Fotografia cu telefonul mobil – un interviu cu Băluță Dragoș Nicușor

Se întâmplă uneori ca dintr-un motiv sau altul să nu avem aparatul de fotografiat la noi și exact atunci să vedem ceva interesant. Aceste situații pot fi nenumărate, iar soluția pentru ele este simplă: putem imortaliza aceste clipe cu camera foto încorporată în telefonul mobil. De ce? Pentru că telefonul mobil îl avem cu noi tot timpul, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Și nu, fotografia cu telefonul mobil nu este doar pentru cei care nu sunt pasionați de fotografie și folosesc camera foto a telefonului mobil pentru a surprinde instantanee din viața de zi cu zi. O demonstrează un număr destul de mare de fotografi amatori și profesioniști de la noi sau din afară care fotografiază și cu ajutorul telefonului mobil. Pentru că uneori pur și simplu este mai la îndemână. Și pentru că, până la urmă, vorbim tot despre fotografie, iar fotografia este mai distractivă și mai plină de satisfacții în momentul în care ne bucurăm de moment și gândul nu ne mai stă doar la echipamentul folosit.

Fotografia cu telefonul mobil este o cu totul altă poveste. Este fotografierea cu un echipament care ne încape în buzunarul de la blugi sau de la geacă, iar în cazul ei ne concentrăm pe esență și nu pe echipamentul utilizat. Întrebările se vor concentra pe “cum a reușit autorul să transmită așa frumos starea și emoția prin fotografia aceasta?”.

Ca și alte dispozitive, telefonul mobil și camera încorporată sunt doar niște unelte, iar uneltele sunt atât de bune pe cât este cel care le mânuiește. De aceea este mai important să ne concentrăm în special pe cultivarea abilităților creative. Nu aparatul de fotografiat face fotografia, ci noi, iar fotografia cu telefonul mobil ne ajută să schimbăm modul în care ne gândim la imagini. Ea nu este un atac la fotografia tradițională și nici nu ar putea fi. Este doar complementară acesteia. Fiecare își are roul și publicul său, iar lumea poate opta pentru un tip de cameră sau altul, în funcție de fotografiile pe care le realizează. Cei mai mulți însă vor opta pentru ambele.

Este și cazul lui Băluță Dragoș Nicușor, cu care facem cunoștință astăzi. Poate i-ai văzut fotografiile pe diverse grupuri de fotografie sau pe pagina personală. Multe dintre ele sunt realizate cu telefonul mobil, un Samsung Galaxy S7 edge și apoi un Samsung Galaxy S8. Haide să aflăm mai multe din mini-interviul de mai jos:

# Bună Dragoș, ne bucurăm tare să te avem pe Blogul F64, întrucât îți urmărim activitatea foto de ceva timp și am tot căutat momentul oportun de a te cunoaște. Așa că, spune-ne câte ceva despre tine!

Numele meu este Băluță Dragoș Nicușor, locuiesc în Constanța și iubesc fotografia.

# Cum a început pasiunea ta pentru fotografie?

Pasiunea pentru fotografie a început acum patru ani, odată cu participarea la workshop-urile organizate de Sorin 0nișor.

# Am observat că postezi fotografii făcute cu telefonul. Plănuiești să abandonezi aparatul foto, ai făcut-o deja? De ce ai ales telefonul?

Nu am abandonat aparatul foto și nici nu intenționez acest lucru. Telefonul îl am tot timpul cu mine și așa am descoperit că pot surprinde diferite instantanee,la o calitate destul de bună a imaginii. Cu siguranță tehnologia smartphone va evolua, dar nu va putea înlocui niciodată un DSLR/mirrorless și obiectivele acestora.

# Ai planuri, proiecte fotografice de suflet sau de viitor?

Momentan nu am proiecte fotografice de viitor, fotografia fiind doar un hobby.

# Care este punctul determinant care te face să declanșezi?

Tot ceea ce surprind și transmit prin fotografie este o mișcare a sufletului: bucurie, tristețe, neliniște, freamăt….

fotografii superbe
(c) Baluță Dragoș Nicușor
fotografiaza cu telefonul
(c) Baluță Dragoș Nicușor
fotografia cu telefonul
(c) Baluță Dragoș Nicușor

# Ce părere ai despre procesarea imaginilor? Dacă cu un aparat foto profesional ai șansa ca fotografia să arate impecabil și fără intervenția în programele de editare, cu telefonul poți ajunge măcar să te apropii de rezultat sau mai bine zis, este musai să procesezi o fotografie realizată cu telefonul?

Referitor la prelucrarea imaginii, Sorin Onisor spunea că “o fotografie în format brut este ca un măr necopt”. Iar eu sunt cam de aceeași părere.

# Folosești lentile pentru telefon sau alte accesorii ajutătoare? Care ți se par cele mai bune telefoane pentru fotografie?

Nu folosesc accesorii pentru smartphone, iar cel mai bun telefon pentu a face fotografie este cel pe care îl ai.

# În încheiere, ce sfat ai transmite cititorilor noștri cu privire la acest gen foto?

În încheiere, aș dori să le transmit cititorilor să se bucure de fiecare răsărit și de fiecare apus, cu sau fără aparat foto. Mulțumesc F64.

fotografia cu telefonul
(c) Baluță Dragoș Nicușor

Mai multe fotografii cu telefonul realizate de Baluță Dragoș Nicușor, aici:

S-ar putea să te intereseze și:

[products ids=125025764,125034468,125028764,125026847]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Nu cu ce fotografiezi , ci ce fotografiezi e important in aceasta meserie care e de fapt un Hobby.
    Oricum faine rezultatele…

  • Nu conteaza aparatura cum conteaza inspiratia! vicovanalin.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.