17 momente de 1 mai prin vizorul fotografilor

Când ne gândim la 1 mai ne vin în minte mai multe lucruri care compun cam același spectru, și anume: liber de la muncă, distracție la mare, relaxare la munte și nesfârșitele grătare. În timp ce fotografiile din Vama Veche sau Mamaia mereu reprezintă amintiri de neuitat și cadre instantanee foarte bune, cadrele de la munte vin cu peisaje spectaculoase, noi am încercat să schimbăm un pic perspectiva.

Vorbim despre fotografi, adică oameni care sunt preocupați de un domeniu creativ, iar cei într-adevăr pasionați știu foarte bine că, odată ce te dedici, “muncești” pentru pasiunea ta cam nonstop. Pentru că nu te poți abține. Orice minut sau colț de stradă poate reprezenta un cadru cheie pentru tine ca fotograf. Și dacă tot vorbim de surprins amintiri, dacă tot ai posibilitatea de a le captura, de ce să nu o faci cât mai bine?

În acest articol îți dezvăluim ziua de 1 mai așa cum și-au petrecut-o 17 fotografi. Unii păstrând tradițiile de 1 mai, alții fiind mai neconvenționali. Este un fel de: ce înseamnă de fapt să fii preocupat de o activitate artistică precum fotografia și cum ajunge să-ți intre în reflex.

Însă hai să nu ne mai lungim cu vorba și să citim și vedem ce au făcut câțiva fotografi anul acesta de 1 mai:

#1 Adina Chitu

1 mai
(c) Adina Chitu

Adina este pasionată de fotografia culinară și cum mini vacanța aceasta vine la pachet cu multe bunătăți, nu s-a putut abține să surpindă momentul. Spune că a fost prima ei ieșire pe anul acesta la un picnic la iarbă verde, cu trecători tot oprindu-se să o întrebe de unde a luat coșul acela care mai că-ți face poftă de un sendviș proaspăt și ceva de băut.

#2 Ali Eren

1 mai
(c) Ali Eren

Ali a stat d0uă săptămâni ancorat la poalele Bucegilor și pentru el fiecare zi în afara rutinei și vuietului, grabei orașului reprezintă un 1 mai. Fotografia de mai sus a surprins-o chiar la apusul primei zile din ultima lună de primăvară, într-un off-road cu un Suzuki Vitara din 1996, pe colinele Sohodolului, de pe lângă Bran. Un moment foarte bun de a imortaliza o trecere, de a ne gândi că deja ne apropiem cu pași repezi de jumătatea anului 2018, chiar dacă sezonul concediilor abia începe.

#3 Andreea Lupașcu

1 mai
(c) Andreea Lupașcu

Andreea a devenit curând mămică, fapt care anul acesta cel puțin, a ținut-o departe de nopțile albe din Vama Veche sau grătarele de la marginea orașului, însă cum timpul cere schimbare, de această dată a ales să fie alături de familie mergând în vizită la bunici cu cel mic.

#4 Bianca Bîrsan

1 mai
(c) Bianca Bîrsan

Bianca a pornit în căutarea sufletului pierdut, cum s-ar spune, alături de niște prieteni, cu gândul de a face un grătar undeva în București sau Cernica. Cumva planetele nu s-au aliniat cum au vrut și au ajuns într-o pădure supraaglomerată de oameni care n-au fost mai deloc pe aceeași lungime de undă cu ei sau poate că manelele au fost cele care au bruiat semnalul deja slab dintre cele 2 tabere.

#5 Boby Doru

Boby a folosit un Canon 6D cu un obiectiv Tamron 28-75mm, pentru această fotografie spectaculoasă cu o poveste aparte. Din mare, stând doar pe un colac de salvare, Boby a realizat această fotografie pentru o asociație care se ocupă de copiii din spitale. Asociația se numește Taxiul cu bomboane, iar membri acesteia merg în vizită la copiii internați pentru a le citi povești, a le aduce lucruri de care au nevoie etc. Totuși, lucrurile nu se opresc aici, fiind sponsorizați de diverse firme, asociația primește invitații pentru excursii, echitație sau orice alte activități interesante pentru copii și voluntari.

În cazul de față invitația a fost dedicată voluntarilor de către o firmă din Constanța care se numește Hai pe yaht.

#6 Bogdan Anghel

1 mai
(c) Bogdan Anghel

Bogdan a fost în Dobrogea de 1 mai, într-o regiune puțin cunoscută, deși, din spusele și fotografiile lui peisajele și oamenii pe care îi poți întâlni acolo, cu greu mai poți uita. A parcurs mai multe drumuri județene, comunale și chiar și nemarcate pentru a căuta oportunități de fotografiere. Desigur că, ne recomandă și nouă să ne punem rucsacul sau geanta foto în spate și să pornim într-o explorare a Dobrogei și a oricărei alte zone pe care ne este necunoscută.

#7 Bogdan Nițu

1 mai
(c) Bogdan Nițu

Bogdan s-a plimbat ceva în acest an, cu ocazia mini vacanței. Mai întâi, în weekend a fost până la Constanța pentru a fotografia și explora centrul istoric, iar cu ocazia zilei de 1 mai, a dat o fugă cu prietenii până la Mogoșoaia, pentru un picnic în curtea palatului.

#8 Bogdan Șerban

1 mai
(c) Bogdan Șerban

Bogdan Șerban a păstrat tradiția și s-a dus în Vamă:

“A fost cel mai cald și plin 1 Mai din ultimii ani. M-am simțit ca la un imens festival, cu oameni din toate colțurile și am trăit toată paleta de emotii în cele 3 zile cât am stat. Chiar dacă Vama nu mai e de mult timp locul boem în care să asculți Pink Floyd pe plajă, o prinde bine și diversitatea culturală și artistică de care tot este invăluită în ultimii ani.” – spune fotograful.

