5 Recomandări de obiective Nikon ideale pentru portrete

Postat de: Daniel Pesu Daniel Pesu

 

Nikon

Dacă ești fan Nikon sau dacă deții un DSLR Nikon și vrei să faci fotografii de portret, ești în tabăra potrivită. Sistemul Nikon are o grămadă de obiective potrivite pentru acest gen de fotografie.

Mai întâi vreau să menționez că acestea sunt doar niște recomandări și nu trebuie luate ca literă de lege. Fotografii de portret se pot face cu orice obiectiv atâta timp cât ai un model. Sunt alte lucruri mult mai importante ca echipamentul, cum ar fii lumina, locația, subiectul, cum îl încadrezi și ce vrei să transmiți cu fotografia respectivă. În plus, este foarte posibil ca de multe ori să obții fotografii mai bune mergând împotriva curentului și a recomandărilor, ca să nu mai vorbim de faptul că doar așa îți vei găsi propriul stil.

Acestea fiind zise, ca să poți deveni un super fotograf de portret și să ignori orice fel de așa zise rețete de succes, ori de câte ori vrei, trebuie mai întâi să le cunoști. Să luăm însă obiectivele pe rând:

#1 Nikon 50mm f1.8 G Af-s

Este un obiectiv foarte ieftin, bun și pentru full-frame, care te va ajuta să ajungi foarte aproape de aspectul pe care îl vezi în reviste sau pe net, la alți fotografi. Principiul de bază al fotografiilor de portret, cel puțin la cele Beauty sau Fashion, este să scoți cât mai mult modelul în evidență. Asta în primul rând prin blurarea fundalului (bokeh),  dar și prin contrast și efect de tridimensionalitate. Acest obiectiv le face pe amândouă, însă nu excelează, este de abia primul pas. Însă prețul de 1099 de lei, parcă ajută.

#2 Nikon 85mm f1.8 G Af-s

Nici acesta nu este chiar imposibil de scump, însă este dublu față de 50mm, la 2499 de lei. Este mai bun la toate capitolele la Bokeh, la contrast și la claritate. Construcția este cam la fel, însă partea mai puțin plăcută este că se simte destul de mult plastic și viteza de focus lasă de dorit. De asemenea la f/1.8 pot fi prezente aberații cromatice pe subiectele cu contrast puternic, dar îi căutăm nod în papură, poți face niște super portrete cu el. De asemenea, pentru cei foarte pasionați există și varianta cu diafragmă f/1.4.

#3 Nikon 35mm f1.8 G FX

Recomand varianta de full-frame, deși este mai scumpă la aproape 3000 de lei, este net superioară variantei de crop și oricum mi se pare că această focală strălucește cu adevărat pe formatul full-frame. Cu un 35 de mm vei putea în continuare să blurezi fundalul dacă asta dorești sau vei putea să faci o fotografie de ansamblu cu subiectul tău în mediul lui. Astfel vei obține o fotografie mult mai puternică. La fel ca la obiectivul de 85mm există și varianta cu diafragmă f/1.4.

#4 Nikon 58mm f1.4 

O recomandare pentru cei care nu vor compromisuri, ar fi un obiectiv mai puțin cunoscut, dar extraordinar pentru portrete și anume Nikon 58mm f1.4 G. Acest obiectiv a fost special gândit pentru un bokeh cât mai plăcut și o tranziție cât mai bună de la clar la neclar. Construcția este superbă și are și tratamentul exotic de la Nikon, Nano coating. Singurul lucru de care trebuie ținut cont, este că nu e cel mai sharp obiectiv, dar asta e chiar mai bine pentru genul acesta de fotografie. 

#5 Nikon 105mm f1.4