Panasonic Lumix G9 – impresii de lucru cu Vlad Eftenie

Panasonic a lansat la sfârșitul anului 2017 noul vârf de gamă din categoria mirrorless, modelul LUMIX G9, care oferă portabilitate și un răspuns ultra-rapid. Având la bază tehnologia de înaltă performanță a camerei Lumix GH5, LUMIX G9 atinge cea mai înaltă calitate a imaginii de până acum, prin îmbunătățirea rezoluției, a gradațiilor tonurilor de culoare și a reproducerii acestora datorită senzorului digital Live MOS fără filtru “low-pass”. A fost adăugat, de asemenea, un nou mod High Resolution care oferă imagini cu o rezoluție uimitoare echivalentă cu 80 de megapixeli, în format JPEG /RAW. Procesorul Venus Engine generează imagini precise, dar naturale, prin tehnica Multipixel Luminance Generation și Intelligent Detail Processing.

G9 este prezentat ca fiind un companion excelent pentru stilul wildlife, însoțit de obiectiv LEICA DG ELMARIT 200mm / F2.8 / POWER O.I.S, lansat odata cu body-ul. Mai puțin wildlife în București, așa că m-am concentrat mai mult pe genurile reportaj, street, urban, testând mai multe obiective din propria dotare, precum Lumix 7-14 f/4, Lumix 15 f/1.7, Lumix 42.5 f/1.7, Lumix 45-200 f/4.5-5.6, pentru a acoperi o gamă cât mai variată de subiecte posibile, în abordări cât mai flexibile.

Meniul aparatului este complex și oferă acces la absolut toate setările necesare. Se poate astfel personaliza complet modul de lucru. Am stabilit setările “stabile” meniului, astfel încât să pot accesa rapid doar variabilele esențiale, precum balansul de alb, sensibilitatea ISO sau modul de focalizare, în funcție de evoluția situațiilor de fotografiere.

Am lucrat aproape exclusiv în mod manual M. Cunoscând deja curba de contrast optimă, am personalizat-o direct, în mod manual, cu valorile -2 pentru tonurile joase și +2 pentru cele inalte, fără să mă tem de limitarea latitudinii de expunere. De flexibilitatea acesteia se ocupă funcția i-Dynamic, pe care am setat-o la valoarea “standard”. Teoretic am putea sesiza o contradicție. De ce să optez pentru o curbă cu contrast sporit, dacă îl atenuez apoi prin funcții complementare? Am testat îndelung urmările multor combinații de setari, iar la Panasonic aceasta pare să fie cea câștigătoare – pentru un aspect echilibrat al tonurilor, dar imprimând imaginii o anumită personalitate.

Ce trebuie să știi – legat de aceste setări este că o creștere a clarității are ca efect și creșterea zgomotului de imagine – care teoretic ar fi putut fi compensat cu o valoare pozitivă a valorii dedicate reducerii lui.

Am folosit cel mai des valoarea 100 a sensibilitatii ISO, pentru a specula la maxim calitatea imaginii, deși 200 este valoarea implicită. În modul Auto-ISO am setat marja superioară la 1600, pentru a nu risca apariția artefactelor legate de zgomot, deși teoretic, până pe la valoarea 3200, nu prea sunt evidente pierderi de calitate. Lucrând cu obiective luminoase, am preferat diafragme deschise la maxim.

Lumix G9
(c) Vlad Eftenie

Modul silențios a fost activat în permanență, fara bip-uri și alte efecte sonore, în tandem cu shutter-ul setat automat pe mecanic sau electronic. Cel mecanic (care dezactivează modul silențios) este necesar în cazul expunerilor lungi și asigură o profunzime cromatică extinsă.

Stabilizarea s-a comportat admirabil, imaginile sunt bogate în informație, permițând prelucrări flexibile. Modul silențios a fost de mare ajutor, stând în mulțime.

Cadrele Hi-res cu o rezoluție de 80 Mpix își arată beneficiile în printuri de mari dimensiuni. Afișarea în mediul online este neconcludentă. Confirm că imaginile sunt extrem de bogate în detalii, analizate îndeaproape și capabile să “ducă” printuri de mari dimensiuni (format A2, minim).

