Noul Olympus PEN E-PL9: Camera care îți evidenţiază latura creativă

Postat de: F64 F64

Ultimul Olympus PEN lansat beneficiază de îmbunătățiri pe partea de operare cu ecranul tactil și de un răspuns mai rapid prin aplicația mobilă, pentru a vizualiza imagini recente.

În timp ce un număr tot mai mare de oameni descoperă plăcerea de a fotografia cu telefoanele lor, evoluția către a fotografia cu o cameră foto poate fi mai mult decât dificilă. Cu un aspect de invidiat și o construcție de calitate deosebită, noul Olympus PEN E-PL9 oferă un salt în ceea ce privește calitatea și controlul creativ, întâlnite de obicei în oferte mai scumpe. Cu ajutorul său, tranziția o să fie mult mai puțin chinuitoare, prin posibilitatea accesării directe prin intermediul ecranului tactil și a noului său mod de fotografiere avansată (Advanced Photo).

Dimensiunile mici ascund o gamă versatilă de posibilități de exprimare fotografică, amplificate suplimentar de compatibilitatea cu o gamă Olympus foarte bine apreciată de peste 20 de obiective M.Zuiko, precum superbul obiectiv pentru portret M.Zuiko Digital 45mm f/1.8, care combină o perspectivă plăcută cu un bokeh natural şi frumos.

Fanii producțiilor de filme pot beneficia acum de filmulete 4K, fără elemente mișcate, neclare, stabilizate în corpul aparatului, în timp ce noul bliț încorporat este intotdeauna pregatit să asigure utilizatorilor EPL9 lumină suplimentară. Aceia care sunt nerăbdători să-și partajeze online noile realizări, pot profita de noua conectivitate combinată Bluetooth și Wi-Fi, cu smartphone-urile.

Programat pentru a fi livrat începând cu mijlocul lunii martie, Olympus PEN E-PL9 va fi disponibil în culorile alb, negru sau maro, în varianta corp de aparat sau kit cu un obiectiv.

 

Exprimare

Creșterea opțiunilor creative pe care o cameră le aduce, este insoțită adesea de un sistem de meniuri înfricoșător, pe măsură. În încercarea de a elimina aceste bariere, Olympus PEN E-PL9 vă permite să începeți treptat călătoria, în noua experimentare fotografică, prin selectarea programelor creative direct de pe ecranul tactil, înainte de a trece la setări mai tradiționale.

Selectează modul AUTO pentru a permite camerei să identifice diverse situații fotografice, feţe, grupuri și chiar mișcare și să aleagă într-o clipită cea mai bună setare pentru tine. Dacă simți nevoia de a ajusta ceva – nu te teme, controlul prin intermediul ecranului tactil cu glisoare îți permite reglarea luminozităţii, culorii, contrastului și a altor setări comune. Răsucește ecranul în jos pentru un selfie de o calitate superioară și puteți selecta modul e-Portrait, pe ecranul tactil, pentru a netezi tonurile de culoare ale pielii, direct în cameră.

Toate acestea le vei găsi într-un corp de cameră foarte mic și ușor, cu un aspect traditional, dar în același timp modern.

Artă dar nu numai de dragul artei

Olympus a fost unul din pionierii care a lansat Filtrele Art cu mulți ani în urmă, însă modalitatea de lucru, la atingere, le aduce la viață într-un nou mod, făcând posibilă compararea efectelor mai ușoară ca niciodată, direct pe ecran. Pe lângă filtrul Bleach Bypass (Ignorare albire), filtrul Instant Film (Film instantaneu) este și el o noutate în lista de 16 Filtre Art – un detaliu nostalgic comparativ cu culorile exagerate ale primelor aparate foto instant.

Utilizează-le în lumina zilei și efectele vor fi subtile. Utilizează-le noaptea cu bliț, pe oameni și o fotografie posibil întunecată se transformă: zonele mai întunecate devin verzi și pielea capăta o strălucire caldă, se crează astfel o imagine cu o atingere modernă, dar şi cu o senzație de nostalgie.

Bazându-se pe asta, Olympus a făcut disponibil accesul la modurile scenă și de pe ecranul tactil. Pur și simplu atingeți scurt de două ori imaginea care este cea mai apropiată de ceea ce ai în minte să realizezi și camera alege setările potrivite. Accesul inovativ la un control creativ simplificat este oferit prin noul mod de fotografiere avansată – Advanced Photo (AP). Olympus a fost pionierul multor tehnici de lucru, precum Live Composite, care în mod obișnuit erau adânc îngropate în meniurile camerei, rămânând de multe ori nedescoperite. Vrei să îi faci o fotografie prietenului tău, creând o pictură noaptea, în fața unei clădiri luminate? În mod obișnuit era aproape imposibil, acum însă atingi scurt pictograma în modul AP, așează E-PL9 pe o suprafață solidă și sunteți gata de lucru. Poți explora beneficiile expunerii multiple, HDR, panoramă extinsă, chiar şi focus bracketing – o tehnică avantajoasă pentru fotografierea de detalii.

Un proces de învățare

Un nou set de tutoriale video ușor accesibile, de tip „Cum să..”, găzduite pe aplicația gratuită OI.Share care gestionează transferul fără fir (wireless) al imaginilor de la cameră la telefon, oferă sfaturi utile pentru utilizarea E-PL9.

Vorbind despre transferul de imagini: camera combină Bluetooth LE cu Wi-Fi pentru a se asigura că E-PL9 este mereu conectat cu smartphone-ul, chiar și atunci când este in modul repaus. Vrei să vezi și să imporți câteva imagini pe care tocmai le-ai fotografiat, dar camera este înapoi în geantă?

Nici o problemă. Deschide aplicația și trezește camera fără a fi nevoie să o scoți din geantă și să o pornești.