A folosit un Fujifilm X T20 cu un obiectiv de 35mm.

#9 Cosmin Gârleșteanu

1 mai
(c) Cosmin Gârleșteanu

Pentru Cosmin un weekend pe Tampa alături de prieteni și-a lăsat amprenta prin momentele declanșărilor.

“Poate pentru prima dată, statul la coadă în România a adus ceva benefic. Presați de timp, am decis ca la coborâre să luam telecabina. Și pentru că dacă nici adulților nu le place să stea la coadă, îți poți imagina cât de plictisiți erau copii. Ca să mai iasă din monotonie, plini de energie, au făcut ce știu ei mai bine și s-au apucat de o leapșă. Cu tot cu lumina, geometria și așteptarea am decis că este momentul ideal să încadrez și să apăs pe buton.”

#10 Eliza Bădoiu

1 mai
(c) Eliza Bădoiu

Excluzând bifele specifice zilei de 1 Mai, Eliza care locuiește în Constanța a pornit împreună cu familia ei spre Tulcea, mai exact la Cetatea Enisala. Deși predominant se ocupă fotografii făcute înăuntru și cu autoportrete, de data aceasta a decis să exploreze mediul. Și uite așa, alături de familie, într-o zi frumoasă, în aer liber, o simplă excursie până la Tulcea s-a transformat de fapt, într-o întreagă ședință foto.

#11 Horațiu Lazăr

1 mai
(c) Horațiu Lazăr

Horațiu s-a plimbat prin Barcelona să facă fotografii în spirit muncitoresc.

Uniunile CCOO și UGT au trecut cu vederea ploaia și excesul de proteste din ultima vreme și s-au axat pe tradiționala demonstrație de 1 mai din Barcelona. Conform spuselor secretarei generale a CCOO, Jancier Pacheco a spus că demonstrația care a avut loc de 1 mai dovedește că cetățenii nu sunt îngrijorați doar de câteva lucruri, ci de tot ceea ce se întâmplă.

#12 Julius Paul

1 mai
(c) Julius Paul

“De 1 mai oamenii merg la mare cu prietenii sau la grătar că să moară dușmanii, dar ce faci dacă ești hipster? Pentru că anul acesta Clujul a fost mai pustiu decât deșertul Sahara, am mers să vedem niște stânci ca să nu stăm în stânca de beton. Și ca fotografi hipsteri ce suntem ne-am făcut un selfie cu drona, că deh. Cu puțin design grafic și cu atitudinea potrivită cocoțați pe stâncă am făcut o fotografie ‘mai artistică’.

Îți prezentăm noua noastră formație intitulată CRPC (inițialele noastre, nimic sofisticat) și coperta primului nostru album “Away from Home”. Nu ne prea pricepem noi la muzică, dar dăm bine pe sticlă. De 1 mai, am fost 1 mai badass decât altul. Sau decât alții! Am folosit un DJI Spark, iar procesarea am realizat-o în Photoshop și Lightroom” – spune Paul.

#13 Marian Adochitei

1 mai
(c) Marian Adochitei

A fost în Vamă unde, spune el, era o atmosferă atât de faină încât oriunde ai fi îndreptat aparatul setat pe rafală ți-ar fi ieșit fotografiile.

#14 Paul Aioanei

1 mai
(c) Paul Aioanei

“De 1 Mai Muncitoresc, fetele dau la vâsle, in Cismigiu. Ce poți face când 1 Mai pică in mijlocul săptămânii? Profiți că orașul este gol, că afară e soare si cald, iți bei cafeaua, iei 3 filme late, alb negru, si ieși la pas. O zi perfectă, incheiată prin developarea celor 3 filme.” 

Paul a folosit:

  • Film: Kodak T-MAX 100,
  • Camera: Seagull 4A,
  • Developare: Fomadon R09 (1:25) & Ilford Rapid Fixer.

#15 Rareș Manolache

1 mai
(c) Rareș Manolache

“Cu toate că toată lumea spune că Vama nu mai este cum era înainte, din punctul meu de vedere Vama nu este despre locație în sine, ci este mereu despre oameni. Este un loc unde oricine se poate simți cu adevărat liber. De fiecare dată când trec prin Vamă mă descopăr pe mine și leg prietenii faine. Pentru mine, Vama nu s-a stricat, Vama e la fel, un loc magic unde oamenii își dau jos măștile și se cunosc cu adevărat.” – spune Rareș.

#16 Ruxandra Maria

1 mai
(c) Ruxandra Maria

Ruxandra a fost la cursurile de fotografie de la IMAGO, unde împreună cu Viviana (fata din fotografie) s-au pozat una pe alta. Toate bune și frumoase, până când pe Ruxandra a lovit-o o răceală cruntă care a trimis-o acasă.

#17 Alexandra Crisbășan

1 mai
(c) Alexandra Crisbășan

“De 1 mai mi-am urmat o pasiune veche, dar care reprezintă o practică complet nouă. A trebuit să termin liceul și să stau un an deoparte ca să-mi fac curaj să mă apuc de tatuaje. La sfârșitul lunii aprilie m-am întors de la cursuri și am început să-mi caut clienți, iar de 1 mai a fost ceva total spontan. Am întrebat-o pe Anca dacă s-ar lăsa pe mâna mea și uite așa, câteva ore mai târziu, a plecat acasă cu o pisicuță neagră cu ochii roșii.” – spune Alexandra.

Tu cum ți-ai petrecut vacanța de 1 mai? Povestește-ne în comentarii!

[products ids=1051663,102534,125035842]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Blog de fotografie si habar nu aveti sa puneti © !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.