Despre Canon M50, cu Mihai Barbu

Canon M50

M100 + M5 = Canon M50. Aceasta este matematica aplicată de Canon pentru noul său mirrorless cu senzor APS-C. Rezultatul pare să primească o notă de trecere și ne oferă o mostră a direcției Canon privind aparatele sale mirrorless.

Când am preluat aparatul de la F64, în varianta sa de kit, cu obiectivul 15-45 IS STM, am fost impresionat de dimensiunile reduse.
Cu obiectivul retractat pare un partener de călătorii excelent, fiind ușor de pus într-un rucsac sau o geantă de umăr.

Canon M50

Materialele din care este construit aparatul sunt plăcute la atingere, nu vei avea senzația de fragilitate, pe de altă parte nici nu îți va da impresia că joacă într-o ligă premium. Se situează undeva la mijloc, ceea ce e foarte bine având în vedere că este clasat ca entry-level.

Ecranul de 3 inchi complet articulat mi-a plăcut foarte mult. Este foarte util pentru partea de fotografiere și esențial pentru partea de video. Funcționalitatea touch este excelentă, Canon fiind poate cel mai bun la implementarea ecranelor tactile pe aparate foto.

mirrorless entry level
Canon Eos M50

Pe body găsim o rotiță de control ușor de accesat/utilizat, foarte utilă în modurile de prioritate diafragmă sau prioritate timp. Pentru modul manual mi-ar fi plăcut sa văd o a doua rotița, dar clar, la o cameră entry, mai rar așa ceva.

mirrorless Canon

M50 dispune de un vizor OLED cu 2.36 milioane de pixeli. Totul ok aici, își face treaba fără a ieși în evidență cu ceva, foarte util când lumina este prea puternică pentru a utiliza lcd-ul.

În stânga body-ului găsim o intrare de tip jack pentru microfon, lucru care m-a surprins plăcut, ducându-mă cu gândul la vloggeri și posibilitatea de a trage sunet de calitate direct în cameră.

mirrorless Canon

Pe partea dreaptă: USB, ieșire HDMI și un buton pentru activarea funcției Wi-Fi.

M50

Pe stradă este destul de discret, mai ales că dispune de o funcție prin care o simplă atingere a ecranului va efectua focusul și va declanșa. În combinație cu obiectivul de 22mm f/2, devine o unealtă excelentă pentru fotografia de stradă.

Pentru partea de peisaje are culori excelente și un interval dinamic care îți permite să deschizi destul de mult umbrele în postprocesare. Dar cu toate astea, nu se simte în elementul lui pus în situațiile de mai sus.

Unde strălucește cu adevărat este într-o călătorie (combinat cu obiectivul 18-150mm IS STM) sau pentru fotografiile de familie. Culorile sunt mulțumitoare, direct din cameră, modul automat funcționează foarte bine, iar focusul este destul de rapid. Poate chiar să țină pasul cu un copil ce aleargă de colo colo, lucru foarte important pentru părinți.

Dispozitivul pierde însă câteva puncte la capitolul autonomie. Folosește acumulatorul LP-E12, care poate susține o utilizare de 235 de cadre sau 370 în modul “Eco”.

Marea schimbare pe care o aduce M50 este noul format RAW Canon, CR3. Acesta înlocuiește formatul CR2 folosit încă din 2004. Marele avantaj al noului format este că aduce cu el posibilitatea de a utiliza funcția de RAW comprimat (C-RAW). Acesta reduce dimensiunile fișierelor cu 30-40% fără a pierde prea mult din informație. Din câte am observat, așa este, fișierele sunt reduse ca dimensiune.

fisiere raw reduse

Se observă cu adevărat o mică pierdere de calitate atunci când se dorește recuperarea expunerii și a umbrelor cu mai multe trepte, dar nimic îngrijorător. Recomandarea este clar de a folosi noul C-Raw.

Canon a implementat de asemenea câteva funcții noi la partea de conectivitate. Pe lângă Wi-Fi, M50 dispune și de Bluetooth, acesta menținând o conexiune permanentă între telefon și aparat.
De asemenea, imaginile de pe M50 pot fi trimise direct către rețelele de socializare, doar că vor trece mai întâi printr-un serviciu de tip cloud oferit de Canon. Funcția Auto Transfer va trimite către telefon sau PC imaginea de îndată ce a fost făcută (doar format Jpeg și odată ce este oprita camera funcția trebuie reactivată).
Există, de asemenea și posibilitatea de a trimite automat către PC toate fișierele (inclusiv raw și video) dacă ambele dispozitive sunt conectate la aceeași rețea wireless.

