(c) Iuliana Olteanu

Fotografii de la Festivalul Internațional de Statui Vivante

În perioada 22-28 mai 2018 a avut loc a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante, unde 16 statui vivante au fost prezentate la Teatrul Masca, alături de 40 de invitați din mai multe țări: Spania (Marta Teresa da Rocha – Music Box, Alucinarte Animacion Teatral – The Odd Lady, The Secretary, Neptune, The Photographer, The Painter, The Angel, The Cyclist, Gardeners Theatre – Rosita, Antonio Santos – Guitar Hero, Francisco Aguado Añonuevo – Manuscrito), Portugalia (Helena Reis & Ana Torrie – Mr. Chocolate, Nuno Faria- Fernando Pessoa, Carlos Ferreira – Eca de Queiroz, Susana Sousa Duchess , Carolina Dias Selling Portuguese, Strapafourd – Cabaret), Macedonia (Teatrosk Theatre – Double Bass), Olanda (LevendTheater – Goddess of Agriculture, Heart Conquering, Mademoiselle Perfume, Prince Charming, Snow-White, The Angel, The Host, The Photographer, Beeldje.nl- Persefona, Fille, Mary Poppins, PaSSaR Performing Arts Water carrier și Meditating Buddha.), Marea Britanie (David French – He who is Red), Germania (JohnMan– Candy Man) și Ucraina (Artel MYTH – Mr. Showtime, Mr.&Ms. Steam, Governor, One day in the life of Ucrainians, Concordia, B-Boy, Yaroslavna, Levitating Alladin, Kosak).

Spectatorii s-au putut bucura de spectacol în 5 locații din București printre care: Grădina Casei Filipescu-Cesianu, Grădina Cismigiu și Parcul Regele Mihai.

Cum statuile vivante sunt un prilej numai bun de fotografiat, ne-am gândit să profităm de această ocazie și să-ți arătăm ce ai ratat la acest festival inedit.

Reprezentanții teatrului Masca spun că Statuia vivanră rămâne în continuare o temă de cercetare permanentă pentru că domeniul este cât se poate de vast iar soluțiile oferite de cei care s-au aplecat asupra lui sau de festivalurile locale sau internaționale se rezumă doar la câteva aspecte mai degrabă comerciale decât artistice, concentândur-se în special pe: machiaj, costum, personaj și subiect, dar și asupra modului în care gesturile definesc stările.

Fiecare ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante a avut o temă însă, mai importantă a fost interacțiunea dintre statuile teatrului și invitați, creând astfel un spectacol cu o paletă largă de exprimare.

Tema din anul 2018 a festivalului a fost “Strigătele Parisului”, propunându-și să aducă astmosfera orașului menționat din secolul XVIII și începutul secolului XIX, cu străzile pline de comercianți ambulanți și mai ales de strigătele acestora.

Atmosfera a fost susținută de tehnica statuii de porțelan, atât în ceea ce privește costumația, cât și machoajul. Adina Mastalier a fost scenografa ediției din 2018 folosind substanțe speciale pentru acest spectacol, pentru a pune în valoare costumele incredibil de expresive și suprafețele mici pe care personajele și-au desfășurat activitatea, tehnica de mișcare fiind folosirea stop cadrului activ și al miscării în relanti.

Acestea fiind spuse, hai să descoperim împreună personajele Festivalului Internațional de Statui Vivante:

#1 Vânzătoarea de chibrituri – Anamaria Pîslaru

Întâlnită la încrucișarea străzilor, oferea pentru câteva parale un pachet de chibrituri sau pietre de scăpărat. Tristă mai mereu din cauza profitului mic, șoptea uneori ca un refren:

“Chibrituri, chibrituri, poate cumpărăți. Încerc să trăiesc cu banii ce-mi dați. Chibrituri vă vând, chibrituri luați /Aprindeți-vă focul, luați, nu plecați!”

În speranța de a aduna mai mulți doritori.

#2 Vânzătoarea de broderii – Dora Iftode

Dantela a cucerit Parisul încă din secolul XVI. În secolul XVII, Colbert, celebrul ministru de finanțe al lui Ludovic al XIV lea a salvat producția franceză transformând-o într-o adevărată industrie.

#3 Vânzătorul de orvietan – Valentin Mihalache

Statui vivante
(c) Cristi Ștefan

Cunoscut în tot Parisul, făcea din micul său comerț un adevărat spectacol. Medicamentul pe care îl vindea și pe care îl botezase singur Orvietan, ajuta la lecuirea tuturor bolilor din lume. “Am inventat cel mai bun leac, nu-l are nimeni pe Pământ! Orvietanul nu e fleac, vindecă tot, eu nu vă mint!”

