De ce iubim fotografia? – mărturisiri de Ziua Artei Fotografice

La nivel mondial, fotografia are o zi a ei în luna august, mai precis pe data de 19. Din 2010 însă, are și o zi în care este sărbătorită doar în România, ca un fel de “onomastică”- am putea spune. În urmă cu opt ani, o Hotărâre de Guvern desemna data de 11 ianuarie ca Zi a Artei Fotografice în România. Ziua de 11 ianuarie reprezintă totodată momentul nașterii lui Carol Popp de Szathmary (1812 – 1887), recunoscut ca fiind primul fotograf al României și primul fotograf de război. Acest articol nu ne va întoarce însă în istorie, ci ne va ține ancorați în prezent, aici unde respirăm aerul lui Gerar, aici unde fotografiem și avem prilej de sărbătoare.

Cu această ocazie, o parte dintre absolvenții școlii RGB Photography ne împărtășesc gândurile lor despre de ce sărbătorim fotografia și, mai ales, de ce o iubim?

Te invităm să le descoperi răspunsurile în cele ce urmează:

Gabriela Pătrășcan

de ce iubim fotografia
(c) Gabriela Pătrășcan

Eu sunt un iubitor de frumusețe.
Așa m-am regăsit de-a lungul vremii, ascultând cu emoție profundă muzica, alergând în expoziții de pictură, absorbind un strop de culoare și un gând de perfecțiune, citind cu glas tremurând un haiku, încercând cu mâini neîndemânatice un aranjament floral, privind cu uimire de copil angelic pelicule de film, atingând cu frenezie paginile dulci ale cărților, încercând un suflu viu în pas de dans, catifelând cu atingeri delicate netezimea caldă a marmurei, schițând un zâmbet tandru în piesa vieții, deschizându-mi inima întru oameni minunați, unici, diverși, vibrând profund în căutarea vizualului scris cu lumină.

În cartea lor “IKIGAI – Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”, Garcia și Miralles spun simplu: “Arta, sub toate formele ei, […] are capacitatea de a ne face fericiți și a ne da un sens vieții. Nu costă nimic să te bucuri de frumusețe sau să o creezi, este ceva la care toți avem acces.”
Bucuria ce îmi deschide mie ochii imaginari poate începe cu un zâmbet, cu un chip, cu o floare, cu o linie de arhitectură, cu o ușă, cu o rază de soare sau cu o umbră, cu un detaliu filigranat, cu o invitație spre necunoscut, cu o iluzie, cu o speranță.

Te invit, căutătorule, să găsești frumusețea care să îți atingă sufletul.

Ioana-Adriana Apostol

ziua artei fotografice
(c) Ioana-Adriana Apostol

Iubesc fotografia pentru că am regăsit în ea modul meu de a mă exprima, pentru că îmi dă putere să realizez ceva frumos, pentru că mă învață să privesc viața dintr-o altă perspectivă, pentru că prin fotografie pot reda cele mai frumoase clipe și le pot păstra, așa cum penița de stilou scrie povești ce rămân memorate pentru a fi recitite mai târziu.
Iubesc fotografia pentru că mă definește și face parte din mine.
Simt că atunci când privim o fotografie, fie ea o amintire sau într-o expoziţie ori chiar online, aceasta are puterea de a te marca și poate deschide o nouă viziune.
Simt că merită să sărbătorim fotografia pentru că face parte din viața noastră în fiecare zi și pentru că ne deschide sufletele spre o altă lume.

Costina Purice

fotografia de calatorie
(c) Costina Purice

Iubesc fotografia pentru că este modul în care mă pot exprima cel mai ușor. Este o provocare continuă pentru mine. Fotografia m-a ajutat să mă descopăr, să privesc altfel lumea din jurul meu, să îmi lărgesc orizonturile, să gândesc outside the box, m-a ajutat să mă cunosc și să îmi formez un stil personal. Iubesc puterea pe care ți-o oferă, aceea de a opri timpul în loc, de a exprima emoțiile vizual. Pentru că este o artă, trebuie privită, simțită și nu în ultimul rând iubită.

Dragoș-Ștefan Marin

rgb photography
(c) Dragos Ștefan Marin

Sunt pasionat de fotografie de foarte mult timp, însă după ce am absolvit cursurile în cadrul școlii RGB Photography am descoperit un univers aparte, în care, în lumina potrivită, totul devine magic și orice subiect prinde viață, spunând o poveste.
Îmi place fotografia pentru că îmi stârnește creativitatea și pentru că îmi aduce bucurie. Fiecare imagine este o experiență unică și implică atât o provocare pentru fotograf, cât și pentru cel ce privește.
Iubesc fotografia pentru că o consider captivantă, incitantă și subtilă.
Pentru mine fotografia reprezintă o călătorie, o poveste magică care oferă privitorului emoție, atmosferă prin jocul culorilor, al formelor și al texturilor.
Diane Arbus spunea: “O fotografie este un secret despre un secret. Cu cât îți spune mai multe cu atât știi mai puțin.”

Florin Cristache

rgb photography
(c) Florin Cristache

Fotografia este un puzzle al vieții plin de culoare. Cu fiecare piesă scoate la iveală emoții, trăiri, expresii și imaginea umanității în cele mai diverse forme.
Aceasta aduce o lume nouă cu cadre care surprind magia universului. În era digitală, fotografia este mai actuală ca niciodata și aduce legatura umană la un alt nivel.
Fotografia este un alt mod de exprimare – dă viață unei lumi reale sau ireale, așa cum este sau așa cum vrem să o vedem. Existența poate fi reprezentată ca o multitudine de stări – o multitudine de cadre ce se succed și care formează viața: a trăi, a simți, a privi, a percepe și a transmite mental acele cadre-imagini pentru examinare și interpretare cu ajutorul rațiunii, într-o continuă căutare-dezvoltare personală de semnificații și spirit. În contextul imaginilor prezentate reiese dorința elementară de a expune prin aceasta o lume fantasmagorică, o lume diferită de cum este în realitate, fugind de legături din viața reală.
Sărbătorim fotografia pentru că a devenit un mod de a fi în viața cotidiană pentru miliarde de oameni de pe întreaga planetă.
Astăzi, cu ajutorul tehnologiei, fiecare om poate să devină un artist al propriei vieți.

Ioana Ruxandra Șoglu

ziua artei fotografice
(c) Ioana-Ruxandra Șoglu

Iubesc fotografia pentru că mă ajută să-mi combat anxietatea, să mă conectez la realitatea înconjurătoare și să fiu prezentă în clipa de acum. Când țin aparatul de fotografiat în mână, încercând să îngheț timpul, să surprind emoții și detalii ascunse sau să dau o formă concretă unor idei proprii, mintea mea încetează să mai fugă, se golește de orice gânduri care nu au legătură cu ce și cum încerc să fotografiez în momentul respectiv și rămâne doar o senzație incredibilă de eliberare. Pentru mine, fotografia e forma supremă de meditație.

Ștefan Iarca

fotografia alb-negru
(c) Ștefan Iarca

Pentru mine fotografia e o femeie.
Nu e urâtă sau frumoasă, nu e grasă sau slabă și nu are vârstă sau, dacă are, eu unul nu o știu. Ea apare și dispare cu răsăritul și cu apusul soarelui, la lumina incadenscentă a becului cald sau rece. E pretutindeni și nicăieri. O cauți uneori asiduu și nu o găsești, iar apoi, dintr-o greșeală, e acolo atât de evidentă încât te miri de ce nu ai văzut-o. E efemeră. Apoi o uiți sau te uită ea pe tine. Iar apoi, ne întâlnim din nou.
De aceea iubesc fotografia, pentru că mă suprinde întotdeauna.

