Introducere în tehnici foto, cu Radu Grozescu

UPDATE 11.02.2020: 

Cursurile foto acreditate susținute de Radu Grozescu continuă aventura în țară! Ia-ți diploma de fotograf în Iași și Timișoara.

Până atunci însă îți poți face o idee mai clară despre ce presupune acest curs din rândurile ce urmează. Vei afla cui se adresează, cât durează, ce înseamnă un curs foto acreditat și răspunsurile la cele mai dese întrebari care apar legat de acesta.

#1 Cui se adresează acest curs ?

Cursul se adresează atât pasionaților de fotografie, indiferent de nivelul atins cât și celor care doresc să intre în fotografia profesională și au nevoie, pe lângă abilitățile teoretice și practice și de o diplomă recunoscută.

Cursul este predat de la zero, incluzând noțiunile de bază, deci nu presupune experiență prealabilă.
Pasionații ‘avansați’ sunt atrași de posibilitatea de a-și pune în ordine cunoștințele de tehnică foto și de faptul că multe dintre acestea sunt predate diferit față de materialele disponibile în mod obișnuit pe Internet.

#2 Ce înseamnă un „Curs foto Acreditat” ?

Sunt cursurile care, în urma unei acreditări ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări, fostul CNFPA) pot susține examene în urma cărora absolvenții primesc o diplomă recunoscută atât la nivel național cât și în țările cu care România a încheiat convenții bilaterale.
În principiu diploma este de folos fie pentru angajarea pe un post în domeniu, fie pentru a înființa o PFA (persoană fizică autorizată) cu domeniul respectiv de activitate.
Totuși, peste jumătate dintre participanți nu vin (doar) pentru diplomă, ci și pentru posibilitatea de a dobândi cunoștințele necesare, iar în cazul avansaților pentru sistematizarea acestora. Astfel, mulți dintre cursanți practică fotografia doar ca o pasiune și nu încearcă să intre în zona profesională.

#3 Ce durată are cursul și ce program au ședințele de curs ?

Cursul are o durată de 45 de ore petrecute la sală, dar ar trebui să se țină seamă că rezolvarea temelor necesare pentru fixarea noțiunilor presupune cel puțin niște zeci de ore de lucru individual pentru ‘antrenamente practice’.
Programul este conceput pentru a răspunde dorințelor majorității cursanților potențiali. Astfel, există mai multe tipuri de grupe, cu durate similare:
grupa de seară are 15 ședințe de curs, luni şi joi între orele 18.00 – 21.00, la magazinul F64, durata totală fiind de aproape 8 săptămâni.
grupa de weekend are 8 ședințe de curs între 10:00 – 16:00, la sala F64 din strada Bucovina 2b.
grupa intensivă are 5 ședințe, de luni până sâmbătă între 09:30 – 17:30, la sala din magazinul F64.

#4 De ce cursanții continuă să vină la un curs clasic, în sală, în loc să se documenteze pe Internet ?

Într-adevăr, Internetul ne oferă o cantitate uriașă de informații, dar ne pune în același timp o serie de probleme. Astfel, începătorii (din orice domeniu, nu doar fotografie) au dificultăți în a discerne calitatea informației oferite, iar identificarea materialelor relevante poate pune probleme serioase chiar celor ceva mai avansați. Nu trebuie să uităm că există multe materiale pe Internet care conțin informații inexacte.

În plus, un curs la sală oferă o interacțiune care este prețuită de majoritatea cursanților, problemele apărute putând fi dezbătute și rezolvate pe loc. Interacțiunea intervine și la nivelul cursanțior, mulți dintre aceștia păstrând legătura și după curs.

#5 Am înțeles că predați la curs „O metodă simplă și rapidă de a obține fotografii cât mai bune direct din aparat”. La ce se referă și cum funcționează practic?

