Cum aleg primul speedlight?

Postat de: Oana Georgescu Oana Georgescu

Atunci când lumina devine insuficientă, iar fotografiile nu ne mai ies așa cum ne dorim, apare inevitabil nevoia de a folosi blițul. Deși majoritatea camerelor DSLR vin cu un bliț integrat, acesta este făcut sa servească mai mult ca lumină de umplere, reușind de cele mai multe ori să lumineze corect doar subiectul cel mai apropiat de obiectivul aparatului, în timp ce fundalul va rămâne întunecat, subexpus.

Pentru aceste situații au apărut blițurile de tip “speedlight” ce aduc în plus putere și autonomie, funcționând cu acumulatori separați, dar îți oferă în plus posibilitatea de a modela lumina.

Încă două avantaje importante ar fi capul pivotant, care dacă este orientat către un perete va reuși să scoată efectul de ochi roșii, dar și umbrele care s-ar fi format la o declanșare directă și posibilitatea de a-l monta si în alte locuri, în afară de patina aparatului și a-l declanșa de la distanță.

Astfel, pe lângă iluminarea corectă a fotografiei, se pot obține și alte efecte speciale, cum ar fi un portret contre-jour, înghețarea picăturilor sau înghețarea unei acțiuni, folosind modul “strobo”.

Acum că am stabilit utilitatea blițului extern, rămâne doar alegerea modelului potrivit. În oferta F64 există o gamă largă de branduri ce produc de la cele mai simple modele, doar cu sincron central, până la blițuri cu receptoare și transmițătoare radio integrate.

Când alegem primul bliț, este important să avem un raport bun calitate-preț. În acest mod, de cele mai multe ori, pentru începători, sunt recomandate blițurile făcute de alți producători decât cei ai aparatelor foto, cum ar fi Godox, Youngnuo sau Pixel.

Iată și câteva recomandări : Godox TT685, Yongnuo YN685 și Pixel X800 Standard.

Toate acestea sunt suficient de puternice, având un număr de ghid de 60, receptor radio integrat si preţuri între 450lei și 550lei.

Mai nou, aceste branduri produc și modele cu acumulator dedicat ce au un timp de reîncărcare mult mai scurt și sunt utile pentru cei ce au nevoie sa fotografieze în rafală. Cele mai cunoscute blițuri cu acumulator integrat sunt: Godox V860 II, YN -686-RT și Pixel X900. În acest caz, bugetul creşte între 700lei și 900lei, însă vei avea inclus și acumulatorul de mare capacitate și încărcătorul.

Toate modelele enumerate beneficiază de control TTL și există în variante dedicate atât pentru DSLR-urile Nikon și Canon, cat și pentru gama mirrorless Sony.

Accesoriile de care vom avea nevoie odată cu noua “jucărie” sunt:

Dacă nu te-ai lămurit încă, te așteptăm în magazin pentru a găsi modelul potrivit nevoilor tale sau te invităm să citești și acest articol despre blițuri.

Un articol de Oana Georgescu.


Produse folosite
test - array(0) { }

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top