Lucian Râșnoveanu

scoala foto rgb
(c) Lucian Râșnoveanu

De ce iubim fotografia?! Dar de ce iubim fiecare zâmbet al persoanelor dragi, fiecare răsărit sau apus de soare, fiecare trăire ori împlinire a noastră sau a celor de lângă noi, fiecare operă de artă ce ne atinge dincolo de banal?! Fotografia stârnește imaginația privitorului și o eliberează pe cea a fotografului, devenind liantul emoțiilor celor doi. Fotografia însăși este o sărbătoare, o explozie de teme, de subiecte, de expresii, toate la un loc conturând cea mai sensibilă formă de manifestare a ”Eu-lui fotografic”.

Mihaela Tașulea

ziua artei fotografice
(c) Mihaela Tașulea

Iubesc fotografia pentru că în general am o obsesie pentru tot ce ține de natura vizualului. Oriunde merg, orice fac, mă “fură priveliștea”, caut cadre chiar dacă nu neapărat prin vizorul aparatului foto.
În plus, fotografia îmi provoacă latura creativă, mă determină să ies mai mult “în lume” să caut și să descopăr cadre interesante, unele frumoase. Nu știu cât de mult mă ridic la nivelul unui fotograf care face artă fotografică, dar mai important decât să ajung acolo, este ceea ce fac astăzi – fotografiez, fotografiez și uneori pictez.

Dan Stănilă

rgb photography
(c) Dan Stănilă

Iubesc fotografia pentru că reprezintă prima mașină de mers în timp eficientă, pentru că salvează cu un simplu click momente pentru viitor, momente care altfel dispar. Fotograful e un fel de salvator de momente ce altfel ar aluneca spre trecut, iar cu un simplu click el dă șansa lumii să spere la eternitate. Fotografia îmbogățește sufletește privitorul prin emoțiile pe care acesta le primește când se conectează cu ea, “developând” lumea din jur prin perpective inedite. Fotografia trezește emotii, transmite idei, schimbă mentalități.

Monica Pătrășcoiu

de ce iubim fotografia
(c) Monica Pătrășcoiu

Pentru mine fotografia înseamnă moștenire de familie, relaxare și exprimarea gândurilor. Nu aș ști să spun care a fost momentul în care m-am gândit că aș vrea să fac fotografii, dar știu cu siguranță că acum pot spune „da, ador fotografia”. Văzându-l pe tatăl meu cu aparatul de fotografiat și apoi cu rezultatul acțiunii sale, încet, încet mi-am dorit și eu să am propriile mele rezultate, să văd ce pot face și eu cu mâinile mele și cu mintea mea. Am descoperit că, privind prin aparat, văd o altă lume, o lume pe care o pot modela și reprezenta cum vreau eu. Am descoperit apoi că fiecare click făcut înseamnă altceva. Așa am ajuns la concluzia că iubesc fotografia, deoarece prin intermediul ei, am posibilitatea de a transmite o stare, de a imortaliza un moment (de cele mai multe ori irepetabil) și de a-mi exprima gândurile și ideile. Spre exemplu, fiind un fan al fotografiei macro am descoperit că pot să creez imagini pe care nu le putem vedea în mod normal cu ochiul liber, iar acest lucru mi se pare extraordinar! Sunt de părere că sărbătorim fotografia pentru a sărbători, de fapt, momentele surprinse prin intermediul ei și oamenii care au reușit să realizeze acele imagini. Putem spune că facem fotografii pentru noi inșine, pentru că ne face plăcere sau pentru că ne relaxează, dar sunt de părere că imaginile surprinse vor merita mereu să fie văzute de toata lumea, pentru a ne putea bucura toți de acele momente unice transpuse cu success într-o imagine.

