Sigma 105mm f/2.8 OS Macro 1:1 – opinia utilizatorului, cu Tony Hampel

Postat de: F64 F64

Cum m-am hotărât asupra lui Sigma 105mm f/2.8 OS Macro 1:1

În urmă cu câteva săptămâni m-am hotărât să cumpar un obiectiv macro pentru evenimente, ca să fotografiez diverse detalii (verighete, inele de logodna și alte elemente de acest gen). Până în acel moment nu am folosit un obiectiv dedicat macro. Am oscilat între mai multe variante și, bineînțeles, am cerut sfatul mai multor fotografi de evenimente și celor care fotografiază stacking macro.

Sigma 105mm f/2.8 macro
(c) Tony Hampel

Sincer să fiu, aveam nevoie de aceste opinii, nefiind ceva care mă interesase foarte mult până atunci. Spre exemplu, habar nu aveam nici măcar că obiectivele macro își schimbă diafragma în funcție de distanța față de obiect ( nu râdeți ).

După mai multe fotografii primite pentru analiză și sfaturile date atât de fotografii de evniment care realizează astfel de imagini, cât și de la ceilalți, opțiunea cu cel mai bun raport calitate preț părea să fie una singura: Sigma 105mm f/2.8 OS Macro 1:1.

Teste și rezultate cu Sigma 105mm f/2.8 OS Macro 1:1

Am testat Sigma 105mm f/2.8 OS Macro 1:1 pe un Nikon D750, cu care am încercat să fac fotografii atât la diverse ședințe foto în natură cât și la detalii macro ( de eveniment), plus la flori și insecte, cum o face toate lumea.
Ceea ce am observat este că are o vignetare pe care foarte ușor îl scoți în postprocesare (Lightroom), din lens correction.

Sistemul de stabilizare pe care îl deține nu m-a impresionat deloc. Zgomotul scos la stabilizare îți dă impresia că ceva nu este în ordine, dar după ce am aruncat un ochi pe internet legat de stabilizarea lui Sigma 105mm f/2.8 Macro am găsit peste tot aceeași “problemă” cu sunetul. M-am obișnuit însă destul de repede și acum nu mă mai deranjează acest aspect.

După cum am spus mai sus, nu am folosit până acum un obiectiv macro, astfel că inițial a fost destul de ciudat să duc obiectivul chiar și la diafragma f/8 pentru a obține niște imagini macro pe placul meu. Probabil că am nevoie înca de multa practică pentru a mă obișnui.

sigma 105mm macro
(c) Tony Hampel

La ședința foto în natură am folosit și un filtru ND variabil și am mers pe diafragma f/2.8, unde am fost impresionat de cât este de sharp, chiar foarte mulțumit.
Viteza de focalizare în lumină decentă este una bună, însă în low light „scârțâie”.

obiective macro
(c) Tony Hampel