Introducere în tehnici foto, cu Radu Grozescu

Postat de: F64 F64

UPDATE 21.06.2018: 

Cursurile foto acreditate susținute de Radu Grozescuajung și în țară! Ia-ți diploma de fotograf în Iași și Bacău.

  • Grupa intensivă a Cursului foto acreditat cu Radu Grozescu de la Iași va avea loc în perioada 6-11 august 2018,
  • Iar grupa de la Bacău va avea loc în perioada 20-25 august 2018.

Până atunci însă îți poți face o idee mai clară despre ce presupune acest curs din rândurile ce urmează. Vei afla cui se adresează, cât durează, ce înseamnă un curs foto acreditat și răspunsurile la cele mai dese întrebari care apar legat de acesta.

#1 Cui se adresează acest curs ?

Cursul se adresează atât pasionaților de fotografie, indiferent de nivelul atins cât și celor care doresc să intre în fotografia profesională și au nevoie, pe lângă abilitățile teoretice și practice și de o diplomă recunoscută.

Cursul este predat de la zero, incluzând noțiunile de bază, deci nu presupune experiență prealabilă.
Pasionații ‘avansați’ sunt atrași de posibilitatea de a-și pune în ordine cunoștințele de tehnică foto și de faptul că multe dintre acestea sunt predate diferit față de materialele disponibile în mod obișnuit pe Internet.

#2 Ce înseamnă un „Curs foto Acreditat” ?

Sunt cursurile care, în urma unei acreditări ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări, fostul CNFPA) pot susține examene în urma cărora absolvenții primesc o diplomă recunoscută atât la nivel național cât și în țările cu care România a încheiat convenții bilaterale.
În principiu diploma este de folos fie pentru angajarea pe un post în domeniu, fie pentru a înființa o PFA (persoană fizică autorizată) cu domeniul respectiv de activitate.
Totuși, peste jumătate dintre participanți nu vin (doar) pentru diplomă, ci și pentru posibilitatea de a dobândi cunoștințele necesare, iar în cazul avansaților pentru sistematizarea acestora. Astfel, mulți dintre cursanți practică fotografia doar ca o pasiune și nu încearcă să intre în zona profesională.

#3 Ce durată are cursul și ce program au ședințele de curs ?

Cursul are o durată de 45-48 de ore petrecute la sală, dar ar trebui să se țină seamă că rezolvarea temelor necesare pentru fixarea noțiunilor presupune cel puțin niște zeci de ore de lucru individual pentru ‘antrenamente practice’.
Programul este conceput pentru a răspunde dorințelor majorității cursanților potențiali. Astfel, există mai multe tipuri de grupe, cu durate similare:
grupa de seară are 15 ședințe de curs, luni şi joi între orele 18.00 – 21.00, la magazinul F64, durata totală fiind de aproape 8 săptămâni.
grupa de duminică are 12 ședințe de curs între 10.00 – 14.00, la sala F64 din str. Bucovina 2b.
grupa de sâmbătă are 9 ședințe între 09.30 – 15.10, la sala din magazinul F64.
Planificarea tuturor grupelor ocoleşte sărbătorile legale, pentru a facilita prezenţa cursanţilor.
Pentru pasionații care nu au în zonă un curs foto acreditat sau pentru cei care locuiesc departe de București și doresc totuși să vină la acest curs am creat grupele intensive la care cursul este predat într-o săptămână, de luni până sâmbătă, deci 6 zile a 8 ore/zi. Aceste grupe sunt programate de 3-4 ori pe parcursul unui an.
Este o experiență mai dificilă din cauza densității mari de informație într-un timp scurt dar care s-a bucurat de mult interes în cei doi ani de când au fost implementate grupele intensive.

#4 De ce cursanții continuă să vină la un curs clasic, în sală, în loc să se documenteze pe Internet ?

Într-adevăr, Internetul ne oferă o cantitate uriașă de informații, dar ne pune în același timp o serie de probleme. Astfel, începătorii (din orice domeniu, nu doar fotografie) au dificultăți în a discerne calitatea informației oferite, iar identificarea materialelor relevante poate pune probleme serioase chiar celor ceva mai avansați. Nu trebuie să uităm că există multe materiale pe Internet care conțin informații inexacte.

În plus, un curs la sală oferă o interacțiune care este prețuită de majoritatea cursanților, problemele apărute putând fi dezbătute și rezolvate pe loc. Interacțiunea intervine și la nivelul cursanțior, mulți dintre aceștia păstrând legătura și după curs.