Review Olympus E-M10 Mark III, cu Sorin Voicu

Postat de: Sorin Voicu Sorin Voicu

Olympus
(c) Sorin Voicu

Seria M10 a fost lansată de Olympus la sfârșitul lunii ianuarie 2014. Primul E-M10 a obținut în testele dpreview.com un scor de 80% și medalia de aur. Se aprecia faptul că Olympus nu „restricționa” partea de „software”/facilități față de modelele superioare OM-D (la modul, dacă acestea sunt prezente în E-M10, atunci să fie implementate la fel ca pe modelele superioare). De reținut acest aspect, te rog. E-M10 Mark II a apărut undeva trecut ușor de mijlocul anului 2015, așadar la puțin peste un an față de primul model. Și acesta a primit un punctaj de 80%, dar doar medalia de argint (pe dpreview.com). E-M10 Mark III are pe același site același scor: 80% și aceeași medalie de argint. Așa cum am scris în scurtul test despre E-M10 Mark II, am apreciat printre altele obturatorul electronic. Acesta ar fi și unul din argumentele pentru care aș face un update în privința E-M10. Din păcate însă, inginerii de la Olympus au intervenit și au modificat modul cum poate fi folosit taman această „facilitate”. Dar despre asta afli mai târziu în articol.

Se spune despre Olympus E-M10 Mark III că este o variantă îmbunătățită a lui Mark II (cum altfel?). Depinde din ce punct de vedere privești. Dacă ne concentrăm asupra construcției, așa este. E-M10 Mark III este mai stilat și mai „mușchiulos”. Dacă ne luăm după caracteristicile pur tehnice, hm, nu prea. Ce m-a „durut” pe mine cel mai tare este obturatorul electronic (îmi cer scuze că tot aduc vorba despre acesta, dar este poate cea mai importantă „găselniță” față de primul model, pe lângă stabilizarea pe cinci axe). La Mark II, obturatorul electronic poate fi ales oricând prin intermediul alegerii modului de funcționare a obturatorului (nu se ține cont dacă te afli în prioritate de diafragmă sau de timp, de exemplu). La Mark III, funcția este disponibilă limitat, prin intermediul modului de fotografiere avansat (AP), unde nu poți alege direct timpul de expunere, aparatul oferind obturatorul electronic (silențios) într-un echivalent al modului P.

Din păcate, modul silențios nu salvează setările făcute, cum ar fi de exemplu punctul de focalizare. Dacă treci pe alt mod și apoi înapoi la „silențios”, o iei de la capăt cu setările. Se pare că producătorul japonez s-a gândit la obturatorul electronic preponderent pentru situațiile când nu vrei să se audă declanșarea și nimic altceva. Eu unul l-am folosit mai ales când am vrut să folosesc diafragma maximă în plin soare – adio filtre ND. Sunt optimist totuși: îmi place să cred că Olympus va scoate un update de firmware care să rezolve anumite lucruri „neplăcute”.

Pe de altă parte, Olympus a gândit E-M10 Mark III ca un aparat foto entry level pentru seria OM-D, simplificând opțiunile (asta în varianta Olympus – oricum Mark III are atât de multe funcții încât poate bulversa și un utilizator mai versat, neobișnuit cu setările și dotările specifice Olympus). Trebuie spus de la bun început: chiar dacă este un aparat entry level din seria OM-D, oferă mult mai mult decât o face concurența pe același segment.

Unii cataloghează E-M10 Mark III ca fiind de fapt un aparat foto de nivel mediu.

