Cu ce și cum fotografiezi la un miting aviatic? (sfaturi și echipament)

Odată cu vara se deschide și sezonul mitingurilor aviatice și, bineînțeles, al celor împătimiți după acest gen de fotografie.

Zarvă multă, zâmbete, soare din plin, standuri cu machete, fotografii, tricouri și alte accesorii cu avioane (bineînțeles), spotterii la datorie, și aparate foto oriunde arunci privirea.
Demonstrațiile aviatice au o atmosferă aparte și odată ce prinzi gustul unui astfel de eveniment, îți dorești să revii.

Cum fotografiezi la un miting aviatic? – sfaturi utile

Ți-am pregătit pe canalul nostru de YouTube câteva sfaturi speciale și, aici pe blog, recomandări de echipamente foto potrivite pentru acest tip de imagini.

Descoperă în clipul de mai jos sfaturi generale și recomandări de setări pentru imagini reușite la orice miting aviatic iar în continuare, povestim despre echipamentul pe care l-ai putea folosi, în funcție de tipul de fotografii pe care le vrei și alte preferințe.

Poate în primă fază ai crede că fotografierea avioanelor se poate face doar utilizând un DSLR. Ei bine, află că nici un body de mirrorless nu strică sau chiar o cameră foto compactă.

Cu toate acestea, noi recomandăm un aparat ce poate face echipă cu un tele cu zoom, atât în general, dar în special pentru formații de avioane, lucru care pune camerele compacte puțin în dezavantaj.

Un super tele este de asemenea foarte bun, pentru că îți permite să captezi detaliile cu ușurință și se descurcă foarte bine pe tema fotografiei sportive. Nici un zoom larg nu e rău, îți va oferi imagini de ansamblu ale spectacolului aviatic și vei putea construi adevărate opere abstracte datorită dârelor de fum, plus fotografii de atmosferă.

Obiective Canon recomandate pentru fotografierea mitingurilor aviatice

Canon 70-200mm f/2.8 sau Canon 70-200mm f/4

Un teleobiectiv cu focala 70-200mm este nelipsit în astfel de cazuri. De ce? E obiectivul ideal, care îți permite multă flexibilitate. Sigur nu vei rata avioanele, fie ele în formație sau în evoluție solo.

Varianta cu f/2.8 e ceva mai grea și vor fi destul de rare ocaziile în care folosești diafragma la valoarea 2.8, exceptând poate situațiile în care fotografiezi avioanele rulând la sol sau vrei să le faci piloților o serie de portrete. De asemenea, când nu fotografiezi la mitingurile aviatice, îl poți folosi cu succes pentru portrete și peisaje.

miting aviatic clinceni
(c) Cristina Garlesteanu

Având în vedere durata unui miting aviatic și faptul că trebuie să stai mai tot timpul în gardă, varianta cu f/4 pare a fi o opțiune și mai bună. E disponibil atât cu stabilizare, cât și fără, cântărește cu 730 de g mai puțin, iar prețul este mult mai accesibil, mai ales pentru varianta fără IS.

O altă opțiune ar fi un Canon 70-300mm, care se descurcă destul de bine și se încadrează și într-un buget mai redus.

Canon 100-400mm

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM este un teleobiectiv cu zoom compact și ușor de manevrat, ideal pentru fotografia de sport sau de natură sălbatică.

Pentru cadrele de sport, cu detalii ale avioanelor și piloților, dar și pentru cadre air to air (avioane fotografiate din alt avion, pentru norocoșii care au ocazia să facă asta), poate fi obiectivul ideal.

miting aviatic
(c) Bogdan Pop
miting aviatic
(c) Bogdan Pop

Cu o calitate optică de excepție, specifică obiectivelor din seria L, Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM vine cu o serie de îmbunătățiri notabile față de modelul anterior: focus complet intern reproiectat, distanță de focalizare mai mică, tratamente optice de ultimă generație, bokeh extrem de atrăgător și un stabilizator de imagine îmbunătățit.

Canon 24-105mm sau 24-70mm

Pentru formațiile mari de avioane, dar și pentru a le fotografia la sol sau pentru a include publicul în imagini, e recomandat un zoom pe focala 24-70mm sau 24-105mm. Cu siguranță nu vei regreta să ai unul în trusa foto iar calitatea imaginilor este excepțională pe întreaga plajă zoom datorită elementelor asferice, a dispersiei ultrareduse și sticlei Super UD.

obiective Canon miting aviatic
(c) Bogdan Pop

Sunt obiective extrem de polivalente, ideale pentru o mulțime de proiecte fotografice, de la instantanee, fotoreportaj și portrete până la peisaje și arhitectură. Acest fapt îl recomandă deopotrivă fotoreporterilor, fotografilor de evenimente, cât și fotografilor amatori.

Canon 11-24mm

Sunt fotografi care simt și nevoia unui ultra-wide când vine vorba de fotografia de aviație. Situațiile sunt mai rar întâlnite, spre exemplu pentru fotografiile din cabină sau cele cu formații foarte mari de avioane. De la prima privire prin ocular, se simte câmpul vizual surpinzător de mare, și calitatea deosebită a imaginii. Distorsiunile “sferice” sunt practic inexistente. Tot ce ai nevoie, este de un subiect care să umple bine cadrul enorm pus la dispoziție. Sistemul de focus USM este silențios și oferă viteză mare de focalizare cu precizie foarte bună.

Poți afla mai multe despre el aici, în testul realizat de Bogdan Pop.

Canon 18-135mm

În cazul în care bugetul tău este ceva mai limitat și ai un body DSLR cu senzor APS-C, pentru cadrele mai largi, fie cu public sau formații de avioane, poți opta foarte bine și pentru un zoom de tipul lui 18-135mm, deosebit de versatil și util la astfel de evenimente și nu numai. Vorbim despre un all-around, astfel că obiectivul îți permite să fotografiezi de la peisaje sau fotografii de stradă până la potrete, close-up-uri etc. Lista este lungă și curprinde cam toate genurile de fotografie.

Câteva cadre de la mitingurile aviatice suprinse cu acest obiectiv:

Ține minte că un show aviatic se desfășoară pe mai multe planuri, iar figurile nu sunt executate la aceeași distanță.

În afară de aparatura foto vei mai avea nevoie de multe carduri de memorie SD/CF și acumulatori de rezervă.

Nu uita să-ți verifici și senzorul la diafragma f/16 sau mai închisă ca să nu te trezești ulterior cu pete sau puncte care vor deveni dificile de scos. De asemenea, curăță din timp echipamentul.

Ziua Aviației Române este în fiecare an pe data de 20 iulie. Anul acesta, parada în aer a fost anulată după incidentul din data de 15 iulie 2021, însă poți sărbători această zi și în alte moduri. De exemplu, poți merge la Muzeul Aviației. 

Tu ce alte sfaturi ai pentru fotografierea unui miting aviatic? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.