Review Sony A7R III, cu Daniel Mîrlea

Postat de: F64 F64

În luna mai, am ieșit într-o tura scurtă în Delta Dunării, iar alături de mine am avut și noul body lansat de Sony, A7R III, acesta fiind înlocuitorul modelului A7R II pe care eu îl dețin.

Introducere

De la prima mea interacțiune cu body-ul Sony A7R III am putut observa cum acesta seamănă foarte mult din punct de vedere fizic cu Sony A7R II. Caracteristicile care fac diferența între acestea pot fi observate atunci când efectiv fotografiezi. Eu am putut vedea acest lucru pe segmentul de fotografie de natură și viață sălbatică, segment pe care eu îl practic și, totodată, l-am putut testa în zilele petrecute în Deltă. Am rămas plăcut impresionat de tot ceea ce face acest aparat, dar mai ales de construcția sa.

Specificatii cheie:

 • Rezoluție: 42,4 mpx;
 • Senzor: 35mm full-frame Exmor R CMOS;
 • Sistem Hybrid AF – Phase Detection AF, 399 puncte focus; Contrast Detection, 425 puncte;
 • Până la 10 cadre pe secundă (până la 76 cadre RAW);
 • Filmare: 4k;
 • Ecran: LCD TFT 3″ tactil;
 • Vizor: 0.5″ Quad-VGA OLED;
 • Wi-Fi, NFC, Bluetooth;
 • Slot card Dual SD;
 • Autonomie baterie: până la 650 cadre;
 • Greutate: 657g.

Body

Odată ce îl ai în mână începi să vezi diferențele. Un prim plus care vine cu această versiune (pentru mine fiind destul de important) este joystick-ul, care pe A7R II nu există, acesta ajutând la facilitarea schimbării punctelor de focus. Eu, de exemplu, îl găsesc foarte util, în special când fotografiez animale sălbatice, deoarece mă ajută să pot schimba punctele de focus cu subiectul în față fără să fiu nevoit să îmi iau ochiul din vizor.

Un al doilea plus este rotița interactivă, care a fost și ea schimbată, acum fiind mult mai solidă, iar mișcarea mult mai naturală. Un al lucru benefic cu care a venit acest aparat, este mutare în partea stângă a butonului C3, acestuia luându-i locul butonul AF-ON. Dacă la seria precedentă butonul era asociat cu funcția AEL, acum fiecare dintre acestea sunt separate, AF-ON devenind de mare ajutor atunci când încerci să îți creezi compoziția, fără să fii nevoit să ții apăsat pe jumătate butonul de declanșare pentru a păstra focusul.

Dacă tot suntem la capitolul body, vizorul acestuia a fost îmbunătățit semnificativ, setarea acestuia la 120/100 cps îl face să aibă un afișaj mult mai cursiv și ajutându-te, în special, în urmărirea unui subiect dinamic. Calitatea imaginii este mult mai bună, deși la prima vedere nu poți face o comparație, vei putea observa asta atunci când îl folosești câteva zile și apoi te întorci la o serie anterioară.

Pe partea dreaptă a body-ului se găsește un nou slot de card de memorie, acum fiind 2 astfel de slot-uri, (versiunea de A7R II având posibilitatea de a adăuga doar un card de memorie), cu această mutare Sony a rezolvat una dintre marile cerințe din partea utilizatorilor. Unul dintre sloturi este UHS-I, iar celălalt este UHS-II, asta însemnând că împreună cu un card rapid o să ai o viteză de scriere foarte bună. Datorită celui de-al doilea slot, acum este posibilă înregistrarea simultană a fotografiilor pe ambele carduri, separarea fotografiilor RAW/JPEG și, nu în ultimul rând, să copiezi fișiere între carduri.

Body-ul este realizat din aliaj de magneziu, ceea ce îl face un corp ușor, rigid și foarte durabil. Grip-ul este mai bun, acesta fiind mai pronunțat și îți oferă o stabilitate mult mai bună, în special când atașezi un obiectiv de tip super-zoom sau un wide cu o diafragmă mare. Toate butoanele și comutatoarele importante sunt etanșe pentru a reduce pătrunderea prafului și a umidității, astfel că rezistența lui în condiții dure de fotografiere ar trebui să fie mult mai bună. Nu am putut testa acest lucru, deoarece în perioada utilizării în Deltă vremea a fost foarte însorită și blândă.