Caracteristici principale Olympus OM-D E-M10 mark III:

  • Senzor CMOS de 16 megapixeli (din care cred că s-a scos tot ce se putea, având în vedere că acesta a fost folosit pentru prima dată în E-M5 în 2012)
  • Stabilizare pe 5 axe prin deplasarea senzorului de imagine (oferă corecție de până la 4 stopuri)
  • Procesor nou, TruePic VIII
  • Filmare 4K cu stabilizare mecanică și digitală
  • Fotografiere în rafală cu până la 8,6 cadre pe secundă, 4,8 cadre pe secundă cu focalizare continuă
  • Vizor electronic cu o rezoluție de 2,36 milioane puncte
  • Ecran rabatabil cu o rezoluție de 1,04 milioane puncte

Construcție

E-M10 Mark III este o încântare. Un amestec de plastic și metal din care rezultă un corp foarte bine închegat. Senzația pe care o ai atunci când ții aparatul în mână este neașteptat de „solidă”. Când te uiți la dimensiunea lui nici nu îți trece prin cap cât de „dur” poate fi. Mânerul pronunțat și zona de sprijin a degetului mare, pronunțată și ea, contribuie din plin la o prindere fermă, confortabilă. Forma clasică este de necontestat. Este un corp care combină clasicul cu digitalul.

Zona de sprijin a degetului mare este mai generoasă, mai pronunțată decât la E-M Mark II, nu mai este acoperită total cu materialul cauciucat obișnuit, acesta acoperind acum numai fix zona de sprijin.

Dacă la M10 Mark II am scris că ecranul rabatabil pare mai fragil decât la prima variantă, la M10 Mark III construcția acestuia revine la ceea ce a fost odată: solidă, spate din metal, balama din metal, doar rama fiind în continuare tot din plastic (în comparație, la E-M10 Mark I totul este din metal). Chiar dacă are părți din plastic, ecranul nu are nici cel mai mic joc, indiferent de poziția în care este folosit.

Cele două rotițe selectoare (față și spate) sunt „redesenate”, la fel ca și selectorul de moduri și butonul de pornit/oprit. Toate în sensul bun. Rotițele de pe partea dreaptă oferă o aderență îmbunătățită și o acționare fermă, fără zone moarte. Butonul de pornit/oprit este și el cosmetizat, având o formă mai delicată. Per total însă poziția acestora a fost păstrată. Doar detaliile sunt „rescrise”, îmbunătățind totul acolo unde s-a putut.

Butonul din stânga comutatorului rotativ de pornit/oprit nu mai este considerat Fn3 (buton personalizabil numărul 3). Cu ajutorul acestuia poți accesa meniul specific fiecărui mod de fotografiere. Exemple: în modul „Art”, apăsarea butonului îți permite să alegi între diversele filtre, în modul filmare permite alegerea între rezoluția înregistrării, în modurile PASM afișează Panoul Super Control, având astfel un acces rapid la o multitudine de setări ajutându-ne și de ecranul tactil.

Vizorul electronic oferă aceeași rezoluție ca și cel existent pe Mark II. Oferă o mărire 0,62x, o valoare care oferă o acoperire de 100% a ceea ce se vede prin obiectiv, ceea ce se „traduce” printr-un câmp de vedere mai mare și mai precis decât unele vizoare optice din DSLR-urile din aceeași categorie de preț (cum ar fi de exemplu Nikon D5600). Vizorul optic este în măsură să ofere o imagine foarte exactă a ceea ce se va salva pe cardul de memorie în privința culorilor și a luminozității, ceea ce ușurează modificarea parametrilor în funcție de dorințele utilizatorului. Vizorul optic oferă de asemenea, informații suplimentare, cum ar fi grile, nivelă electronică, avertizări referitoare la expunere.

Ecranul LCD tactil este rabatabil la 90 de grade în sus și 45 de grade în jos. Acesta oferă aproape aceleași facilități ca și vizorul electronic. Lângă vizorul electronic se află un senzor care odată activat comută între LCD și vizor atunci când se duce aparatul la ochi. Dacă însă se rabatează ecranul, acesta este anulat, astfel încât senzorul să nu se declanșeze accidental în timpul utilizării, facilitate excelentă pe care nu am întâlnit-o la majoritatea aparatelor mirrorless produse de „concurență”.