Lansare “Frumusețea revine pe Lipscani?”, de Andrei Bîrsan

Postat de: F64 F64

Andrei Bîrsan este pasionat de fotografie și îndrăgostit de București. Așa a ajuns să ne invite luni, 19 februarie 2018, începând cu ora 18:30 la Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu, pentru lansarea noului album foto “Frumusețea revine pe Lipscani?” – Centrul Vechi la început de secol XXI, anii 2002-2008, semnat chiar de fotograf și cu câteva cuvinte înainte de Adrian Majuru.

Andrei Bîrsan
(c) Andrei Bîrsan

 

Invitați #frumusetearevinepelipscani

  • Adrian Majuru, Directorul Muzeului Municipiului Bucureşti
  • Alexandru Panaitescu – arhitect. Cum de a scăpat Centrul Vechi de demolare în vremea lui Ceaușescu?
  • Eugen Istodor – autor al “Lipscani, ghid turistic și de chefuri” – 2011
  • Alina Penciu, Antalis – Tiparul pe hârtie în dominația internetului
  • Mihaela Bourceanu, Mercury 360 – despre designul albumului

Povestea albumului foto “Frumusețea revine pe Lipscani?” scurt și la obiect, spusă de Andrei Bîrsan:

“Știi că îmi place să fotografiez Bucureștiul de mic copil, adică din 1979? În decembrie 2001 mi-am cumpărat primul aparat de fotografiat digital și pur și simplu am redescoperit orașul și fotografierea lui.

2002-2008 vechiul centru vechi nu arăta prea bine, era perioada de dinainte de a intra banii din Uniunea Europeană, perioada Traian Băsescu și Adriean Videanu, un loc unde parcă nu s-a întâmplat nimic bun în cei 12-19 ani trecuți de la revoluție.

Magazinele se închideau unul după altul, își schimbau profilul de câteva ori și decădeau lună de lună. Au dispărut: Curtea Sticlarilor, Discul de Cristal, Familia …, în actuala piață Roma trona o dugheană ‘modernă’ de tablă cu antenă de satelit pe ea iar în pasajul Lipscani îți puteai developa un film sau face invitații de nuntă. Sheriff’s s-a înlocuit cu un fast-food, restaurant cu autoservire București, iar magazinul Universal București își păstra aerul desuet cu trepte tocite și vânzătoare în vârstă. Hanul Gabroveni era o ruină în care dormeau oamenii străzii, iar pe spațiul de lângă el vara puteai bea o bere la terasa ‘La ruine’. Se putea circula cu mașina pe toate străzile … mai ales cu Dacii diferite variante și vârste.