Review Venus Optics – Laowa 7.5mm f/2, cu Sorin Voicu

Postat de: Sorin Voicu Sorin Voicu

Laowa 7.5mm f/2 a fost anunțat de producătorul chinez în septembrie 2016. Venus Optics a lansat atunci două obiective aș putea spune similare, unul pentru full frame (Laowa 15mm f/2 FE Zero-D) și altul pentru MFT (Laowa 7.5mm f/2). Producătorul chinez a catalogat obiectivele ca fiind din gama premiu, având specificații „extreme”. Prima impresie despre Laowa 7.5mm f/2 confirmă extrem de aproape ca făcând parte din gama premium, dacă nu ar fi implementarea oarecum nefericită a parasolarului. Personal cred că 7,5mm f/2 este mai prietenos cu utilizatorul decât 15mm f/2 varianta pe full frame. Decisiv este faptul că la MFT setezi diafragma la f/5,6 și puțin sub infinit și ai cam totul clar, fără a îți mai bate capul cu punerea la punct manuală. La 15mm lucrurile stau altfel, având de a face cu un full frame, unde punerea la punct este mai pretențioasă. În plus, una este să faci clarul prin vizorul optic, fie el și unul mare și luminos, alta printr-un vizor electronic, cu posibilitatea de mărire a imaginii sau focus peaking.

Pot spune că totul la obiectivul Laowa este… diferit. Începând de la cutie și până la capac. Cutia îmi aduce aminte de cea pentru telefoanele mobile, numai că este pătrată. Nu este sigilată (în zilele noastre nu prea mai găsești cutii sigilate în domeniul foto), se închide simplu cu ajutorul a doi magneți.

În cutie găsim următoarele: un mic pătrat din carton scris în chineză și engleză, pe post de certificat de calitate, datat în cazul meu 31.07.2017; o cartelă de garanție, scris de asemenea în chineză și engleză, unde seria este trecută de mână, cu pixul (nice touch); manual de utilizare, de asemenea în chineză și engleză. Surpriza a venit din partea obiectivului, mai bine zis modul său de ambalare: în vid! M-a lăsat paf! L-am întors pe toate fețele, să îmi dau seama cum este mai bine să îl scot din plastic. Până la urmă am luat forfecuța briceagului și m-am apucat de treabă.

Construcție – Laowa 7.5mm