c) Andreea Chiru-Maga

Ai putea fi fan Sigma pentru că…

Ești fotograf începător și te derutează toate brandurile astea care-ți cam țipă în față să le cumperi sau să le testezi? Ești avansat și nu știi de unde să începi să mai încerci și alt tip de echipamente foto-video? Ei bine, tocmai din aceste motive, ne-am hotărât să facem un fel de ghiduri ale brandurilor foto-video, în speranța că îi vom ajuta pe începători să-și dea seama de ce echipament au nevoie și să le oferim avansaților mai multe alternative pentru experimentele lor creative.

Acum, a venit rândul celor de la Sigma! Așa că haide să citim mai întâi o scurtă descriere și apoi să trecem la obiective!

Nu cu mult timp în urmă, Sigma a început să-și regândească gamele de obiective foto. Motivul principal pentru acest proiect, numit Global Vision, se desfășoară din punctul de vedere al companiei deoarece din ce în ce mai mulți fotografi găsesc dificilă selectarea unui obiectiv fiindcă sunt mult prea multe tipuri disponibile, iar diferențele dintre ele nu sunt definite întotdeauna foarte clar. Drept urmare, compania a decis nu doar să schimbe modul în care design-ul comunică cu posesorul, ci să împartă obiectivele pe categorii concrete. Asta înseamnă că toate obiectivele dintr-o anumită categorie sunt legate de ceva comun. Mai jos regăsești toate categoriile și descrierile lor.

Sigma
(c) Alberto Groșescu

C (Contemporary)

Gama Contemporary este compusă în mare parte, însă nu exclusiv (există și obiective fixe, precum Sigma 30mm f/1.4 MFT) din obiective cu zoom versatile, teleobiective standard, dedicate utilizării zilnice pentru camerele foto APS-C (precum Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 OS HSM Macro C). Practic, aceasta este o gamă de buget, este varianta pe care o alegi dacă îți dorești ceva calitativ, versatil și la un preț foarte accesibil.

Sigma
(c) Raluca Antuca

A (Art)

În gama Art vei regăsi cele mai rapide obiective fixe. Producătorii spun că au fost create cu o atenție deosebită acordată opticii pentru performanțe uimitoare. În plus, tot în gama Art mai intră și câteva obiective wide, macro, fisheye și zoom. Un exemplu bun aici ar fi Sigma 18-35mm f/1.8 HSM A.

Sigma
(c) Sebastian Popescu

S (Sport)

Poate este deja de la sine înțeles pentru ce arie a fotografiei au fost concepute obiectivele din gama Sport, vei regăsi în aceasta atât obiective zoom, cât și fixe, special create pentru fotografie sportivă și wildlife. Deja, aici dacă ai în plan să achiziționezi un astfel de obiectiv, trebuie să iei în calcul că prețul devine piperat în unele cazuri, însă viteza acestor obiective îndeplinește toate așteptările.

Sigma
(c) Daniel Penciuc

**EX

Este vechea gamă high-end, similaă cumva gamei L de la Canon sau obiectivelor high-end Nikon, cu inele aurite. S-a renunțat la această gamă, fiind regândită împărțirea menționată mai sus, însă mai găsești câteva pe piață fie noi, fie vechi (resigilate).

Acestea fiind spuse, în ton cu conceptul Sigma, hai să descoperim cele mai bune obiective Sigma, împărțite pe genuri foto. Unele obiective sunt bune pentru mai multe categorii, însă noi le vom menționa doar la una singură, pentru a nu ne repeta.

Obiective Sigma pentru mirrorless

Cele mai bune obiective Sigma, împărțite pe genuri foto

#1 Obiective dedicate fotografiei sportive și de acțiune

Gama Contemporary

Gama Art

Gama Sport

#2 Natură și wildlife/macro

Gama Contemporary

Gama Art

Gama Sport

Gama EX

Altele

#3 Peisaj

Gama Art

Gama EX

#4 Portret

Gama Art

#5 Călătorie

Gama Contemporary

Gama Art

#6 Nuntă și evenimente

Gama Art

Gama Sports

Gama EX

#7 Familie

Gama Art

De ce iubesc fanii Sigma acest brand?

sigma
(c) Alberto Groșescu

#1 Performanță

Indiferent ce obiectiv Sigma alegi să achiziționezi, poți fi sigur că imaginea va fi întotdeauna sharp, focalizarea rapidă, performanța în lumină scăzută va fi mereu de invidiat, imaginile vor fi pline de detalii, bokeh-ul cremos separând frumos subiectul de fundal, abreațiile cromatice mult reduse și zgomotul de imagine aproape inexistent. Sigma știe foarte bine cum să lucreze cu lumina, iar asta se vede clar atunci când duci aparatul la ochi, încadrezi și declanșezi sau în momentul în care te duci să ridici fotografiile proaspete de la print.