Cristian Nadejde

ziua artei fotografice
(c) Cristian Nadejde

Consider că fotografia este o trăire, un mod de viață, o cale de exprimare. Fotografia poate fi un cadou primit și, în același timp, un cadou oferit. Putem moșteni fotografia și o putem lăsa moștenire celor dragi. Fotografia poate avea un caracter spontan sau, dimpotrivă, foarte elaborat. Multitudinea trăsăturilor și înțelesurilor fotografiei mă fac să o îndrăgesc și să o celebrez în permanență și necondiționat.

Florina Petrescu

ziua artei fotografice
(c) Florina Petrescu

De ce iubim și sărbătorim fotografia?
Aș dori să mă limitez la înșiruirea a cinci motive datorită cărora pot denumi fotografia cel mai bun prieten și o iubesc ca atare:
#1 Mă ajută să mă exprim creativ și să îmi dezvolt creativitatea cu fiecare nou cadru imaginat. Aici îi mulțumesc lui Răzvan pentru că ne ține mereu în priză prin noi și iar noi provocări fotografice tematice.
#2 Mă vindecă de diferite temeri, cum ar fi teama de înălțime – căci de fiecare dată când am o camera în mână, uit unde mă aflu și știu doar că “acel” cadru trebuie să fie prins din cel mai avantajos unghi.
#3 Este alături de mine în cele mai grele momente ale vieții și datorită ei orice problemă devine mai mică, oferindu-mi acea frumusețe pe care altfel uităm să o apreciem când ne simțim triști.
#4 Este alături de mine în cele mai frumoase călătorii. Pentru mine, a-ți imagina o călătorie fără fotografii frumoase e ca și cum ai accepta să nu fi ajuns niciodată în acel loc.
#5 Nu mă judecă, ba din contră – mă lasă să îmi exprim personalitatea exact așa cum este ea.

Tatiana Butuc

lana de otel foto
(c) Tatiana Butuc

Visele mele erau legate strâns de România și de fotografie încă de mică copilă ce eram! O dată cu venirea mea în România pe la începutul lui februarie 2016, stabilindu-ne aici și având timp liber la dispoziție, am reușit să urmez cursul de fotografie la RGB Photography! Tocmai aici, în România și tocmai la această școală de fotografie am reușit să îmi realizez visele mult, mult așteptate! Împreună cu școala am reușit să descopăr minunatele peisaje ale României, localități, aerul și liniștea din munți sau să simt frigul pe litoralul din Vama Veche în plină vară! Am reușit să implimentez diverse tehnici speciale, să le pun în practică. Să descopăr că fotografia are un șir de secrete ascunse pentru a obține un rezultat surprinzător de plăcut atât fotografului, cât și lumii ce admiră și apreciază această artă. Prin fotografie, valorile semnificative ale României de pretutindeni reușesc să fie apreciate din orice colț al lumii, iar tu poți să revii oricând la amintirile adunate din povestea compusă de tine!
De aceea, o iubesc și o sărbătoresc pe ea, fotografia. Cu mult drag apreciez și încurajez arta fotografică a fiecărui fotograf din România! La mulți ani de Ziua Artei Fotografice din România!

Nicu Buculei

fotografia de portret
(c) Nicu Buculei

Fotografia o iubim pentru că e un mijloc care ne permite să ne exprimăm așa cum ne dorim. Până la urmă despre asta este arta, despre a transmite idei și sentimente. E atât de simplu, vedem sau ne imaginăm povești și, prin intermediul fotografiei, le dăm mai departe celor din jur.
De sărbătorit o sărbătorim chiar de mai multe ori pe an, la diverse aniversări, la festivaluri, saloane, expoziții, concursuri, pentru că fiecare dintre acestea poate fi o ocazie de a crea noi fotografii și de a le da mai departe.

Mihaela Năstase

fotografia alb-negru
(c) Mihaela Năstase

Pentru mine, fotografia reprezintă o poezie a momentului. Poți spune multe, tăcând. Este ca o magie, iar această magie trebuie sărbătorită nu doar de ziua fotografiei, ci mereu. Umple suflete și aduce bucurie.

