Prezentare Olympus E-PL8, cu Adrian Olteanu

Olympus E-PL8 este o cameră mirrorless pentru începători și are un public țintă bine targetat. Se adresează bloggerilor și deține multe funcții ce vin în întâmpinarea celor care își administrează singuri website-ul. Seamănă destul de mult cu predecesorul său, E-PL7. Senzorul este de 16mpx, iar procesorul a rămas același, TruePic VII. Are wi-fi inclus, înregistrează full HD, iar ecranul este rabatabil și se orientează în partea de jos.

Olympus a încercat, cum a facut și în trecut cu succes, să facă din acest model unul “stylish” atingând zona de fashion blogging. Comparativ cu predecesorul său, Olympus E-PL8 este construit mai bine și arată mult mai atrăgător. Vine în trei variante de culoare, maro, negru și argintiu. La exterior are un material asemănător cu pielea care îi oferă eleganță, iar gripul este mult îmbunătățit pentru a putea fi ținut mai bine. Văzut de sus, avem două rotițe, una pentru a alege modul de fotografiere, de la manual la automat sau semi-automat și putem alege dintre mai multe scene presetate sau scene artistice sau chiar putem adăuga o ramă fiecărei imagini direct din cameră. Cealaltă rotiță este personalizabilă și poate avea diverse atribute în funcție de modul utilizat.

Olympus E-PL8

Spre exemplu, poți schimba diafragma dacă ești în modul prioritate de diafragmă, făcând astfel utilizarea aparatului mai rapidă. În mod interesant și stilizat, shutter-ul se găsește chiar în centrul rotiței personalizabile. Tot în partea de sus, Olympus E-PL8 are o patină de bliț, ideală pentru folosirea unuia, dar și pentru posibilitatea de a pune mai multe accesorii precum o lampă atunci cand dorești să filmezi sau să adaugi un vizor electronic dacă îl consideri necesar.

Aici regăsești un mic dezavantaj deoarece camera nu are bliț integrat, așa că trebuie mereu să iei cu tine blițul care vine în pachet și practic, nu poți avea niciodată simultan un bliț și un vizor.

Fiind o cameră care țintește către începători, are puține butoane pentru a nu îngreuna procesul de utilizare. Ecranul este tactil, iar în lateral sunt câteva butoane care au dimensiunile puțin mai mici decât ne-am fi dorit, așa că trebuie să fim puțin precisi în utilizarea lor.

Un alt mic dezavantaj pe care l-am mai observat este că deși este o cameră fără oglindă, nu poți activa un mod de declanșare silențios pentru momentele în care îți dorești să fii discret atunci când fotografiezi.

Ecranul tactil îți permite să setezi punctul de focus sau să focalizezi și să declanșezi printr-o singură apăsare pe ecran. Focusul este chiar rapid, instant în condiții de iluminare bună. Pe semi întuneric există posibilitatea să focalizeze mai greu, dar cazurile în care focusul nu este corect sunt foarte rare. Ca și semnalizare că focusul nu este în regulă avem în partea de sus, dreapta, un buton verde care te atenționează.

Deși are 8.5 cadre pe secundă și autofocalizare continuă, funcționează destul de greu atunci când vrei să faci fotografii cu subiecte în mișcare.

În concluzie, dacă ne aflăm la început de drum și avem nevoie de un aparat cu stil, accesibil și bun pentru a ne susține un blog sau un site, Olympus E-PL8 poate fi soluția. Montura este MFT așa că poți folosi o gamă foarte largă de obiective, atât de la Olympus cât și de la Panasonic sau chiar Sigma, Samyang și Tamron.

Dacă te bate gândul să abordezi mai serios fotografia, făcând un upgrade de la un smartphone sau o compactă, cu siguranță Olympus E-PL8 îți va satisface toate nevoile.

Specificații Olympus E-PL8

  • Design cu linii fluide, cu finisaj de înaltă calitate și detalii atractive
  • Touchscreen rabatabil și modul selfie automat pentru cadre și înregistrări video de înaltă calitate
  • Posibilitatea de editare video în cameră
  • Wi-Fi integrat pentru un transfer ușor al pozelor către smartphone-uri compatibile, tablete și Social Media, prin intermediul aplicației gratuite OI.Share
  • Control de la distanță de pe smartphone
  • Filtre Art cu acces facil, pentru adăugarea efectelor creative fotografiilor și filmelor, inclusiv: Old Film Effect, Art Fade, Multi Echo și One Shot
  • Stocarea în folderul My Clips pentru organizarea și editarea clipurilor video scurte
  • Compatibil cu o gamă completă de obiective M.ZUIKO de primă clasă, inclusiv obiectivul must-have de 45mm
  • Posibilitatea de aplicare a Filtrelor Art și de vizualizare a efectelor în timp real, în Live View
  • Bliț încorporat și compatibilitatea cu blițuri externe
  • Photo Story pentru ordonarea imaginilor ca pe o poveste, într-un album cu o varietate de efecte creative
  • iAuto permite aparatului foto să selecteze automat cele mai bune setări pentru orice fotografie
  • Live Guide permie reglarea setărilor cheie, cum ar fi bokeh, ideal pentru persoane la inceput de drum în fotografie
  • E-Portrait pentru tonuri perfecte ale pielii
  • Detectarea ochilor pentru portrete precise
  • Live Composite pentru expunerile lungi care imortalizează trasee de lumină, precum cele ale stelelor
  • Fast SF pentru fotografierea secvențială de mare viteză
  • Quick Start Guide – ghid de pornire rapidă, util pentru începători

Un articol de Adrian Olteanu.
[products ids=125030097]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.