Sigma
(c) Andreea Chiru-Maga

#2 Obiective pentru toate tipurile de fotografi

Am împărțit obiectivele pe genuri foto pentru a evidenția faptul că s-au gândit la toate tipurile de fotografi și nevoile acestora, mai ales că sunt multe modele de obiective care, pot fi cu ușurință folosite și la alte genuri fotografice, nu doar la cele menționate de noi. Așadar, ești pasionat de peisaj, dar și portret? Un obiectiv de tipul 18-300mm îți va îndeplini toate dorințele. Fan sport și wildlife? Însă prea rar poți și dorești să te apropii fizic? 150-600 s-ar putea să fie companionul ideal. Îți place fotografia de stradă, însă vrei să pui mai mult accent pe oameni decât pe împrejurări? Ce zici de un 30mm? Vrei doar să le faci fotografii celor dragi și momentelor din vacanță? 24-70 ar putea fi pentru tine. Te bate demult gândul să-ți iei un fisheye pentru mai milte tipuri? Fie eveniment, natură sau călătorie? Ai mai multe tipuri de unde poți alege!

Sigma
@adspedia & @davidcrisan

#3 Construcția

Indiferent că achiziționezi un obiectiv fix, micuț sau un tele mare, precum 150-600mm, de exemplu, vei observa că indiferent de model construcția obiectivelor Sigma este una de finețe. Deși atunci când ai un DSLR greoi și un obiectiv pe măsură, nu prea te mai gândești la acest aspect, află că lucrurile nu stau chiar așa. Cei care au proiectat obiectivele s-au gândit și la comoditatea de care are nevoie un fotograf de stradă și la cea de care are nevoie unul de wildlife. Așadar, chiar dacă felul în care se simte obiectivul în mână nu poate influența greutatea, materialele folosite, laolaltă cu design-ul oferă obiectivelor o notă de rafinament care le face foarte plăcute de folosit, indiferent de model, cu atât mai mult cât achiziționezi unul rezistent la intemperii.

sigma
(c) Andrei Ciuchilan

#4 Raport calitate-preț excelent

Există și obiective scumpe, și obiective sub 2000 de RON, toate sunt foarte bune pentru ceva, fie că ești începător sau profesionist, nu doar că ai variante de focale la discreție, ci acestea sunt disponibile pentru toate buzunarele.

Sigma
(c) Daniel Penciuc

#5 Mereu caută să inoveze

Iar dovada concentrării pe seriile C, A și S sunt cel mai bun exemplu. Am menționat că seria EX nu se mai fabrică deși încă este pe piață, iar asta pentru că odată cu noile game, Sigma a căutat să fie mai aproape de nevoile fotografilor și să se axeze pe ceva nou.

Și încă n-au încetat să ne surprindă!

Ce fotografi sau alți pasionați foto-video din România au folosit sau folosesc Sigma?

Fiind o marcă de obiective, nu de aparate, sunt foarte mulți fotografi care le folosesc. Spre exemplu, o sumedenie de fotografi de eveniment preferă Sigma 105mm Macro. Citește aici review-ul realizat de Tony HampelSebastian Popescu este Amabasador Sigma în România (printre Ambasadorii  internaționali se numără: Abandon Visuals, Adam Elmakias, Jack Fusco, Alice Gao, Sam Hurd, Meg Loeks, Darren White ), Raluca Antuca a realizat întreg proiectul #ShadesofWonderland, cu mai multe obiective Sigma șamd.

Te-am convins? Vezi ce produse te așteaptă la F64!
Și descoperă materialele noastre educaționale cu și despre Sigma, mai jos:

Citește articolele despre: Canon, Sony și Olympus.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Ca fotograf la început de drum, țin să vă adresez o intrebare în legătură cu obiectivele Sigma mentionate mai sus : Dacă vreau să merg pe fotografia de produs, comercială și culinară, ce obiectiv/ obiective Sigma îmi recomandați ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.