Accesorii pentru aparatele foto cu sistem Micro 4/3

Sistemul Micro 4/3 (cunoscut și ca MFT sau pur și simplu Micro Four Thirds) folosit în trecut în varianta Four Thirds pe aparatele foto DSLR, în special de către cei de la Olympus a avut o continuitate în piața aparatelor, iar în 2018 va aniversa 10 ani.

În această perioadă relativ scurtă comparativ cu alte sisteme, a reușit să se impună și să convinga multe companii, de tradiție sau mai noi, să îl folosească datorită rezultatelor încântătoare. Astăzi, pe lângă Olympus și Panasonic, acest sistem este adoptat de companii precum DJI, JVC, Kodak, Blackmagic sau Xiaomi care produc aparate Micro Four Thirds.

Aparatele acestui sistem au în comun accesorii – acele lucruri extrem de utile la care ne gândim abia după ce am cumpărat aparatul, atunci când avem mare nevoie de ele. Pentru a evita să-ți dai seama de ceea ce ai nevoie abia după achiziția echipamentului, poți parcurge acest articol pentru sfaturi.

#1 Obiective și adaptoare pentru Micro 4/3

Nu putem considera întreaga serie de obiective drept accesorii deoarece, de multe ori, se dovedesc ca fiind mai importante decât camera în sine. Și dacă tot am adus vorba de obiective, pe aparatele foto Micro 4/3 putem folosi și obiective din afara sistemului cu ajutorul adaptoarelor. Se pot pune obiective Canon EOS, Nikon F, Leica M, Pentax K și chiar Minolta MD.

Foarte des se folosesc obiective cu montura EOS pentru aparatele foto sau pentru camerele video Blackmagic, iar aici este recomandat adaptorul de la Metabones care oferă și control asupra diafragmei, focalizare automată rapidă, la care se adaugă și funcția de stabilizare a imaginii. Dacă nu îți dorești aceste funcții, focalizarea manuală este o provocare, iar ca prețul dorit să fie cât mai redus poți folosi un adaptor de la Lomo pentru EOS, iar pentru Nikon există tot ceva de la Metabones.

În cazul în care vrei să te bucuri de experiența fotografierii macro, dar consideri că un obiectiv dedicat nu merită deoarece îl vei folosi rar poți încerca inelele macro care îți permit să faci asta la prețuri modice cu rezultate bune. Dacă însă decizi că un obiectiv dedicat este ceea ce îți place și dorești o calitate mai bună a imaginii, poți găsi alternative de obiective aici.

#2 Lumini, blițuri și declanșatoare

Cu toate acestea, indiferent de obiectivul pe care îl folosești, mereu vor fi situații în care o să ai nevoie și o altă sursă de lumină. Vom discuta puțin despre lumini flash și continue compatibile cu patina aparatelor de sistem micro 4/3.

Sunt mai mulți producători de blițuri. Dacă dorești ceva fiabil, rezistent și puternic care să aibă funcție de commander poți alege modelul FL-600R al celor de la Olympus care are și lampă de lumină continuă. În cazul în care îți dorești în continuare ceva puternic, dar la un preț mai accesibil poți merge cu încredere pe modelul Godox TT685O Thinklite .

Inițial, întregul sistem micro 4/3 a fost creat să fie cât mai compact, iar dacă acesta a și fost motivul pentru care ai optat pentru el, atunci cei de la Nissin au două modele de flash-uri foarte compacte i40 si i60 sau tot de la ei, sistemul AIR, câstigator Tipa 2015, ce conține bliț și declanșator cu control de la distanță și declanșare la viteze de opturare mari. Pentru orice bliț poți folosi declanșatoare cum ar fi Hahnel Combi TF sau un sistem simplu cum este Micnova FT-4C .

Dacă dorești să filmezi și ai nevoie de lumină sau nu dorești să fotografiezi cu bliț, exista variantele de lumina continuă. Spre exemplu, cele de la Manfrotto LED LUMIMUSE care vin cu 3, 6 sau 8 leduri și sunt printre cele mai bune, dacă ne referim la raportul dimensiune/portabilitate – putere.

Lampi foarte bune și accesibile sunt și cele de la Godox, modelele LED64 , LED36 si LED126 . Practic orice lampă video se poate folosi dacă aparatul tău are patină, atâta timp cât nu te deranjează mărimea acesteia. O lista completă de lampi video găsești aici.

#3 Stabilizatoare și slidere

Și pentru că tot am discutat de video, în ultimii ani aparatele cu sistem micro 4/3 și în special cele din seria GH de la Panasonic se folosesc foarte mult pentru filmări. Rezultatele sunt excepționale însă și aici avem nevoie de ajutor. Stabilizatoarele și sliderele sunt foarte importante atunci când avem nevoie de miscări dinamice, iar o listă completă găseștii aici, unde majoritatea sunt compatibile pentru orice tip de cameră inclusiv mirrorless.

Există aceste modele care au rezultate bune și nu solicită foarte multă forță din partea ta ca videograf: Wondlan SK03 Skywalker, Feiyu Tech MG-V2 sau ceva mai puțin accesibil ca preț, dar poate cel mai performant DJI Ronin MX sau noul Feiyu Tech A2000 cu funcții multiple.

Vezi acest sample video realizat cu ultimul, A2000, chiar de către colegii nostri:

#4 Microfonul

micro 4/3

Un alt accesoriu important este microfonul, disponibil pe toate aparatele micro 4/3 high end de la Panasonic iar pentru alegerea lui avem creat un tutorial special. În plus, sigur îți vor fi utile aceste articole despre microfoane:

#5 Gripul

micro 4/3

Dacă vreodată o să ai impresia că aparatul tău este prea mic și nu îl poți ține bine în mână sau că acumulatorul nu rezistă suficient, întotdeauna poți apela la un grip. Cele disponibile pentru Olympus le poți găsi accesand acest link, iar cele pentru Panasonic aici. Poate fi considerat avantajos și faptul ca poți achizitiona pentru ele atât acumulatori originali cât și acumulatori replace pentru a te asigura că niciodată nu te va lăsa bateria la nevoie.

Tu de ce ai ales sistemul Micro4/3 și care sunt accesoriile sau tipurile de accesorii pe care le folosești? Lasă-ne un comentariu!

Citește și alte articole despre accesorii foto:

Articol de Alex Frusina.

[products ids=125024251,125035948,125017498,125036316,125025852,125035553,125017906,125015045,125015046,125037044,125026733,125037473]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.