Fotografia de primăvară – 5 sfaturi și exemple

Primăvara este anotimpul renașterii, cel în care natura ia ciclul vieții de la capăt, încântându-ne cu modul în care copacii înfloresc Păsările revin din țările calde și peisajul odată alb-gri mohorât, brusc, se bucură de o explozie de culori, ideală pentru a fi surprinsă de aparatele foto de pretutindeni.

Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. 

Când majoritatea oamenilor se gândesc la imagini de primăvară, fotografierea florilor va fi unul dintre primele lucruri care le trece prin minte și, de asemenea, probabil și cel mai abordat subiect fotografic. Dacă și tu vrei să profiți de această perioadă pentru a-ți updata portfoliul pe partea de natură și macro, află că un monopied sau un trepied îți vor fi de mare folos. De ce? În primul rând, îți va permite ca aparatul foto să fie stabil în momentul declanșării. Florile sunt micuțe și delicate, iar tremurul mâinii tale, sau o adiere de vânt, fie ea chiar foarte ușoară, îți pot strica multe cadre. Deși monopiedul este mai mic, mai ușor de cărat ș.a.m.d, un trepied care-ți permite să miști aparatul îți va fi mai util atunci când fotografiezi, pentru că îți va permite să abordezi unghiuri diferite.

Trepiede recomandate pentru fotografia de primăvară

Tot pentru fotografierea florilor sau a oricăror subiecte mici din natură vei avea nevoie de un obiectiv macro sau măcar un aparat foto care are modul macro. Obiectivele dedicate și/sau aparatele foto care au acest mod vor separa mult mai bine subiectul de fundal, creând acel bokeh interesant și, îți va fi semnificativ mai ușor să surprinzi ceva atât de mic clar și la o calitate bună. Decuparea imaginii (un crop) pentru a aduce în prim plan petala sau albina de exemplu, nu este o soluție deoarece calitatea imaginii va avea mult de suferit. Online poate nu contează atât de mult, însă când printezi se va observa.

Obiective macro recomandate pentru fotografia de primăvară

Sfaturi de urmat în fotografia de primăvară

Acum că ne-am lămurit cu privire la aspectele de bază, să trecem la restul sfaturilor, care țin mai mult de creativitate, nu de echipament:

#1 Atenție la bokeh

Termenul bokeh derivă din japonezul boke („neclar, confuz”) și se referă la modul în care sunt redate în fotografie planurile mai apropiate și respectiv mai îndepărtate decât planul asupra căruia s-a făcut focalizarea.
Altfel spus, bokeh-ul definește forma, mărimea și geometria zonelor care se află în afara câmpului de profunzime, respectiv acel efect de flu din fundalul imaginii care nu reprezintă decât o estompare, o fluidificare a contururilor. În majoritatea dintre cazuri, bokeh-ul este și fundalul fotografiei, aceasta nu este însă o regulă generală.

În funcție de detaliile din el și de lumină, poate crea efecte foarte frumoase, păstrând în același timp subiectul foarte sharp și în focus.

Un pont pe care ți-l putem da aici este să focalizezi pe o singură floare înconjurată de mai multe în fundal. Nu uita însă să iei în calcul faptul că vei avea nevoie ca diafragma să fie deschisă la maxim, pentru a obține acel bokeh frumos. Atenție! Acest lucru este cu atât mai ușor de făcut cu cât ai un obiectiv fix și mai ales, unul dedicat macro.

Descoperă mai multe alături de Dragoș Asaftei, în acest video dedicat:

#2 Caută modele și texturi

Natura este plină de modele și texturi extraordinare. Se spune că în natură există un întreg univers în orice lucru, oricât de mic. Așadar, uită-te după modul în care florile compun texturi sau petalele ori la scoarța unui copac, la textura apei tulburi sau în proces de dezghețare. N-ai cum să nu găsești ceva în natură! Inclusiv cerul, după ploaie sau înainte, ori chiar într-o zi oarecare, poate crea modele interesante din nori.

#3 Nu uita de importanța fundalului

Poate alegi să profiți de bokeh, poate nu, poate tu preferi ca întreg cadrul să fie în focus, nu contează. În orice tip de fotografie însă, fundalul joacă un rol important. Stând puțin mai la dreapta, mai jos, focalizând mai puțin sau mai mult pe un anumit subiect, toate acestea pot schimba radical un cadru prin prisma a ceea ce se vede în spate, fie că este clar sau nu.

Îți dăm un exemplu, să spunem că faci un portret unei femei care ține un buchet de flori în mână. Florile sunt galben-portocalii, ea are părul deschis la culoare, pe jos este iarbă, în sus este cerul albastru. Acum sigur că nu este o literă de lege, și depinde foarte mult de preferințe, însă discutând strict cromatic, ar fi mai indicat ca în fundal să se vadă mai mult cerul. De ce? Fiindcă albastru este complementar cu tonurile de portocaliu și, în plus, surprinzând subiectul sub cerul senin, vei obține un cadru mai delicat. Dacă însă te interesează să obții o fotografie mai dramatică, atunci ar fi o idee bună ca în fundal să se vadă mai mult iarba.

#4 Acordă atenție luminii

Lumina este cea care face toată diferența, mai ales primăvara. Felul în care alegi să o surprinzi cum bate printre petale, cum ascunde sau evidențiază detalii, este totul. În plus, poate fi asul tău din mânecă în ceea ce privește bokeh-ul, reflexiile din apă, razele printre copaci etc.

#5 Experimentează!

Nu-ți fie frică să experimentezi. Spre exemplu, dacă vrei să surprinzi înălțimea copacilor și nu ești sigur ce unghi să folosești, încearcă să fotografiezi de cât mai jos, pe verticală. Astfel copacii vor părea mai apropiați fiindu-le accentuate trunchiurile, iar coroanele lor se vor pierde în cer printre culori și raze de soare.

Totuși, nu este acesta singurul mod de a fotografia copaci, nu există doar un singur mod de a fotografia, fie că vorbim de flori, de portrete, de insecte, de texturi sau altele. Din această cauză te sfătuim să experimentezi. Încearcă mai întâi variantele clasice, rețetele cunoscute pentru a le învăța și a fii sigur că ai măcar câteva cadre corecte, apoi joacă-te și descoperă modalități noi de a suprinde subiectele de interes pentru tine.

De asemenea, experimentele se pot aplica și în videografie, de ce nu?

Bonus - Carduri de memorie recomandate

Tu ce trucuri folosești când fotografiezi primăvara? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.