Aparatura fotografică actuală este foarte performantă, nu doar la nivelul echipamentelor specializate ci și al telefoanelor. Același lucru se întâmplă cu softurile de prelucrare dintre care multe pot fi folosite direct pe telefon.
Aceasta a permis dezvoltarea unei tendințe care presupune fotografierea mai puțin îngrijită și „repararea” imaginilor în software, la prelucrare.
Pe de altă parte am putea lucra ceva mai atent la fotografiere și să avem fotografiile aproape gata direct din aparat.
Fotografia digitală are printre avantaje posibilitatea de a vedea imaginile foarte rapid, chiar în timpul fotografierii. Aceasta permite analizarea acestora și aplicarea eventualelor corecții chiar de către pasionații cu mai puțină experiență, dar care au o înțelegere corectă a tehnicii fotografice. Astfel se pot obține imagini la care nu vor mai fi necesare corecții tehnice ulterioare, cu toate că practic orice imagine poate fi îmbunătățită ulterior la prelucrare.

Există multe argumente în favoarea acestui mod de lucru, dintre care cel mai important este câștigarea și menținerea încrederii celor cu care se lucrează la fotografiere prin posibilitatea de a le arăta pe loc imagini de bună calitate. Indiferent că e vorba de prieteni sau de clienți de la o companie, faptul că văd pe loc imagini bune îi va face mai cooperanți, iar în cazul fotografiei profesionale mai înclinați să apeleze în continuare la serviciile fotografului.
Mai mult, posibilitatea de a putea livra pe loc imagini de bună calitate gata de a fi postate pe siturile Social Media fără a mai fi nevoie de prelucrare este un alt avantaj semnificativ.

Chiar și la întoarcerea dintr-o vacanță fotografică și tot vom fi mult mai încântați să vedem că imaginile noastre sunt deja frumoase și nu niște ‘semi -fabricate’ care presupun să ne apucăm de muncă pentru a le aduce într-un stadiu în care să poată fi arătate.

Astfel, în cadrul cursului predau toate noțiunile necesare, inclusiv o serie de ‘tips & tricks’ care să ne permită să ne putem concretiza viziunea într-o imagine fotografică fără a mai fi nevoie să apelăm neapărat la prelucrare.

Totuși, nu trebuie să înțelegeți că aș avea ceva împotriva prelucrării, care are un loc important și bine stabilit printre etapele către imaginea finală. Dar posibilitatea de a nu fi obligați să apelăm la prelucrare pentru fiecare imagine și de a putea să ne arătăm imaginile pe loc este mult prea tentantă pentru a nu fi valorificată, mai ales că nu presupune eforturi vizibil mai mari, ci doar însușirea și aplicarea unui set de cunoștințe de tehnică fotografică.

#6 Este necesar un aparat scump/performant pentru a urma cursul ? Ce echipamente recomandați?

În nici un caz. Chiar mi-am făcut un scop din a încerca să demonstrez că majoritatea subiectelor por fi fotografiate cu aparatură fotografică din seriile mai puțin pretențioase.

Totuși, pasionații de fotografie preferă aparatele care permit folosirea de obiective interschimbabile pentru a avea o flexibilitate foarte mare în abordarea unei arii vaste de subiecte.

Aceste aparate sunt fie DSLR-uri (aparate digitale reflex mono-obiectiv) fie de tip mirrorless. Ambele au avantaje și dezavantaje, așa că alegerea este foarte personală. Cu toate că aparatele mirrorless beneficiază de o promovare foarte bună atât din partea companiilor cât și a utilizatorilor, totuși utilizatorii de DSLR-uri, cel puțin la curs, reprezintă o majoritate covârșitoare.

În concluzie, pentru a participa la acest curs este suficient un DSLR sau mirrorless „Entry level” cu obiectivul de kit. Cu un astfel de echipament se pot însuși și testa practic toate noțiunile predate și se poate fotografia o serie largă de subiecte, deci nu va fi necesar nimic altceva, nici pentru curs, nici pentru realizarea imaginilor pentru examen.

După cum am spus, cursul foto acreditat poate fi abordat de posesorii oricărui aparat cu obiective interschimbabile, fie el DSLR, SLR sau mirrorless, noţiunile fotografice prezentate fiind comune.

Deoarece majoritatea cursanților sunt utilizatori de DSLR-uri Canon și Nikon, prezentările în sala de curs se fac pe un Canon 650D şi un Nikon D5300, alese pentru a fi cât mai aproape de tipul de aparatură folosit de cursanți. Posesorii de aparatură mai pretențioasă sunt în general și ceva mai avansați, deci au mai puțină nevoie de a li se arăta exact dispunerea butoanelor pe aparatele proprii.