#4 Vânzătorul de panglici – Sorin Dinculescu

statui vivante
(c) Cristian Crisbășan

Panglicile au creat la Paris o adevărată frenezie, se puneau peste tot, pălării, haine, pantaloni, pantofi, de toate culorile și făcute din orice fel de material de la lână ordinară și până la mătase.

#5 Vânzătoarea de mături – Vera Brătfălean

Mături, măturici, pămătufuri, se plimbau pe străzile Parisului în căutarea celor care luptau cu praful și gunoiul din abundență la vremea aceea. Strigătul celebru: “mătura, mătuuuuuuuraaaaa” a ajuns până în zilele noastre!

#6 Aprinzătoarea de felinare – Andreea Bănică

În nopțile fără lună, străzile Parisului erau un adevărat coșmar! Au apărut întâi felinarele cu lumânări, apoi cele cu gaz, iar arpinzătorul de felinare era una dintre cele mai pitorești figuri pe care strada pariziană a cunoscut-o!

#7 Vânzătoarea de ouă – Cristiana Savu

În fiecare dimineață strigătele ei anunțau micul dejun și o nouă zi pentru toată lumea.

#8 Cântăreața – Alina Bondoc

Se cântă pe străzile Parisului despre orice, despre crime, despre execuții, despre iubire, se cântă cu tristațe, se cântă cu voie bună din acordeon sau din vioară.

#9 Vânzătorul de cutii – Ionuț Ghiorghe

Pitoresc la înfățișare, vindea cutii de toate dimensiunile și culorile! Cartonul era materialul casnic cel mai folosit atunci și a răscoli prin grămada de cutii pe care o purta cu el era o adevărată încântare!

“Domnișoare, domnișoare, am cartonul cel mai mare! Pentru tot felul de doamne, cartonașul meu nu doarme!”

#10 Spălătoreasa – Alina Crăiță

O, ce figură pitorescă pe malurile Senei! Nicăieri în lume nu se spalau atat de multe cămăsi ca la Paris!

#11 Vânzătoarea de dulciuri – Laura Dumitrașcu Duică

Multă vreme necunoscut, apoi importat din Indii, zahărul a devenit un bun comun abia din secolul XV când a început cultivarea trestiei de zahăr în Franța și Spania. În secolul XVIII erau denumite cu termenul de confiture cam tot ceea ce era dulce, gemuri, dulcețuri, jeleuri, marmalade, siropuri.

#12 Vânzătorul de tigăi – Mario Garcia

Uneori artizani recunoscuți, dar cel mai adesea niște cârpaci, colindau Franța vânzând și reparând tigăi și oale. Aveau un fluier cu care își însoțeau strigătele adesea cu două înțelesuri: “Domnișoara strigă satul, că tigaia-ți s-a stricat. Iată a venit băiatul și repară tot ce-i spart!”

#13 Vânzătoarea de pește – Cristina Panait

Statui Vivante
(c) Iuliana Olteanu

Erau cunoscute în întreg Parisul ca fiind cele mai vulgare, bețivance desăvârșite, bătăușe și slobode la gură cât încape. Avantajul lor era însă că peștele o mâncare căutată, așa că lumea nu avea de ales decât să accepte.

#14 Modista – Maria Panainte

Tânără, frumoasă, iubește florile și pălăriile de paie pe care le garnisește cum știe ea mai bine. Și uneori, când este singură în atelier, pălăriile și florile devin oameni și lumea sclipește ca aripile unui gingaț fluture.

#15 Plăpumăreasa – Daciana Voinescu

În zilele de vară, în colțuri dosite și la adăpost de razele soarelui și praful drumului, o femeie desfăcea și refăcea saltelele simțindu-se ca un demiurg care construiește și distruge destine!

#16 Vânzătorul de otravă pentru șobolani – Andrei Costin

Urât, dar misterios însă, un om își purta pe străzile Parisului, ascunsă în sticluțe colorate teribila otravă pentru îngrozitorii șobolani care cutreierau orașul în lung și în lat.

“Pentru șobolani cât vaca o pisică nu e bună, doar otrava mea minune șobolanii ți-i adună!”

Citește mai multe despre Festivalul Internațional de Statui Vivante, aici! 

Tu ai făcut fotografii la festival? Trimite-ne pe blog@f64studio.ro și ai șansa de a face parte din galeria cititorilor.

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Foarte frumoase fotografiile dar observ că lipsesc cu desăvârșire creditele foto (cu o excepție) . Mă așteptam la așa ceva la “your regular blogs” dar nu la un blog destinat fotografiei.

    • Buna. nu lipsesc creditele foto. Unde sunt imaginile prezentate sub forma de galerie, creditele se observa cand dai click pe imagini si se maresc (in stanga jos, cu un pic de scroll) sau pe desktop si la mouse over. E o limitare de platforma acest tip de afisare, dar creditele exista.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.