În ultimii ani aparatele mirrorless au devenit din ce în ce mai performante și au mâncat din ce în ce mai mult din piața producătorilor de DSLR. Unul dintre producătorii care au explodat în ultima perioadă este și Fujifilm. După succesul cu Fujifilm X-T2, vânzările au crescut foarte mult și au dus chiar la probleme de stoc.

Astăzi vom vorbi despre unul dintre cele mai performante obiective din gama Fujifilm și anume, Fujifilm 16mm f1.4 R WR. Dar mai întâi să trecem în revistă o scurtă prezentare a companiei Fujifilm.

A apărut în 1934 din simplul motiv că nu există nici o companie japoneză care să producă film fotografic. În următorii 10 ani compania a produs doar film. Însă în anii 40 a început să producă sticlă optică,  iar după al Doilea Război Mondial a început să producă imprimante și aparate de Raze-X. În anii 80 deținea deja o majoritate covârșitoare pe piața de film foto în zona Asiei. Gama de aparate Fujifilm mirrorless a apărut în 2012 cu un început foarte timid, iar anul trecut au lansat un aparat mirrorless de format mediu, Fujifilm GFX 50. Obiectivul pe care îl prezint astăzi, a apărut în Aprilie 2015.

Ce este foarte important de menționat este că obiectivele Fujifilm sunt foarte compacte. Datorită distanței mici față de senzor, dar și a designerilor foarte talentați, un obiectiv precum 16mm f1.4 are doar 375g și 73,4mm. Deși este o lentilă foarte ușoară, este construită în întregime din metal și este rezistentă la stropi. Pentru a fi mai rezistentă în timp, Fuji a renunțat la cauciucul de pe obiective, deci nu vor fi probleme cu lărgirea cauciucului pe viitor.

Fujifilm a făcut progrese remarcabile la focalizare, iar acest obiectiv este printre primele foarte rapide și pot spune că este și foarte silențios.

Pentru cine nu cunoaște foarte bine sistemul Fujifilm, majoritatea obiectivelor de la ei, au și inel de diafragmă. La Fujifilm 16mm rotirea inelului este foarte plăcută cu click-uri evidente, însă fără să se miște greoi.

În ciuda faptului că este destul de wide, are un bokeh decent, iar la distanțe mici de focus este chiar excepțional.  Este decent chiar și la macro, distanța minimă de focus fiind de 15 cm. Fujifilm a folosit două elemente optice speciale ED (extra-low dispersion) și un tratament optic Nano GI pentru a împiedica lens-flare-ul și le-a cam reușit.

Nu sunt sigur dacă este mai mult meritul senzorului special Fujifilm (X-trans) sau obiectivele lor sunt ]n majoritate extrem de sharp, dar nici această lentilă nu face excepție. Este foarte sharp de la f1.4 și contrastul este extrem de placut. De asemenea fiind una dintre lentilele premium de la Fujifilm, au încercat să facă cat mai multe corecții direct din optică, nu are decât corecții minore făcute din aparat.

O altă caracteristică din ce în ce mai rară în zilele noastre este prezența unui inel de focus manual. Această funcție este foarte utilă celor care fac video sau astrofotografie. De multe ori vrei să ai un control mult mai exact asupra focalizării.

Eu zic că este un obiectiv de recomandat celor care vor să facă fotografie de stradă, jurnalism sau peisaj.

Singura problemă pe care eu o văd la această Fujifilm 16mm este prezența aberațiilor cromatice până la f2.8, dar se pot elimina destul de ușor în post-procesare.

Articol și fotografii de Andrei Ciobotea.

\


Produse

Fujifilm FUJINON XF 16mm F4 R WR

Fujifilm FUJINON XF 16mm F4 R WR

indisponibil
43180lei

Fujinon XF 16mm f/1.4 R WR este un obiectiv superangular dedicat aparatelor foto mirrorless cu montura Fuji X, oferind un unghiul de cuprindere extrem de genros. Acest lucru il recomanda pentru cadrel....

Vezi detalii
Fujifilm X-T2 kit XF 18-55mm, Negru

Fujifilm X-T2 kit XF 18-55mm, Negru

in stoc
92000lei

Fujifilm X-T2 este un aparat foto mirorless cu un senzor X-Trans CMOS III de 24 MP si cu ultimul model de procesor de imagine, X-Processor Pro ce iti permit sa realizezi imagini detaliate cu zgomot pu....

Vezi detalii