Monitorul extern – Opțiune sau necesitate?

Postat de: Vladimir Chetroiu Vladimir Chetroiu

Când spui filmare, nu mai spui doar cameră video. Spui și DSLR, mirrorless sau chiar telefon. Asta înseamnă ca din punct de vedere cantitativ, piața a crescut enorm, extinzând atât cererea cât și oferta de conținut video.

Pentru cei care filmează cu altceva în afară de telefon este foarte clar că mai devreme sau mai târziu apare în cadru nevoia de a monitoriza compoziția, focalizarea și expunerea într-un mod riguros, repetabil, în așa fel încât brutul să se afle la nivelul maxim de calitate din punct de vedere plastic.

Desigur că ecranul sau vizorul încorporate ale camerei de filmat sunt un pic prea aglomerate pentru a putea face tot ce li se cere foarte bine: să afișeze informații legate de expunere, timecode, culoare, gain, rezoluție și lista poate continua, permițând în același timp să controlul artistic al imaginii. Vestea buna este că atâta vreme cât camera, fie ea foto sau video este dotată cu o ieșire HDMI, există o salvare portabilă, detașabilă si customizabilă, monitorul extern.

monitorul extern

În industria cinematografică, monitoarele se utilizează pe platoul de filmare de o bună bucată de vreme și probabil că tocmai dovada necesității în această ramură îl recomandă și în alte zone ale imaginii video. La orice filmare care în spate are o oarece planificare, regie, scenariu, este foarte posibil ca cineva să își asume rolul regizorului. Iar regizorul, fie că se află lângă cameră sau într-o altă zona a platoului, trebuie să aiba în permanență posibilitatea de a monitoriza jocul actoricesc, atât sonor, cât și vizual.

Monitorul este cel care permite această monitorizare, iar cu tehnologia mileniului 3, suprafața utilă de ecran a crescut mult, în timp ce construcția fizică a echipamentului a scăzut în dimensiuni și greutate. Pe scurt, asta înseamnă că acum este mult mai ușor de transportat, montat și utilizat.

monitorul extern

Pentru cei ce fac videografie, în disciplina one-man show a lumii filmului, monitorul extern este cu atât mai important, pentru că, datorită dimensiunilor fizice reduse, păstrează portabilitatea camerei, mărind totuși suprafața ecranului și atunci operatorul camerei poate fi mai concentrat pe compoziție. Majoritatea monitoarelor externe prezente pe piață astazi sunt dotate cu funcția Peaking. Această funcție permite controlul focalizării optime prin evidențierea zonelor care se află în focus cu o culoare (de obicei roșu sau galben) astfel încât, indiferent de dimensiunea monitorului se poate vedea exact care plan este clar într-un anumit moment, fie el static sau dinamic.

Recomandări pentru monitorul extern: