(c) Tony Hampel

Tamron 70-200mm F2.8 SP DI VC USD G2-opinia utilizatorului, cu Tony Hampel

Tamron G2
(c) Tony Hampel

În urmă cu câteva săptămâni, am achiziționat obiectivul Tamron 70-200mm F2.8 SP Di VC USD G2, pe montură Nikon. Pot spune că am fost plăcut surprins atât la nivel de calitate optică, cât și de design. Acesta a fost îmbunătățit față de modelul precedent, iar construcția optică este formată din 23 de elemente optice aranjate în 17 grupuri. Înainte de acest obiectiv am folosit tot un teleobiectiv de la Tamron, pe aceeași distanță focală (70-200mm), însă modelul fără stabilizare. Diferențele sunt foarte mari în favoarea G2.

Bineînțeles diferența majora este că această variantă are o stabilizare care se bate cot la cot cu modelul mult discutat Nikon 70-200 mm f/2.8 VR II. Sistemul de stabilizare își face atât de bine treaba încat poate compensa până la 5 stopuri de lumină. Ce ai putea să îți dorești mai mult decât să îl folosești la adevărata lui valoare, adică la diafragma cea mai deschisă sharp f/2.8, cât și la un timp mai lung de expunere, chiar și la 1/30, ceea ce nu reușeam să obțin cu versiunea precedentă folosită de mine.

Specificații cheie

  • Disponibil pentru monturile Nikon F și Canon EF;
  • Compatibil cu senzorii APS-C și Full Frame;
  • Diafragmă cu 9 lamele rotunjite;
  • Sistem de autofocus USD (Ultrasonic Silent Drive);
  • Sistem VC ce oferă 5 stopuri de stabilizare;
  • Distanță minimă de focus de 95 cm;
  • Construcție optică alcătuită din 23 de elemente așezate în 17 grupuri;
  • Coating eBAND ( Extended Bandwidth & Angular-Dependency ) anti-flare și ghosting;
  • Elementul frontal este acoperit cu un strat de fluor pentru protecția împotriva apei și a amprentelor;
  • Obiectivul este izolat împotriva prafului și a apei;
  • Colier trepied;
  • Compatibil cu filtre cu un diametru de maxim 77 mm;
  • Dimensiuni: 193.8mm ( lungime ) x 88 mm ( diametru);
  • Greutate: 1500 grame.

Am testat Tamron 70-200mm F2.8 SP Di VC USD G2 pe un Nikon D750 și a fost nevoie de o calibrare de +2.  L-am folosit în sala de sport la handbal , în studio, dar și în aer liber.

În sala de sport lumina a fost una slabă, foarte schimbătoare datorită luminii de led, dar obiectivul s-a descurcat foarte bine și la f/2.8, iar rata de precizie a fost de 85%.

În aer liber l-am folosit tot la f/2.8, iar aici rata de precizie a fost de peste 90%.

Tamron 70-200mm G2
(c) Tony Hampel

Ceea ce pentru mine este puțin ciudat e faptul că inelul de zoom este parcă prea în față și este puțin incomod. Butoanele VC MODE, VC și AF sunt prea sensibile, iar când lași obiectivul cu tot cu body pe lângă corp, uneori se dezactivează AF, acest lucru foiind deranjant. Parasolarul este cam fragil, în rest calitativ este foarte ok.

Permite folosirea filtrelor cu filet de 77 mm.

Modul VC (Vibration Compensation) are trei variante:

  • Modul 1 stabilizează imaginea pe ambele axe tot timpul
  • Modul 2 stabilizează imaginea doar pe o axă și este creat special pentru panning
  • Modul 3 stabilizează imaginea doar în momentul în care apeși pe shutter pentru a realiza fotografia

Culorile și contrastul sunt convingătoare direct din aparat, cu condiția să avem expunerea corectă. De asemenea, obiectivul produce un bokeh frumos, care se îmbunătățește pe masură ce ne apropiem mai mult de subiectul fotografiat.

fotografia de portret
(c) Tony Hampel

În concluzie, dacă ar fi să ne raportăm la calitate și preț,  Tamron 70-200mm F2.8 SP Di VC USD G2 merită fiecare bănuț investit în el. Eu unul sunt foarte mulțumit de performanțe.
Un articol și fotografii de Tony Hampel.

Alte fotografii realizate cu acest teleobiectiv:

[products ids=125033528,125033527]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.