5 idei pentru fotografii de stradă reușite

Postat de: Asociatia Exposure Asociatia Exposure

Fotografia de stradă prezinta în mod direct și neregizat viața oamenilor în mediul public și nu necesita neapărat prezența efectivă a unei strazi sau a mediului urban. Poate chiar să nu aibă subiecți umani, daca prezintă un character incontestabil uman din punct de vedere al atmosferei și esteticii. Este un gen care derivă din fotografia documentară și poate avea valențe diferite în zilele noastre, în functie de abordările personale ale celui care fotografiază.

Deși atât de la îndemână, fotografia de stradă nu este pe atât de ușoară pe cât am putea crede la început. Subiecte și locuri de fotografiat există din belșug, însă uneori ne poate fi mai dificil să ne apropiem de oameni sau pur și simplu avem trac, ori nu ne-am exersat aproape deloc ochiul și ne e greu să identificăm anumite spații, fundaluri sau locuri în care am putea obține imagini reușite dacă fotografiem.

Ți-am pregătit în acest articol 5 idei la îndemână pentru fotografii de stradă de efect, elemente sau reguli de care să ții cont și care pot duce la rezultate reușite la final de zi.

Pe scurt, cele 5 sfaturi pentru fotografii de stradă reușite sunt:

  1. Folosește-te de acele spații și elemente cu ajutorul cărora poți compune prin linii directoare.
  2. Înțelege și folosește spațiul negativ în fotografie.
  3. Folosește lumina în avantajul tău.
  4. Încearcă și cadre cu o tentă de suprarealism.
  5. Ai întotdeauna în vedere factorul surpriză în fotografia de stradă.

Acum haide să le parcurgem împreună:

#1 Folosește-te de acele spații și elemente cu ajutorul cărora poți compune prin linii directoare

Anumite pasaje din oraș, scările de la metrou, scările magazinelor, balustradele și alte elemente de acest tip de pot ajuta în compozițiile bazate pe linii directoare.

Acestea pot fi vizibile sau sugerate, rolul lor fiind acela de a capta privirea și de a o conduce privitorul spre elementul principal, de interes.

În compozițiile bazate pe linii directoare se recomada a se ține cont de direcția sensului de citire, de a porni din partea stânga spre partea dreapta, de jos în sus, sau din apropiere spre depărtare, dar exxistă și situații care nu permit folosirea acestor reguli întocmai.

De asemenea, liniile directoare pot fi drepte sau șerpuiea, vizibile sau sugerate, iar în anumite cazuri pot indica adâncimea cadrului.