Review BenQ PhotoVue SW240, de Radu Tudoroiu

Postat de: F64 F64

Radu Tudoroiu a testat BenQ PhotoVue SW240 un monitor pentru editare foto, cu un bezel foarte mic, design fain și performanțe excelente pentru ecosistemul unui fotograf. În acest articol vei afla mai multe despre:

  • Design-ul și construcția acestuia,
  • Funcționalitate
  • Culori,
  • Calibrare
  • Și concluziile la care a ajuns Radu după perioada de teste.

Hai însă să le luăm pe rând:

BenQ PhotoVue SW240

#1 Design și construcție

Mi-am dat seama că BenQ s-a concentrat pe segmentul foto-video creative. Montajul este unul simplu, cu un picior rezistent și prindere în 4 puncte cu click pe spatele ecranului.

Deși cutia în care vine este destul de voluminoasă, ecranul poate fi împachetat într-un pelicase destul de subțire, ceea ce m-a bucurat destul de mult.

Shading Hood SW240 vine opțional, dar consider că este absolut necesar pentru edit. Ecranul are posibilitatea de a se roți 90 de grade pentru lucru în modul potret și mi-a plăcut că există un adaptor pentru Shading Hood și Portrait Mode.

Bezel-ul este conceput de culoare gri neutru, perfect pentru a nu te distrage în timp ce lucrezi. Asta denotă o atenție sporită la detalii pe care mă bucur că au acordat-o, fără să se limiteze doar la panel și corp.

#2 Funcționalitate

Pe pe partea de conectivitate și butoane seamănă mult cu fratele sãu mai mare. Chiar dacă nu are acelai puc de control, primul hotkey este gândit să schimbe modurile: Adobe RGB, sRGB, alb-negru, dar și Rec 709, DCI p3, DICOM sau diverse personalizări pe care le poți găsi în meniul avansat.

Controlul clasic este bine gândit în termeni de luminozitate și contrast, însă cel mai bine a fost să îl las aproape de 120 candele și la un contrast relativ scăzut, înainte să îl calibrez. Singura observație aici ar fi că butoanele nu sunt backlit.

Recomand de asemenea, folosirea a Frequency Separation help. Eu cel puțin o folosesc mereu atunci când fac skin retouching, mai ales la alb-negru, iar partea faină aici este că din meniul monitorului, pe lângă Adobe RGB și sRGB, există opțiunea de a pune ecranul în B+W Mode prin intermediul lui Color Mode Hotkey.

Butonând printre modurile de culoaare, am mai descoperit ceva la care nu m-am gândit: luminozitatea și contrastul se schimbă pentru fiecare profil default salvat (în funcție de preferințele editorului), la fel și pentru profilele de calibrare personalizabile.

Deși pare un detaiu, atenția acordată la acest nivel confirmă interesul ridicat pentru calitate și performanță în ceea ce privește seria SW. Tot din categoria detaliilor pe care le-am apreciat este și opțiunea de a modifica intensitatea butonului On / Off, în 5 trepte de luminozitate.

În ceea ce privește meniul, ar mai fi de menționat reminder-ul pentru calibrare. Având în vedere că ecranul poate fi rotit, există și auto pivot. La capitolul mențiuni mai întră și faptul că poți adauga extra profile, fie dintre cele predefinite, fie personalizate, în meniul lui Color Mode Hotkey.

BenQ PhotoVue SW240 vine cu un HDMI, un Display Port și un DVI. Pe lângă asta, are două USB 3.1, slot de card SD, sunet, iar la pachet vine cu toate cablurile necesare pentru conectivitate și putere.

#3 Culori