Sunt începător, ce aparat foto să aleg?

Postat de: Alex Negoita Alex Negoita

Mereu primim pe blog, pe YouTube, în magazin și în social media întrebările: „Este x un echipament bun?” sau „Sunt începător, ce echipament e ideal pentru mine?” sau „Este x un echipament potrivit pentru un începător?” Noi de obicei răspundem cu „Păi, depinde foarte mult de ce fel de fotografii vrei să faci. Orice echipament foto este bun pentru ceva anume, ideal pentru unele lucruri și neindicat pentru altele”. Asta însă nu înseamnă că produsele nu sunt de înaltă calitate, ci pur și simplu, așa cum nu poți judeca un pește după abilitatea lui de a zbura, așa nu poți judeca nici o compactă, de exemplu pentru faptul că nu are obiective interschimbabile.

În acest articol îți vom prezenta exact ce ai nevoie să știi pentru a face alegerea corectă, compatibilă cu nevoile tale când ești la început de drum și nu știi de unde mai exact să apuci fotografia.

Revenim la întrebarea din titlu și vă spunem că sunt mai multe întrebări pe care le poți pune pentru a te ghida spre a alege echipamentul potrivit. Mai jos le regăsești pe cele principale:

  • Ce fel de fotografii îți dorești să faci?
  • Ok, poate că nu ai experiență în domeniu, dar dacă te-ai mai jucat măcar un pic cu un aparat, sigur ai prins ceva, așa că încearcă să te gândești și la ceea ce știi despre fotografie sau măcar ceea ce intuiești că știi cât de cât.
  • Ce buget ai?
  • Cât poți/vrei fizic să cari? Nu este deloc indicat să achiziționezi un aparat foto popular tip DSLR, dacă greutatea acestuia și a obiectivelor lui, a accesoriilor etc. te va face să îl scoți mai puțin din geantă. 

După ce îți vei răspunde la aceste întrebări îți va fi mai ușor să alegi, iar pe măsură ce avansezi vei descoperi noi nevoi sau vei descoperi că pur și simplu ai trecut la un alt nivel și atunci o să știi exact încotro să te întrepți.

Există mai multe genuri de fotografie și fiecare are particularitățile sale în ceea ce privește alegerea echipamentului.

Dacă ai nevoie de un aparat pentru călătorii, vacanțe, familie, atunci o să vrei ceva cât mai compact, ușor și rezistent, pentru a te bucura cât mai mult de mediul înconjurător.  Un aparat perfect pentru călătorii este Sony WX500.  Este mic, ușor, arată foarte bine, permite controlul manual al expunerii, are o optică foarte buna pentru o compactă și ecran rabatabil pentru selfie 🙂

La fel sunt și Sony HX90 sau HX90V (există și variantă cu GPS), acestea avand în plus vizor electronic prin care poți încadra imaginea atunci când lumina este puternică și ce se vede pe ecran nu se distinge foarte bine. Dacă ești si mai exigent în privința calității atunci te poți uita la compactele premium cu un senzor de un inch, precum seria RX100 de la Sony, Canon G9X Mark II, Canon G7X Mark II, Canon G5X, Panasonic LX15, etc. Aparatele compacte de tip Bridge pot avea același senzor precum cel al camerelor compacte standard (Sony DSC-HX350, Canon PowerShot SX60 HS) sau al celor de 1” (Panasonic Lumix DMC-FZ1000, Sony Cyber-shot DSC-RX10) însă au o ergonomie sporită datorită dimensiunilor mai mari.

Dacă ești pasionat, dar nu ai mai fotografiat și vrei să înveți, să iei totul de la 0, atunci orice aparat cu funcții manuale de reglare a timpului de expunere, diafragmă și sensibilitate ISO este bun pentru început. Dacă vrei musai un aparat cu obiective interschimbabile (DSLR, mirrorless) trebuie ținut cont de faptul că obiectivul are un rol important în rezultatul final al imaginii. Un obiectiv mai scump și un body mai ieftin este mult mai indicat decât un aparat mai scump și un obiectiv mai ieftin.