Baterie

Autonomia acesteia este de 2,2 ori mai mare decât predecesoarea și chiar dacă noua baterie este mai mare, cum am menționat, mărimea body-ului a rămas la fel. Acest capitol m-a pus serios pe gânduri, deoarece am avut o singură baterie cu mine și tot drumul m-am gândit că nu o să-mi ajungă o zi întreagă, iar ca soluție B aveam să folosesc aparatul meu când acesta ar fi fost descărcat. Ei bine, m-a surprins tare plăcut, nu a fost zi în care să reușesc să descarc bateria la maxim, iar după modul în care am utilizat aparatul pe toată durata șederii, autonomia bateriei a fost de undeva la 800 de fotografii pe o încărcare. Consider că, de data aceasta Sony a rezolvat una dintre cele mai criticate subiecte legate de tehnologia mirrorless.

Senzor

Este foarte asemănător cu ce se regăsește pe A7R II, aceeași rezoluție de 42.4 mpx, full-frame BSI CMOS, doar că diferența o face procesarea avansată de imagine și un nou design al circuitelor. Date fiind aceste modificări, calitatea imaginilor și performanța aparatului a crescut considerabil. Noul procesor BIONZ X a permis reducerea zgomotului de fundal, astfel crescând și raza ISO-ului nativ de la 100 până la 32.000, față de A7R II ce se oprea la 25.600. De asemenea, gama dinamică a crescut cu un stop, de la 14 la 15 stopuri.

Focalizare

Cu 399 de puncte de detecție a fazei, 68% din suprafața imaginii este acoperită, același număr de puncte ca la versiunea anterioară. Noutatea vine, însă, din punctele de focalizare cu detectare de contrast, aici avem 425 de puncte față de 25, cât găsim pe A7R II.

A fost atât de ușor să focalizez în orice condiții, fie ele printre frunze, stufăriș sau pipirig, mai de fiecare dată, în situații foarte dificile, aparatul reușind să focalizeze din prima, deși așteptarea mea era ca tufa din fața subiectului să fie în focus. După cum spun și cei de la Sony, diferența de focalizare între cele două generații este cam de două ori mai rapidă pentru A7R III.

Impresionant este și faptul că fotografierea continuă este de până la 10 cps, cu un buffer de 76 imagini continue, iar dat fiind că aare o rezoluție de 42.4mp este și mai uimitor, căci sunt suficiente aparate pe piață ce au în medie o rezoluție de 24mp și nu se apropie de această viteză. Focus-tracking este cam de două ori mai rapid față de cel de la modelul anterior, mult mai intuitiv, chiar și în cazul unor mișcări bruște focusul rămâne în continuare activ pe subiect.

Software

Și la acest capitol Sony a venit îmbunătățiri, meniul a primit un update și este simplificat. Sunt câteva feature-uri ce lipseau pe A7R II și le regăsim aici, care, în opinia mea sunt foarte utile. Probabil cea mai importantă funcție nouă pentru mine este „Meniul Meu”, o nouă pagină unde ai posibilitatea să îți alegi până la 30 de setări de unde să ai acces foarte rapid fără să mai cauți prin meniu. Astfel ai un meniu personalizat în care regăsești toate funcțiile des folosite de tine.

O a doua funcție este cea de evaluare, iar a treia funcție, ea fiind utilă, cel puțin în segmentul de wildlife, este afișarea grupată pentru fotografierea continuă. Așadar, orice serie pe care o realizezi în mod continuu o găsești sub formă de grup, astfel totul este mult mai aerisit și poți să revii la fotografiile anterioare mult mai rapid.

Aparatul vine și cu alte noi funcții, pe care momentan încă nu le-am testat, mediul în care am folosit aparatul și timpul scurt nu mi-au permis testarea tuturor acestora. Printre ele consider că cele mai importante ar fi:

 • Pixel Shift Multi Shooting: permite senzorului să se miște 1 pixel în timp ce captează 4 cadre secvențiale, după care datele sunt sintetizate într-un singur cadru, iar nivelul de detalii este mult mai mare.
 • Eye AF: din ce am citit, funcția de focalizare automată a ochilor este mult mai rapidă, cam de doua ori mai rapidă decât la generația anterioară. Pentru cei ce fac portrete o consider o funcție foarte bună, riscul de a avea un cadru unde ochiul nu este în focus, scade considerabil.