Anul trecut am adăugat la colecția de echipament și aparatură mirrorless Sony, pentru a putea să răspund mai bine solicitărilor cursanților utilizatori de mirrorless.

Noţiunile tehnice, setările şi demonstraţiile din curs sunt exemplificate în timp real pe ecranul din sală, cursanţii putând vedea în direct monitorul aparatului pe care se face demonstraţia. Demonstraţiile se fac pe rând pe Canon şi Nikon pentru o înțelegere mai bună a noțiunilor.

#7 Există un suport de curs?

Da, există un suport de curs complet, optimizat pentru citirea pe tabletă sau computer. Volumul acestuia este destul de mare, dar scopul lui este fixarea cunoștințelor pe problemele care prezintă un interes mai mare pentru utilizator, nu învățarea lui pe de rost pentru examen.
Cursanţii primesc materialele în avans faţă de lecţia curentă, începând cu prima şedinţă de curs. Acest mod de lucru oferă o rezervă de timp la curs pentru demonstraţii practice şi pentru a răspunde întrebărilor participanților.

#8 Cât de importantă este participarea la toate şedinţele de curs ?

Fiind un curs acreditat prezența este foarte importantă. Sigur că există cazuri de forță majoră în care se beneficiază de o oarecare flexibilitate, dar înscrierea ar trebui făcută doar în cazul în care chiar se va participa la ședințele de curs.
Suportul de curs conţine toate informaţiile relevante şi se pot pune întrebări în şedinţele următoare. Recuperarea şedinţelor de curs este posibilă, dar destul de problematică din cauza calendarului grupelor care de cele mai multe ori sunt decalate, deci ar putea să treacă o perioadă până ce se predă lecția respectivă la altă grupă.

#9 În ce constă examenul ? Este greu de promovat ?

Partea teoretică constă în rezolvarea unui test grilă de 18 întrebări cu variante de răspuns. Toate noţiunile sunt dezbătute pe larg la curs, iar întrebările se referă la conceptele într-adevăr necesare la fotografiere. Nu există posibilitatea de a greși, cu excepţia cazului în care nu se citește complet întrebarea.
Partea practică este un portofoliu de 20 de imagini încadrate în 4 teme generale, prezentate în format digital.
Pentru participarea la examen este necesară deţinerea unei diplome minim de Bacalaureat.
După examen, diploma obţinută poate fi folosită pentru deschiderea unei P.F.A. sau pentru completarea unui dosar de angajare în domeniu.

#10 Cum puteți fi contactat de către cei care doresc să afle mai multe despre curs ?

Informațiile de bază, incluzând grupele descrise la înscrieri sunt disponibile permanent pe site-ul meu și în zona de cursuri de pe site-ul F64.
Pentru un contact direct, cel mai simplu, sigur și rapid este pe E-mail la radu.grozescu@gmail.com. Mai pot fi găsit pe Facebook, de preferință pe grupul ‘Curs foto cu Radu Grozescu’ unde se pot pune orice fel de întrebări fotografice.

Grupul acesta este deschis tuturor pasionaților de fotografie, nu doar celor care au participat la curs. Se pot pune întrebări și dezbate probleme fotografice de orice tip. Nu este un grup pentru ‘postarea’ de fotografii, ceea ce elimină toate micile probleme caracteristice acestui tip de grupuri.

Acum sunt peste 18.000 de membri dintre care peste jumătate sunt activi.

Mai departe, te invităm să citeşti mai multe despre următoarele grupe ale cursului acreditat pe site-ul F64.

 

 

Alți fotografi au mai citit și:

6 Comments

  • Buna ! Daca am 17 ani,pot participa la acest curs?

  • Buna ziua.
    Pentru Bacau pina cand se pot face inscrieri pentru curs si unde ?
    Multumesc.

  • Buna ziua.Pe la Cluj nu faceti cursul respectiv?

    • Buna, momentan nu sunt prevazute grupe ale cursului si la Cluj, insa exista posibilitatea ca in viitor sa ajunga si acolo, in functie de cum vor performa restul 🙂

  • Buna!
    Ce pret are un astfel de curs? Se poate realiza si online?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.