Georgiana Scarlat

scoala foto rgb
(c) Georgiana Scarlat

Iubesc fotografia pentru că poate surprinde ceea ce natura pictează încontinuu, pentru că grăiește despre stările oamenilor, imortalizează scene unice din decorul vieții, inspiră și provoacă, pentru că dă culoare și lumină nopții, dă viață unei idei, pentru că fotografia spune câte o poveste fiecărei persoane în parte și trezește părți ascunse în colțurile sufletului.
Fotografia vorbeste despre tine și, uneori, te plimbă prin locuri nebănuite sau uitate din tine, te face să visezi și să vrei să (te) descoperi neîncetat. Fotografia hrănește imaginația și stârnește curiozitatea.
Ne amintește de copilul din noi, ne pune în contact cu ceea ce în mod obișnuit nu avem timp să observăm, cu noi, cu ceilalti. Ne dezvăluie lumina din jur și cât de frumos putem picta cu ea. Fotografia ne arată frumusețea din noi, ne subjugă prin diversitatea ei, ne cucerește prin simplitatea ei, ne plimbă prin emoții si zâmbete. Iubesc fotografia dintr-o infinitate de motive.

Oana Grigore

ziua artei fotografice
(c) Oana Grigore

De ce iubesc și sărbătoresc fotografia? Pentru mine este mult mai mult decât bucurie pe retină și în suflet. A devenit ceva personal. Este gura de oxigen care m-a scos dintr-o perioadă foarte învolburată a vieții mele, m-am folosit de ea ca de un colac salvator în mijlocul oceanului… și nu numai că nu m-a lăsat să mă “înec”, dar m-a și adus în siguranță la mal. Fotografia ne ajută să ne exprimăm trăirile fără să folosim cuvinte, ce poate fi mai frumos de atât? Se zice că o fotografie este realizată atunci când lumina ajunge pe senzorul aparatului foto/ film. Eu aș mai adauga cateva cuvinte – fotografia se realizează în momentul în care lumina ricoșează din realitate în sufletul fotografului via senzor/film.

Cristina Ohler

ziua artei fotografice
(c) Cristina Ohler

De ce iubim și sărbătorim fotografia? Pentru că o fotografie poate schimba percepții, destine, stări de spirit și, poate, chiar întreaga lume. Te poate relaxa sau enerva la culme. Este fereastra prin care putem vedea lumea din confortul fotoliului nostru. Ea poate spune purul adevăr sau poate manipula o lume întreagă. Dar calitatea ei cea mai de preț e că poate îngheța timpul în loc, timp care cu toții știm că nu se va mai întoarce niciodată.
Sărbătoresc fotografia pentru că mă ajută să mă exprim și să descopăr ceva frumos în tot ceea ce mă înconjoară.

Fie că ne dă curaj să ne exprimăm, ne păstrează amintirile vii, ne învață să vedem, ne ajută să ne autodepășim, ne instigă la cunoaștere și descoperire, ne vindecă, ne surprinde, trezește un “ceva” în noi ce nu ne dă pace și ne îndeamnă la creație și întrebări, fotografia e parte din viața noastră, iar astăzi, 11 ianuarie, avem prilej să-i mulțumim.

Suntem curioși: tu de ce iubești și sărbătorești fotografia? Lasă-ne răspunsul tău în comentarii.

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Intreb si eu, pentru un prieten: pe ce criterii au fost alesi “fotografii” din aceasta postare?
    Sunt cumva clienti Gold la f64?

    • Buna! Articolul a fost realizat mai demult, alaturi de scoala de fotografie RGB Photography. Absolventi ai scoli au fost intrebati de ce iubesc fotografia si ne-au raspuns. Avem si un articol cu fotografi/editori consacrati de la noi care ne-au raspuns la o alta intrebare, il regasesti aici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.