8 Sfaturi utile în fotografia sportivă

Oficial a venit sezonul cald, adică vremea perfectă pentru a ne bucura de timpul liber afară. Te poți plimba să faci niște fotografii de stradă sau poți să profiți de temperaturile ridicate ca să te menții în formă.

Dacă însă ești fan sport și fotografie, sigur te-ai întrebat care are fi punctele cheie ce te-ar putea ajuta să surprinzi cadre de sport cât mai creative. Cum ai putea să prinzi acel gol care a ridicat publicul în picioare la fotbal, acea lovitură decisivă la tenis sau expresiile de pe fața înotătorului ori felul în care se bucură un biciclist de oraș (atunci când este mai liber).

Ei bine, acest articol ar trebui să-ți fie de folos în aceste cazuri, așa că haide să descoperim împreună cele 8 sfaturi utile pentru fotografia sportivă:

#1 Echipamentul foto

Camera foto

Ai nevoie de un aparat care să-ți permită să modifici timpul de expunere, însă n-ai de ce să-ți faci probleme. Majoritatea camerelor DSLR sau mirrorless (mai ales cele de generație mai nouă) au această opțiune.

Pentru cei care aleg să fotografieze cu DSLR-ul, recomandăm:

Canon EOS 6D Mark II
Canon EOS 5D Mark IV

Sau puteți opta pentru unul din cele mai recente aparate full frame din Generația R:

Obiectivul

Fiindcă nu vei putea mereu să fotografiezi sporturile îndeaproape, mai ales dacă vorbim de evenimente mari, unde publicul este numeros, vei avea nevoie de un obiectiv cu zoom care să ducă măcar până la 200mm ca distanță focală.

Dacă însă dispui sau vrei să-ți cumperi un obiectiv cu o distanță focală și mai mare, este cu atât mai bine.

De ce este necesar un astfel de obiectiv? Fiindcă îți va permite să surprinzi atât sportul per ansamblu, cât și să izolezi anumite subiecte de interes, fără să deranjezi pe nimeni sau să te chinui.

La F64 poți găsi mai multe obiective de acest tip, după cum urmează:

Iar pentru posesorii de aparate din gama EOS R, recomandăm teleobiectivele cu montură RF (sunt mai compacte, mai ușoare și cu performanțe optice superioare):

Teleconvertoare

Pentru cei care au nevoie să fotografieze cu focale mai mari chiar, aveți posiblitatea să folosiți un teleconvertor. Acesta este un adaptor care se montează între aparat și obiectiv, iar partea sa optică permite multiplicarea distanței focale a obiectivului respectiv cu un anumit factorul (ex. 1.4x, 2x). Deci dacă veți monta un 70-200 pe un convertor 2x, veți putea fotografia cu echivalentul 140-400mm (evident se pierd 2 f-stop-uri de luminozitate, dar puteți compensa din valoarea ISO fără probleme la aparatele actuale). Mai mult, nu se compară ca greutate cu un obiectiv de 400mm, acum adăugați pe body doar o mică greutate, cea a teleconvertorului. De asemenea, extrem de util în cazul călătoriilor, fiind ușoare și compacte (versus teleobiectivele super lungi și grele).

#2 Timpul de expunere

L-am menționat mai sus, acum detaliem. În fotografia sportivă vrei să te asiguri că timpul de expunere este suficient de scurt pentru a surprinde mișcările rapide ale sportivilor. De obicei pornind de la 1/500 dintr-o secundă este suficient pentru a îngheța momentul. În timp ce, în funcție de: vreme, aparatură, punct de stație, sport ș.a.m.d acesta s-ar putea să mai difere. Într-un final, cel mai important este ca acest timp să fie corect în raport cu situația de fotografiere.

Pe de altă parte, poți experimenta cu un timp de expunere mai lung pentru a obține acele siluete fantomatice, care pot crea cadre extrem de interesante, însă, cu acest lucru încalci din granița fotografiei sportive, dar cine spune că nu este util să încerci și să ai un portofoliu variat?

Sau dacă ai un pont mai bun, spune-ne și nouă, împărtășește-ți cunoștințele cu cititorii noștri în comentarii.

#3 Folosește autofocus sau fotografierea în rafală

Ca să poți ține pasul cu mișcările rapide ale sportivilor vei avea nevoie să focalizezi încontinuu subiectii, în loc să menții un singur punct fix. În afară de asta, este foarte posibil ca degetul tău să apese pe buton mult mai greu și să ratezi un moment crucial. Folosind fotografierea în rafală ai șansa de nu rata momentul, fie și doar dacă-l prinzi într-un singur cadru, tot este mai bine, măcar ai surprins ce voiai.

Altă funcție interesantă pe care unele aparate foto o au este fotografierea în rafală pentru a compune o singură imagine. Spre exemplu, ai posibilitatea să alegi din meniu câte fotografii vrei să tragă camera înainte să le unească într-una singură.

