Review Canon 85mm f/1.4 L IS, cu Raluca Antuca

N-am fost dintotdeauna fană focalei de 85mm, am experimentat cu mai multe obiective până să ajung să aleg Canon 85mm f/1.4, iar în acest articol o să afli de ce. Ce face acest obiectiv să-mi fie indispensabil în pasiunea mea pentru fotografie de portret fine-art?

Canon 85mm
(c) Raluca Antuca

Când am început să fotografiez, am folosit pentru o perioadă obiectivul de kit 18-55mm, cu care am reușit să experimentez mai multe genuri de fotografie. Cand mi-am dat seama că îmi place să fac fotografie de portret, m-am orientat către un obiectiv mai performant și cu o diafragmă mai mică pentru un bokeh cremos și anume Canon 50mm f/1.4.

Pe măsură ce timpul a trecut, mi-am dorit să fac mici schimbări care să mă ajute să evoluez ca fotograf. Nu mă refer aici la capricii, ci la echipamentul foto care să te motiveze și să te ajute să faci fotografii mult mai bune sau cel puțin, să faci fotografiile acelea pe care le vezi mai întâi în mintea ta. Deși acest lucru nu ține numai de camera sau obiectivul folosit, am decis să achiziționez un nou obiectiv care să mă ajute să-mi duc viziune la un alt nivel.

Mai întâi am făcut research, am comparat, m-am informat, iar când am pus cap la cap câteva variante, am fost să le testez în magazinul F64. M-am axat pe distanța focală 85mm și am început să compar cele trei obiective cu diafragme diferite: f/1.8, f/1.4 și f/1.2.

Mai important ca recenziile de pe internet sau părerile altor fotografi mi se pare că este “compatibilitatea” ta cu obiectivul. Am încercat să țin cont și de greutate și de performanță, dar și de cât de mult se potriveste cu stilul meu de a fotografia.

Unul dintre lucrurile care m-a convins să aleg Canon 85mm f/1.4 L IS este că e cel mai nou obiectiv pentru portrete din portofoliu, ca urmaș al actualului Canon EF Canon 85mm f/1.2 L. Recunosc că am fost tentată de aceasta din urmă, însă un inconvenient pentru mine ar fi fost viteza de focalizare, iar mie îmi place să lucrez rapid și eficient.

Cum sunt pasionată de bokeh-ul cremos, pot spune că diafragma de f/1.2 oferă un background absolut superb, însă noul obiectiv Canon 85mm f/1.4 din seria L produce un bokeh asemanător, mai ales în lumina potrivită. De asemenea, aberatiile sferice și distorsiunile sunt mult mai reduse.

Iată câteva dintre cele mai importante caracteristici ale Canon 85mm:

  • Compatibil cu senzorii APS-C și Full-Frame;
  • Realizat din aliaj de magneziu și etanș împotriva prafului și a stropilor de apă;
  • Motor de autofocus USM;
  • Stabilizare de imagine;
  • Formula optică alcatuită din 14 elemente aranjate în 10 grupuri;
  • Coating fluor și Air Sphere;
  • Unghi de cuprindere: 28.6°;
  • Distanța minimă de focus de 85cm;
  • Diafragmă cu 9 lamele rotunjite;
  • Diametru filtru: 77 mm;
  • Dimensiuni: 87 x 105 mm;
  • Greutate: 950 grame.
Canon 85mm
(c) Raluca Antuca

Calitatea imaginii, focalizare, detalii și bokeh

Unul dintre avantajele acestui obiectiv, în comparație cu Canon 85mm f/1.2, este că încorporează un sistem optic de stabilizare cu 4 stopuri și nu există tremur de imagine atunci când fotografiezi cu camera în mână, lucru pe care eu îl fac destul de des. Autofocusul este rapid, precis și silențios, datorită motorului ultrasonic (USM). Iar pentru cei mai pretențioși, poate fi setat și manual. Mie îmi place să fotografiez la diafragama cea mai deschisă și mă gândeam că voi avea probleme când nu este lumina perfectă, însă nu a fost cazul, pentru că obiectivul performează excelent în condiții slabe de iluminare.

Efectele de flare și ghosting nu sunt vizibile, iar culorile sunt redate foarte frumos datorită stratului Air Sphere coating (ASC). Nici nu distorsionează trasăturile faciale, ba chiar scoate în evidență subiectul prin separarea de fundal.

Se întâmplă de multe ori să fac fotografii și în condiții meteo nefavorabile, iar acesta a fost un punct important în alegerea noului obiectiv. Din fericire, nu trebuie să-mi mai fac griji, pentru că are o construcție rezistentă la praf și umezeală.

Eu folosesc obiectivul împreună cu unul dintre aparatele DSLR full-frame Canon EF, si anume Canon 6D, dar poate fi folosit și cu modelele APS-C, unde va oferi o distanță focalî echivalentă cu 136mm.

Canon 85mm
(c) Raluca Antuca

Concluzii Canon 85mm

Așadar, Canon EF 85mm f/1.4 IS USM mi se pare o alegere excelentă pentru cei care vor să facă fotografie de portret, dar nu numai. Vorbim despre un obiectiv din seria L profesională care merită toți banii pentru pasionații exigenți care-și doresc rezultate excepționale.

Articol și fotografii de Raluca Antuca. Descoperă fotografiile ei și pe Instagram!

[products ids=1051663]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.