Caracteristici generale pozitive evidențiate Panasonic Lumix G9:

  • Aparatul este robust, cu o ergonomie și funcționalitate foarte bine implementate
  • Gama de obiective de la Panasonic este extrem de largă, astfel că poate acoperi orice cerinte fotografice/video
  • Scrierea pe card se efectuează foarte rapid, răspunsul la comenzi de asemenea
  • Comenzile pe butoane cu funcții personalizabile răspund necesităților fotografice imediate, aducând un grad sporit de eficiența. Se pot personaliza și functii on screen, cu apelare tactilă.
  • Vizorul și ecranul articulat se dovedesc foarte utile
  • Punerea la punct în mod foto se realizeaza extrem de rapid și precis, cele 225 de puncte de focus putând fi utilizate în multiple configurații, urmărirea subiectului făcându-se – atunci când este necesară, cu acuratețe. La fotografierea portretelor, punerea la punct automată detectează pupila și o urmăreste (când e posibil), aspect foarte util când se lucrează cu diafragme deschise și este necesară precizia.
  • Texturile își păstrează detaliul, tonurile și gamele cromatice sunt corect rezolvate, setările multiple ale variabilelor de lucru, cu rezultat vizibil în timp real
  • Latitudinea de expunere sporită cu 1/3 pasi oferă imagini corect expuse, cu detalii în toate regiunile
  • Cortina electronică induce un mod de lucru cvasi-silențios și timpi de expunere cu valori de până la 1/32000s
  • Valorile ISO sunt utilizabile în intervalul 100-3200 fără o scădere notabilă a calității imaginii, în funcție însă, și de situația de fotografiere. Tratarea zgomotului conferă imaginilor definiție sporită, cu aspect natural.
  • Filmarea de înaltă fidelitate se realizează la calitate 4K, la o rezoluție de 3840×2160, 25p stereo.
  • Panasonic G9 are 23 de moduri creative de lucru, extrem de diverse, includ Panorama, Miniatura etc.
  • Aparatul dispune de conectivitate Wi-fi cu telefonul sau tableta
  • Bateria are o durată de viață care asigură (confirm standard) 400 de cadre. În utilizare directă am depășit însă acest prag, chiar și pe vreme friguroasă.

Specificații Panasonic Lumix G9:

  • Aparat foto mirrorless cu senzor Micro 4/3
  • Rezoluție efectivă 20.33MPx, rezoluție maximă 80MPx in Hi-res Mode
  • Stabilizare integrată în senzor, pe 5 axe, 6.5 trepte de expunere DUAL I.S. 2
  • Punere la punct cu detecția contrastului și a fazei, tehnologie  Panasonic DFD, focalizare in 0.04sec
  • Obturator mecanic: 60s – 1/8000s, electronic 1/32.000s
  • Fotografiere în rafală cu până la 60FPS RAW (single focus)
  • Înregistrare JPEG, RAW și JPEG+RAW simultan
  • Filmare la rezoluție maximă 4K (3840×2160 30p)s
  • Funcție 6K Photo (30fps), 4K Photo (60fps)
  • Vizor electronic OLED, 3.680k px, 120fps, factor mărire 0.83x
  • Wi-Fi și Bluetooth
  • Dual SD, compatibil UHS-I și II
  • Conectori: HDMI TypeA, USB 3.0 Micro-B, intrare microfon jack 3.5mm, ieșire audio jack 3.5mm și conector declanșator cu fir 2.5mm
  • Autonomie acumulator: aprox. 400 imagini (CIPA) cu ecranul LCD pornit sau 980 imagini doar cu vizorul electronic activ, în modul Power Save LVF mode
  • Greutate: 685g
  • Dimensiuni: 136.9×97.3×91.6mm
Lumix G9
(c) Vlad Eftenie

Concluzii

Caracteristicile tehnice pe care sistemul Panasonic Lumix G9 le are îl transformă într-un instrument de inaltă precizie, fiind robust, rapid, cu un comportament și răspuns pe măsura solicitărilor și așteptărilor fotografului. Dotările cu care este echipat, aspectele tehnice, capacitatea de a oferi discreție precum și multitudinea de opțiuni personalizabile, de moduri creative, îi conferă atributele unui produs premium. Funcționalitatea precum și calitatea imaginii ating nivelul oferit de un DSLR.

Articol și fotografii de Vlad Eftenie. Citește versiunea completă pe blogul său.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.