Muzeul Nomad de Artă Contemporană – apel către artiști vizuali

Muzeul Naţional de Artă Contemporană împreună cu Centrul Naţional de Cultură a Romilor Romano-Kher și Policy Center for Roma and Minorities lansează un apel pentru artiști vizuali să ducă prin arta lor povești despre comunităţi de romi în mediile de afaceri.

DE CE?

Doresc să creeze o punte de dialog între aceste comunităţi separate teritorial și emoţional, între cei vulnerabili social-economic și cei activi financiar.
Scopul demersului artistic este conștientizarea problemei discriminării pe criteriu etnic, un apel la solidaritate și la adaptare a crezurilor individuale și a culturilor organizaţionale la o etică responsabilă social.

Percepţia generală cu privire la discriminare în obţinerea unui loc de muncă ne prezintă o realitate cu care etnia romă se confruntă în mod curent. Aceasta se reflectă și în sondajul realizat în 2015 de TNS pentru Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminări: comparativ cu persoanele de etnie română, celor de etnie romă le este mai greu să își găsească un loc de muncă, 62% dintre respondenţii la sondaj desemnând romii ca fiind categoria etnică cea mai dezavantajată când vine vorba despre ocuparea unui loc de muncă. Un alt raport de cercetare arată că există o pondere ridicată a celor cărora li se pare firească discriminarea pe criterii etnice (29% dintre romi consideră că românii sunt mai îndreptăţiţi decât ei să aibă un loc de muncă).

artă

PE CINE CĂUTĂM?

Astfel, cei instituțiile menționate caută patru artiști empatici care să spună povești despre egalii noștri încă discriminaţi în România skytower-urilor și a bitcoinșilor.

Ei vor participa alături de echipa lor la două consultări publice în piaţa de Flori Uranus (15 iulie) și Ferentari (29 iulie), cercetare artistică ce poate fi îmbogăţită și cu documentare proprie. După ce vor interioriza cele aflate/observate, luna august e rezervată lucrului, iar în septembrie vor dezvălui lucrările de artă lumii întregi într-un eveniment de mare amploare la MNAC. Ţintesc o răspândire cât mai largă a Muzeului în spaţii cu concentrare mare de populaţie activă.

Din octombrie, Muzeul Nomad va călători în spaţiul privat, împrumutat de MNAC companiilor, fără termen de întoarcere acasă. Cum va fi el chemat și primit va fi în continuare subiectul studiului lor.

Adresa este: Strada Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, Aripa E4, 050563 București 1 / Acces: Calea 13 Septembrie 57 / Adresa poștală: Oficiul Poștal 5, Cutia Poștală 2 / T: +40 21 318 9137 / www.mnac.ro

Caracterul expoziţiei fiind unul nomad, lucrările create peste vară vor trebui să aibă rezistenţă, durabilitate, să fie acel cal troian în prejudecăţi, să deschidă un dialog, iar creatorii lor să își asume responsabilitatea de a da voce unor comunităţi invizibile din turn.

PROCESUL DE SELECȚIE

Selecţia artiștilor se va face cu ajutorul juriului alcătuit din: Magda Matache (directoarea programului de studii rome și instructor la departamentul pentru drepturile omului în cadrul Universităţii Harvard din SUA), Șerban Alexandrescu (vecin Rahova-Uranus, director de creaţie Headvertising), Alina Șerban (actriţă, freedom fighter), Mihai Neacșu (directorul Centrului Naţional de Cultură a Romilor Romano-Kher), Sandra Demetrescu (curator MNAC).

Juriul va puncta atât experienţa și portofoliul artistului, cât și viziunea sa asupra temei propuse.

Înscrierile considerate valide sunt formularele completate și trimise la info@mnac.ro în perioada 15 – 30 iunie. Descarcă formularul aici.

BUGET

Fiecare dintre cei patru artiști selectaţi are la dispoziţie suma de 6000RON brut, incluzând onorariul și producţia.

PROGRAM

  • 15-30 iunie – înregistrarea aplicaţiilor
  • 1 – 5 iulie – selecţia
  • 6 iulie – anunţarea câștigătorilor pe mnac.ro
  • Termenul limită pentru aplicații este 30 iunie. Lista artiștilor selectați va fi publicată pe 6 iulie pe mnac.ro.
  • Doar cei patru artiști selectați vor fi contactați.

Proiectul cultural face parte din programul de Community Outreach al Muzeului Naţional de Artă Contemporană și este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.