Folosind aceste 2 funcții sigur o să pleci acasă mulțumit.

#4 Folosește modul prioritate diafragmă

 

Majoritatea modurilor disponibile de pe aparatele foto coincid. Cele mai întâlnite fiind Auto, Prioritate diafragmă, Prioritatea timpului expunere, Manual etc. Modul pentru prioritatea diafragmei îți permite să decizi câtă lumină pătrunde prin obiectiv în camera foto.

Bun, ești în modul care trebuie și acum ce? Acum vei avea nevoie să setezi o diafragmă cât mai deschisă (adică un număr cât mai mic, de tipul f/2, f/2.8, f/3.5 în funcție de care este maximul de deschidere al diafragmei obiectivului tău. De obicei însă, obiectivele cu o distanță focală atât de mare, nu au o diafragmă foarte deschisă de tipul f/1.8 (cum au multe obiective fixe, de 50 sau 85mm care sunt ideale pentru fotografia de portret)

Având o diafragmă deschisă vei știi sigur că intră în aparat cât mai multă lumină, iar atunci când intră mai multă lumină timpul de expunere va fi mai scurt, fapt care te va ajuta să prinzi mai ușor oameni în mișcare.

#5 Folosește modul prioritate timp de expunere

Nu toate aparatele foto dispun de modul pentru prioritate diafragmă, însă aproape toate vin cu posibilitatea de a regla timpul de expunere.

În loc să setezi câtă lumină pătrunde prin obiectiv în cameră cu ajutorul deschiderii diafragmei, prioritatea timpului de expunere îți permite să îi spui aparatului cât de repede vrei ca acesta să declanșeze. După ce vei alege timpul de expunere potrivit, camera va alege singură deschiderea potrivită a diafragmei.

Cu toate acestea, spre deosebire de modul precedent, aici te sfătuim să faci câteva fotografii de test, fiindcă este destul de posibil să nu nimerești timpii din prima și atunci nici deschiderea diafragmei să nu fie corectă.

#6 Ai grijă la ISO

Atunci când te joci cu setările camerei, una de care te vei lovi negreșit este ISO. ISO-ul trebuie setat în funcție de lumina din locația în care te afli. Cu cât este mai însorit, cu atât ISO-ul este mai scăzut (în jur de 400 ar fi ideal în funcție de situație). Atunci când soarele apune și se așterne seara sau pur și simplu lumina nu te ajută, vei vedea că o să sari lejer de valoarea 800, poate chiar și peste 1200 în funcție de echipamentul din dotare și condiții.

#7 Unghiul din care fotografiezi și punctul de stație

Adesea facem greșeala de a îngheța precum cadrele noastre. Ce înseamnă asta? Înseamnă că poate te mai plimbi dintr-un loc în altul pe parcursul unei curse, însă uiți că doar schimbarea punctului de stație nu este totul. Așa că, pune-te pe burtă, ia-ți un trepied sau un monopied, încearcă și diagonale, încearcă orice unghi de fapt. Ce nu-ți va plăcea va dispărea după un simplu delete, însă sigur vor fi și cadre care te vor surprinde, fiindcă nu te vei aștepta ca tocmai din X unghi, de pe vine sau from the hip (deși from the hip merge mai mult pentru fotografia de stradă, nu cea sportivă) să iasă atât de bine.

Cât despre punctul de stație, am mai insistat și tot insistăm. Plimbă-te! Nu ai nimic de pierdut!

#8 Și, orice ar fi, nu uita să faci cât mai multe fotografii

Dincolo de toate aparatele, setările, ungiurile și punctele de stație, printre cele mai importante sfaturi pe care ți le putem oferi este să fotografiezi cât mai mult!

De ce este un sfat atât de simplu printre cele mai importante? Pentru că, de exemplu, pe vremuri când nu exista cineva sau ceva unde să găsești informații despre fotografie, a practica asta pur și simplu era cea mai bună metodă de a învăța.

Fotografiind mult ajungi să-ți cunoști aparatul, să-ți formezi stilul, să prezici anumiți pași, să înveți anumite unghiuri, să știi exact când să-ți schimbi punctul de stație și, să-ți dai seama unde poți ieși din tiparul regulilor de compoziție.

Fotografiind mult ajungi să te cunoști și pe tine, ca observator. Se spune că dacă vrei să afli ce le este oamenilor frică să piardă, trebuie doar să te uiți la ceea ce fotografiază. Însă lăsând vorbele inspiraționale deoparte, și revenind la observare, fotografiind mult îți vei da seama de ce alegi anumite subiecte și ce spun aceste alegeri despre tine ca om, îți vor da idei și deschide mintea și sufletul în alte moduri frumoase și neașteptate.

Tu de ce ții cont când faci fotografie sportivă? Spune-ne și nouă!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.