Cum aleg primul speedlight?

Atunci când lumina devine insuficientă, iar fotografiile nu ne mai ies așa cum ne dorim, apare inevitabil nevoia de a folosi blițul. Deși majoritatea camerelor DSLR vin cu un bliț integrat, acesta este făcut sa servească mai mult ca lumină de umplere, reușind de cele mai multe ori să lumineze corect doar subiectul cel mai apropiat de obiectivul aparatului, în timp ce fundalul va rămâne întunecat, subexpus.

Pentru aceste situații au apărut blițurile de tip “speedlight” ce aduc în plus putere și autonomie, funcționând cu acumulatori separați, dar îți oferă în plus posibilitatea de a modela lumina.

Încă două avantaje importante ar fi capul pivotant, care dacă este orientat către un perete va reuși să scoată efectul de ochi roșii, dar și umbrele care s-ar fi format la o declanșare directă și posibilitatea de a-l monta si în alte locuri, în afară de patina aparatului și a-l declanșa de la distanță.

Astfel, pe lângă iluminarea corectă a fotografiei, se pot obține și alte efecte speciale, cum ar fi un portret contre-jour, înghețarea picăturilor sau înghețarea unei acțiuni, folosind modul “strobo”.

Acum că am stabilit utilitatea blițului extern, rămâne doar alegerea modelului potrivit. În oferta F64 există o gamă largă de branduri ce produc de la cele mai simple modele, doar cu sincron central, până la blițuri cu receptoare și transmițătoare radio integrate.

Când alegem primul bliț, este important să avem un raport bun calitate-preț. În acest mod, de cele mai multe ori, pentru începători, sunt recomandate blițurile făcute de alți producători decât cei ai aparatelor foto, cum ar fi Godox, Youngnuo sau Pixel.

Iată și câteva recomandări : Godox TT685, Yongnuo YN685.

Toate acestea sunt suficient de puternice, având un număr de ghid de 60, receptor radio integrat si preţuri între 450lei și 550lei.

Mai nou, aceste branduri produc și modele cu acumulator dedicat ce au un timp de reîncărcare mult mai scurt și sunt utile pentru cei ce au nevoie sa fotografieze în rafală. Cele mai cunoscute blițuri cu acumulator integrat sunt: Godox V860 II, și Pixel X900. În acest caz, bugetul creşte între 700lei și 900lei, însă vei avea inclus și acumulatorul de mare capacitate și încărcătorul.

Toate modelele enumerate beneficiază de control TTL și există în variante dedicate atât pentru DSLR-urile Nikon și Canon, cat și pentru gama mirrorless Sony.

Accesoriile de care vom avea nevoie odată cu noua “jucărie” sunt:

Dacă nu te-ai lămurit încă, te așteptăm în magazin pentru a găsi modelul potrivit nevoilor tale sau te invităm să citești și acest articol despre blițuri.

Un articol de Oana Georgescu.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.