente sportive, unde subiectul se deplasează cu viteze foarte mari, e important să ai aparatură care să se descurce, aparat cu un sistem de autofocus foarte rapid și obiective la fel de rapide.

Pentru cei care doresc sa experimenteze acest tip de fotografie, am următoarele sfaturi:

  • o să ai nevoie de două obiective cel puțin: un wide/ultra wide și un tele, de preferat în jurul focalei 70-200mm sau 70-300mm.
  • dacă nu ai două aparate, e timp suficient între trecerile mașinilor să schimbi obiectivele
  • setările în general sunt făcute la fața locului, în funcție de lumină, poziționare și obiectiv folosit. Eu am folosit în general modul manual și ISO auto, dar modul potrivit este cel Tv pentru Canon (shutter priority) sau Nikon S (shutter priority),
  • încearcă să ajungi la timp pe traseu, eventual cu o zi înainte ca să îl poți parcurge pentru a gasi cele mai bune puncte de unde să poți fotografia.
  • ține cont de indicațiile și sfaturile echipelor de ordine și cele de organizare pentru a nu îți pune viața în pericol.

De data aceasta, ca aparat, am ales Canon 6D mark II, care nu este tocmai aparatul gândit pentru acest tip de fotografie. A fost o provocare, dar și o surpriză placută sa aflu că se descurcă când vine vorba de urmărirea subiectului, contrar spuselor multor fotografi, are o gamă dinamică suficient de bună și o calitate a imaginii foarte bună la valori ISO ridicate.

În afară de Canon 6D mark II am avut și un Canon 70D împreună cu două obiective:

Review-ul acesta o să fie însă orientat către obiectivul Tamron 70-200mm F2.8 G2 folosit în mare parte cu aparatul Canon 6D mark II.

Specificații Tamron 70-200mm f/2.8 SP Di VC USD G2

  • Compatibil cu monturile Canon EF și Nikon F,
  • Diafragma cu 9 lamele rotunjite,
  • Compatibil cu aparatele full frame, dar și cu cele APS-C (crop),
  • Sistem de autofocus USD,
  • Construcție optică: 23 elemente în 17 grupuri,
  • Sistem de stabilizare VC, care conform producătorului poate compensa până la 5 stopuri,
  • Colier de trepied,
  • Izolare împotriva prafului și apei,
  • Diametrul pentru filtre 77mm,
  • Dimensiuni: 193.8mm (lungime) și 88mm (diametru maxim),
  • Greutate: 1500 grame.

Performanțe, utilizare și construcție

Tamron 70-200mm 2.8 G2 este un obiectiv fantastic, din aproape toate punctele de veder. Focalizarea este foarte rapidă, precisă și silențioasă, construcția este solidă, din metal și plastic de foarte bună calitate. Optica nu uită să impresioneze, este foarte sharp de la f/2.8, are un bokeh placut, culori și contrast bune.

La un eveniment sportiv, în care subiectul se miscă cu viteză mare, e necesar un obiectiv și un aparat care să poata face față acestor provocări. Tamron 70-200mm 2.8 G2 a demonstrat că este capabil. A ratat focusul în extrem de puține cadre, probabil undeva la 5%, majoritatea cadrelor având focusul acolo unde s-a dorit, urmărirea subiectului este foarte bună, subiectul focalizat fiind clar.

Autofocusul obiectivului este foarte rapid, foarte precis și silențios, deși la un eveniment de raliu, nu contează foarte tare acest ultim aspect.

Urmărirea subiectului este excelentă, chiar și atunci când subiectul intră în cadru cu 150-170 km/h. Parasolarul inclus este suficient de mare și cu o prindere perfectă pe corpul obiectivului.

Butoanele au un click satisfăcător și par foarte bine integrate în corpul obiectivului.

Stabilizarea de imagine este excelentă (poate compensa până la 5 stopuri), putând fi setată în 3 moduri diferite, în funcție de nevoie. Pentru un cadru static, am reușit cadre foarte clare la 200mm cu 1/50.

Calitatea imaginii este foarte bună, începând cu f/2.8. La f/4-5.6 obiectivul este perfect sharp pe toată plaja focală și pe tot cadrul, din colț în colt și în centru.

Vignetarea apare la f/2.8, însă poate fi foarte ușor corectată, aceasta dispare la f/4-f/8.

Rezistența la flare este foarte bună, aberații cromatice spre 0, iar distorsiunile foarte mici și ele, care de asemenea, pot fi corectate în Lightroom sau alt program de editare foto.

Puncte forte Tamron 70-200mm

  • calitatea imaginii,
  • construcție robustă,
  • sistem de autofocus rapid și precis,
  • prețul față de competitor,
  • sistem de stabilizare foarte bun.

Puncte slabe (subiectiv)

  • inelul de trepied nu permite ținerea lejeră în mână (degetele nu încap între talpă și corpul obiectivului),
  • inelul de zoom este poziționat spre parasolar, obișnuit fiind de la Canon 70-200mm unde zoom-ul este poziționat spre aparat. (după câteva cadre începi să te obișnuiești cu ideea),
  • merită să vină la pachet cu un toc de protecție.

Concluzie

Folosit împreună cu aparatul Canon 6D mark II, obiectivul Tamron 70-200mm F2.8 G2 a dat rezultate de excepție, rezultate care m-au mulțumit și pot spune că acest obiectiv este o alternativă mai bună pentru Canon 70-200mm f/2.8 II la un cost mai mic.

Obiectivul poate fi folosit cu succes pentru portret, peisaj, sport și în general toate tipurile de fotografie care au nevoie de focala 70-200mm și o diafragmă luminoasă.

Articol și fotografii de Adrian Simonescu.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.