Totul despre filtrele foto

Am tot auzit de ele, dar ce sunt? De ce îmi trebuie? De ce sunt așa de scumpe? De ce ? De ce ? De ce…

Foarte mulți oameni știu că există, dar puțini înțeleg care este cu adevărat rolul lor și foarte puțini știu să le aleagă corect. Filtrele foto sunt făcute din sticlă optică, adică din niște materiale cu o puritate destul de mare și la un standard de calitate ridicat, însă în funcție de calitatea tratamentelor optice, pot să scadă calitatea imaginii. Fără acele tratamente optice, lumina s-ar reflecta foarte rău în sticla filtrului, reflexie care ar putea să apară în imagine. Însă despre calitatea filtrelor vom vorbi din nou la sfârșitul articolului.

Este foarte important să înțelegem de ce folosim filtre. Acestea sunt de mai multe feluri și cam toate schimbă felul în care aparatul foto înregistrează imaginile. Însă de departe cele mai răspândite filtre, sunt cele UV sau de protecție. Unul și același lucru. Filtrele UV, de fapt sunt recomandate pentru protecția fizică a lentilei obiectivului foto. Exact ca un bodyguard. Dar unul bun, care se aruncă în fața glonțului. Ideea de bază este să preia eventualele zgârieturi care pot să apară în urma folosirii pe teren sau în urma curățărilor repetate. Protejează destul de bine și la impact. Desigur așa cum  îi spune și numele împiedică și razele UV să ajungă la senzor. Însă acest lucru nu mai este așa de important, senzorii foto și majoritatea obiectivelor moderne au tratamente UV. Însă protecția fizică a lentilei frontale este neprețuită.

Alte tipuri de filtre sunt cele care modifică doza de lumină ce ajunge pe senzor. Acestea se numesc filtre ND. Pot să întunece între 1 și 15 stopuri de lumină și se utilizează ori pentru a folosi un obiectiv luminos în mijlocul zilei ori pentru a face o expunere lungă. Pot fi ori graduale, adică întunecă doar o parte din cadru, ori Full, adică întunecă uniform tot cadrul.

Un alt tip foarte folosit de filtru este cel de polarizare. Aici ar fi mult de discutat, însă pentru a rezuma, principalul lui scop este să elimine reflexiile. Te poți uita printr-o pereche de ochelari polarizați sau cel mai bine vii în showroom-ul F64 și testează un astfel de filtru. La un filtru de polarizare sunt mai multe specificații bine de știut. Pe lângă calitatea tratamentelor optice, care poate influența imaginea, filtrele de polarizare pot elimina mai mult sau mai puțin reflexiile în funcție de calitatea materialelor folosite în compoziție și de asemenea, pot întuneca destul de mult imaginea. Până la 3 stopuri pentru un filtru slab.

Felul în care un filtru poate să scadă calitatea imaginii este destul de vast. Poate să adauge doar o simplă reflexie în plus la grupul optic sau poate să scadă contrastul imaginii și chiar claritatea. Sunt diferențe destul de mari și la calitatea ramei. Materialul folosit și finisarea dinților de pe filet pot face diferența între un filtru care se dă foarte ușor jos chiar și după un impact sau unul înțepenit ce trebuie tăiat.

Din oferta noastră fără a fi enumerate într-o ordine specială, eu recomand următoarele:

#1 Filtrele Hoya

Din 1941 este principalul fabricant de sticlă optică pentru ochelari, dar și pentru echipament foto-video. Hoya este o companie japoneză care face filtre de foarte bună calitate fără să coste enorm și care la un moment dat a deținut compania Pentax.

Produse recomandate

#2 Filtrele Zeiss

O companie care chiar nu mai are nevoie de prezentare, pe lângă produsele de o calitate fără cusur, au inventat de-a lungul timpului o grămadă de grupuri optice și tratamente pentru lentile ce sunt folosite astăzi de către toți producătorii de optică. A și a fost fondată în 1846. Am spus destul!

#3 Filtrele Kenko

Kenko Co., Ltd. este un producător japonez și o companie comercială de accesorii fotografice, cunoscută în special pentru teleconvertoarele și filtrele sale. Kenko produce o mare varietate de filtre pentru fiecare gen fotografic, inclusiv pentru folosirea dronelor. 

Filtre Kenko de protecție

Filtre Kenko Polarizare Circulară

Filtre Kenko ND

Filtre Nisi ND

#4 Filtrele Nisi

Nisi se concentrează pe dezvoltarea filtrelor pentru camere și a lansat până în prezent aproximativ 100 de tipuri de filtre și suporturi. Anual, participă la peste 20 de expoziții digitale globale, cum ar fi NAB, Photokina, IBC. 

Filtre Nisi de protecție

Filtre Nisi Polarizare circulară

Un articol de Daniel Peșu.

Tu ce filtre folosești? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Buna expunerea , la obiect si concretă . Mi-a placut

  • Filtrele Lee sunt cu 0 pe stoc de luni bune, mai comercializati?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.