(c) Gabriel Bălănescu

Workshop introductiv în antropologie vizuală

Antropologul și fotograful Gabriel T. Bălănescu vă propune workshopul de introducere în antropologia vizuală: “Martorul ocular și fotografia observațională”.

Atelierul este organizat de Asociația Națională de Arte Vizuale Contemporane la Gallery pe durata a două zile, fiind compus dintr-o parte teoretică și o parte practică de fotografie observațională.

Workshopul va avea loc la Gallery, Str. Leonida 9-11, în București, în perioada 9-10 decembrie 2017.

Sunt doar 15 locuri disponibile, iar înscrierea se face la adresa de email officeanav@gmail.com.

Prețul este de 350 RON.

Martor ocular – Introducere în antropologia vizuală

“Cu toții suntem martori în viața cotidiană. A privi este un gest atât de natural încât de cele mai multe ori uităm că o facem.
Vă propun, prin intermediul paradigmei de ‘martor’, o incursiune în lumea antropologiei vizuale. Fără să știți, fiecare dintre voi sunteți deja foarte aproape de lumea vizuală a antropologiei și asta pentru că participați în fiecare zi la viața din jurul vostru și din voi… privind, făcând lucruri și uneori înregistrând.

Antropologia este o îmbinare între două cuvinte de origine greacă și anume Antropos, adică Omul și Logia, adică Știința. Antropologia vizuală este știința despre om care înregistrează vizual faptele observate.

Antropologia vizuală este un univers al lumii vizibile, direct observabile, care vă cheamă pașii către o observare conștientă a ceea ce este așa cum este. Dincolo de etichete și valori de judecată, cultura și manifestările sale ne încojoară în fiecare zi. Tot ce avem nevoie este să renunțăm la bagajul interpretativ și să observăm manifestul așa cum acesta are loc.

Vă propun așadar o agora, un spațiu de întâlnire în care fie creăm cultura, fie observăm și înregistrăm manifestările acesteia.” – spune Gabriel.

Desfășurătorul evenimentului

Partea 1 / Sâmbătă 10 decembrie 2017, de la orele 10.00 / Gallery

Puțină teorie

“Pentru a fi martor, avem nevoie înainte de orice să conștientizăm că noi privim. Vom privi fără a activa prejudecățile noastre de interpretare. Vom face acești pași împreună, parcurgând o discuție teoretică într-o atmosferă relaxată, bazată pe descoperire și dialog. Veți învăța să priviți acceptând tot ce are loc așa cum are loc, dincolo de interpretările date de bagajul nostru cultural. Această discuție între noi se va desfășura pe parcursul a trei ore.”

Partea 2 / Sâmbătă 10 decembrie 2017, de la orele 13.00

Practică fotografică

În partea a doua Gabriel vă invită să explorați, să priviți și să înregistrați (fotografic) cultura umană așa cum se lasă ea descoperită. În funcție de proiectul ales veți descoperi fie lejeritatea cu care aceasta se lasă observată, fie dificultatea cu care aceasta vă întâmpină. Deși subiectul este liber la alegerea fiecăruia, anterior oricărui demers vă invită să meditați asupra actului de producție a culturii vizuale prin propria voastră prezență. Acest act este unul responsabil și asumat și vă va conduce pașii atât către interiorul personal și intim cât și către agora externă, unde vizualul este manifest.

Teme posibile de investigație vizuală (pentru pratica fotografică):

  • Antropologia Consumerismului – “Suntem ceea ce posedăm” – ce înseamnă consumul în ziua de astăzi, cum se manifestă acesta? Iată doar câteva întrebări pe care putem să le urmărim în explorarea urbană în contextul febrilității achizițiilor de sărbători. 
  • Antropologia intimității – “Mic punct de investigație în intimitatea celui ce scrie cu lumină” – Ce (mai) înseamnă “Eu” în ziua de astăzi? Cum se manifestă “el” diferit în deplasările dintre planurile intimității și cele ale spațiului public?
  • Antropologie Urbană – “Suntem ceea ce am devenit prin utilizarea spațiului”. Câteva elemente de urmărit: proxemix sau spațiul intim în spațiul urban; kinetics, mișcarea populației și ergonomia spațiului prin utilizarea sa. Antropologia urbană și sărbătorile de iarnă – “Cultura decorațiunilor de sărbători”. Cum se manifestă și cum ne afectează. Care sunt elementele ce transced volatilitatea decorțiunilor urbane?


Partea 3 / Duminică 11 decembrie 2017/ de la orele 11.00 / Gallery

Evaluarea imaginilor realizate la practica fotografică

Martorul Ocular și documentarea prin fotografia observațională.

Vorbim în continuare despre vizual, de acestă dată prin prisma descoperirilor personale despre sinele profund și filtrul de interpretare al realității ce ne înconjoară. Vă surprinde? Nu vă îngrijorați, dincolo de slovele prin litere se află slovele prin lumină, adică primele imagini.

Vă propun să discutăm, să ajustăm și să calibrăm conceptul de observație și/sau creație al culturii vizuale. Punct de sprijin putem găsi în ethnocentrism sau de ce nu, în egocentrism. Demersul observației va fi continuat de fiecare dintre voi.

Proiectele fiecăruia vor fi prezentate printr-o succesiune de maxim 8 imagini.

Sunteți observatori, observați în același timp în care sunteți producători ai culturii vizuale. În aceste două zile vom parcurge dilema teoretică, centralitatea propriilor valori și distanța pe care am reusit să o înterpunem între noi și propriile prejudecăți. Fiecare proiect vizual va traversa acești pași. Rezultatul final va fi manifestat printr-o expoziție de grup, cultura produsă prin lumină, dar și prin observație.

Despre Gabriel Bălănescu

Antropolog cu un doctorat în Sociologie și un MBA, pasionat de fotografie. A plecat din România în 1990 și după 2 ani petrecuți în Luxemburg a ajuns în Canada unde a studiat Antropologia și Sociologia. A revenit în Europa Centrală după 10 ani, iar după încă 5 s-a întors în România. În tot acest timp fotografia a jucat rolul său în schimbările ce i-au marcat viața, fiind martor al propriului traseu. 

Intersecțiile din viața noastră pot aduce schimbari surprinzătoare, iar despre asta a vorbit la TEDx Brasov:

De asemenea, a primit un Honorary Mention, la Nikon World 2002 și avut numeroase expoziții, printre care se numără: 

  • Expozitii de fotografie de grup / Negrești Oaș / 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 și Decembrie 2017.
  • Expoziții personale de fotografie – Luxemburg, Canada, Kuwait.

Hai la workshop, sâmbătă, 9 decembrie, la Gallery!

 

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Buna ziua.
    Cat costa participarea pentru fiecare zi?
    Un portofoliu exista? Nu blogul acela, ma refer la un site de portofoliu.
    Multumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.