Dimensiunea senzorului din aparatul de filmat

Postat de: Vladimir Chetroiu Vladimir Chetroiu

Încă din epoca exclusivității peliculei de film, dimensiunea fotogramei a reprezentat un subiect important, însă doar din rațiuni ce țineau preponderent de eficiența utilizarii raportului calitate material-preț. Concret, în vremurile cand 11 minute de film (cam atât ținea o rolă de 330 metri) costau în jur de 800$ (evident înmulțit cu numărul de role utilizate la un film întreg, de ordinul zecilor) era destul de important să ai grijă cât material folosești, altfel cineva de la producție risca să își piardă jobul!

Revenind în 2017, când o matrice de receptori de lumină joacă rolul peliculei, sub forma unui senzor de imagine, rola de film a devenit un suport magnetic reutilizabil aproape la nesfârșit, care astăzi reprezintă poate componenta cea mai puțin costisitoare din întregul lanț de producție, însă cu siguranță nu cea mai puțin importantă.

Cu toate că senzorii de imagine nu sunt elemente consumabile, dimensiunea acestora și-a păstrat importanța. Însă din motive care țin de creativitate, vizual și performanță în condiții dificile.

Oricine a filmat sau fotografiat vreodată cu un aparat digital, de la telefon și până la camere cinematice cu obiective interschimbabile a înțeles că în afara manevrabilității și a prețului, aceste echipamente oferă niște avantaje sau dezavantaje vizuale, care influențează direct producția clipului ce se filmează. Și aici avem de-a face pentru prima dată cu războiul între confort în utilizare și nivelul de calitate al imaginii. Iată o scară ce arată diferențele cantitative legate dimensiunea senzorului de imagine:

senzorului

Cum e de așteptat, senzorii mai mari se găsesc în majoritatea camerelor din spectrul profesional (mai ales în cinematografie) și sunt cei care oferă calitate mai bună sau mai bine spus, o percepție mai rafinată a imaginii prezentate. De ce?

Unul din motive este că un senzor de dimensiune mai mare găzduiește de regulă pixeli de dimensiuni mai mari. Acestea la rândul lor, fiind niște dispozitive foto-electrice, sunt capabilie, odată cu creșterea dimensiunii, să înregistreze o cantitate mai mare de lumină și să o trimită mai apoi procesorului de imagine din cameră (sau recorderului RAW când e cazul). De aici aflăm că primul efect calitativ al unui senzor mare este comportamentul mai bun în lumină puțină. Cu cât amplificarea electrică a semnalului luminos obținut de senzor (gain sau ISO) este mai mare, cu atât zgomotul de imagine are șanse mai mari să apară, invers proporțional de obicei cu dimensiunea senzorului.  Lesne de înțeles de ce printre criteriile de selecție a unei camere pentru evenimente (unde se lucrează de regulă cu lumina disponibilă, care nu poate fi modificată) este ca senzorul acesteia să fie unul generos. Iată și justificarea (una din ele), a exploziei pieței DSLR-urilor sau aparatelor foto mirrorless în zona clienților din zona imaginii în mișcare, indiferent de scop.

Al doilea avantaj al unui senzor de dimensiune mare (să zicem de la cel de 1” în sus) este strâns legat de legile opticii, aceleași care se aplică și în cazul obiectivelor: cu cât senzorul de imagine este mai mare, cu atât profunzimea de câmp este mai mică. Iar un câmp de profunzime redus este un etalon clar al imaginii artistice, cu dinamică vizuală mare, cu o separare foarte pronunțată a importanței elementelor din cadru, aflate în planuri diferite. Motivul pentru care proaspăt posesorii de DSLR își cumpără ca prim obiectiv suplimentar unul cu focala mai lungă și mai luminos decât cel de kit devine un criteriu și în alegerea senzorului. Bokeh-ul, evidențierea unui subiect clar pe un fundal “pierdut”, precum și capacitatea de a absorbi lumina disponibilă, toate sunt dezideratele artistului din noi sau ale profesionistului care trebuie să respecte standardul impus deja.

senzorului

 

În această categorie se află atât aparatele foto DSLR care filmează și care sunt utilizate cu succes de profesioniști din lumea clipurilor muzicale, spoturilor publicitare sau chiar a evenimentelor artistice produse vizual cât și camerele video de tip cinematic, cu opțiuni avansate și imagine de cel mai înalt nivel.