Micul Canon EOS M50 se descurcă excelent pe partea de fotografiere. Imaginile sunt foarte plăcute, sharpness bun, dynamic range suficient și culori naturale.

Pentru momentele în care lumina nu este suficientă, M50 este pregătit sa ridicăm valoarea ISO până la 25600. Cantitatea zgomotului produs de valorile mari ISO este cât te-ai aștepta pentru dimensiunea senzorului, foarte competitiv cu aparatele din gama sa.

m50 mirrorless canon

Comparativ cu celelalte aparate din seria M, partea de urmărire a fost îmbunătățită. Aparatul poate trage la o rafală de 7.4 cadre pe secundă, cu focus continuu. Iar cu anumite obiective, acoperirea punctelor de focus crește de la 80%x80% (99 puncte focus) la 80%x100% (143 puncte focus).

Eye AF își face apariția, iar Canon are de recuperat destul aici, fiind în urma competitorilor privind funcționalitatea acestei opțiuni. Modul funcționează doar în AF Single (Face Detect).

Fiind un sistem Dual Pixel AF, autofocus-ul se mișcă fluid, repede și precis chiar și în condiții de luminozitate scăzuta. Chiar am fost impresionat cum într-o zona cu minimum de lumină făcea clarul acolo unde doream fără sa vâneze și fără să greșească.

Video cu Canon M50

Canon M50

Aici mai sunt destule de discutat. Pentru că M50 este primul aparat non-profesional de la Canon care filmează la rezoluție 4K. Sună minunat, nu? Ei, în practică, treaba este puțin mai complicată de atât.

Din păcate, în modul 4K apar 2 probleme:

  • Excelentul sistem Dual Pixel AF nu poate fi folosit.
  • Peste cropul standard al senzorului (1.6x) se aplică încă un crop de 1.7x care elimină posibilitatea de a folosi un unghi larg de cuprindere.

Calitatea filmării este decentă în modul 4K. Când am ajuns acasă și am urmărit scenele filmate, ma tot gândeam că se putea să fie un pic mai sharp totul.

Înregistrarea sunetului cu microfonul incorporat este decentă. În clipul de mai jos, zgomotul ambiental era puternic și totuși putem auzi ok interpretul. M50 are posibilitatea de a ajusta nivelul audio manual pe lângă funcția auto, precum și opțiune pentru atenuarea zgomotului produs de vânt.

În modul Full HD lucrurile stau mai bine, calitatea este bună și își face din nou apariția Dual Pixel AF, pentru a crea o experiență plăcută.

Personal, o văd ca o soluție excelentă pentru cei ce vor sa facă vlogging. Rezoluția de 1080p nu cere un PC foarte performant pentru editare, iar clipurile ocupă mai puțină memorie pe hard disk.

M50

Oferă posibilitatea de a conecta un microfon, lucru pe care multe din camerele mici nu îl oferă. Modul în care se rabatează ecranul permite să te vezi în timp ce filmezi, iar pe patina de bliț poate sta microfonul.

Slow Motion cu Canon M50

În meniu se afla o funcție denumită High Frame Rate. Ce înseamnă? Înseamnă o rezoluție HD (720P) și un “frame rate” de 100 cadre pe secundă.

Concluzii despre Canon Eos M50

Canon M50

M50 se adresează persoanelor care vor să facă un upgrade de la camera telefonului, dar vor să fie în continuare printre primii care postează pe social media. Aparatul este extrem de simplu de utilizat, datorită meniului interactiv care explică fiecare funcție în parte, se mișcă rapid, totul într-un pachet compact.

Puncte Forte

  • Dimensiuni reduse, care îl fac un partener de călătorie excelent.
  • Sistem de focus Dual Pixel
  • Noul format C-RAW
  • Bluetooth pentru conectare rapidă la smartphone
  • Vizor electronic
  • Intrare microfon

Puncte Slabe

  • Crop în modul video 4K
  • Lipsă Dual Pixel AF în modul 4K
  • Autonomie baterie scazută
  • Lipsă încarcare USB

Descoperă și întreaga gama de obiective foto Canon mirrorless (Canon EOS-M).

Alte imagini realizate cu Canon M50:


[products ids=125040567,125040568]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.