(c) Cătălin Emerich

Sony A7R…cu R de la rezoluție – opinia utilizatorului

 
Îmi plac mirrorless-urile. Le-aș alege în favoarea unul DSLR oricând. Design-ul compact și intuitiv te lasă să-l porți oriunde, oricând fără să atragă atenția sau să deranjeze. Cu dimensiunea și greutatea unui mirrorless fac plimbări de câteva zeci de kilometri mult mai plăcute și ușor de petrecut. Sony A7R intră perfect in această categorie și după câteva zile petrecute la pas prin București cu el, impresia pe care mi-a lăsat-o este una surprinzător de plăcută.
Din cunoștințele mele, aparatele mirrorless au în general sub 20 MP rezoluții și (prea) rar (din păcate) senzor full-frame. Din acest motiv m-am obișnuit să încadrez cât mai bine fiecare imagine, cât mai bine aliniate elementele, cât mai puțină informație ce va trebui cropuită ulterior. Dar hai să fim sinceri, nevoia asta e cu adevărat arzătoare doar atunci când fotografiezi pentru un viitor print. Pentru web și/sau mobile (cele mai uzuale metode de a vizualiza fotografii) rezoluția minimă necesară este încă mică.
Dar când un aparat vine și-ți zice: “Hei, sunt Sont A7R! Am 36,4 MP și un senzor full-frameISO 100-25600 (extins 50-51200).” parcă simți nevoia să mai uiți un pic de reguli și să-ți faci de cap cu încadrările, să vezi ce se poate rezolva ulterior printr-un minunat crop. Și rezultatul atât din punct de vedere al cropului cât și al ISO-ului este unul uimitor, după părerea mea.
Un alt aspect unde am fost uimit de Sony A7R este dynamic range-ul. Are diverse moduri și HDR pe care poate fi setat, dar chiar și cu toate setările pe minim/off, acolo unde multe aparate foarte performante captează negru, acest aparat se descurcă exemplar. În plus, Sony A7R scoate detalii suficiente. Nu am simțit nevoia să folosesc toate opțiunile prezente mai deloc (dar asta ține si de stilul și nevoia fiecăruia).
Viteza de focus este un alt aspect unde taberele sunt împărțite între DSLR si mirrorless, dar unde Sony A7R mi-a arătat ca se descurcă fantastic. În general îmi place sa mă plimb prin oraș, dar fotografiez în cea mai mare parte subiecte statice. M-am trezit după primele 2 ore că îmi căutam preponderent subiecte în mișcare, îmi doream să fac panning-uri (ceva ce nu am mai făcut de mulți ani), iar aparatul și obiectivul nu m-au dezamăgit. Sony 28-70mm f/3.5 -5.6 OSS este un obiectiv cu performanțe mult peste această categorie. Viteza de focus și precizia sunt mult peste așteptări chiar și în primele momente când încă te acomodezi cu acest set-up.
Însă să nu exagerez, Sony A7R nu este aparatul perfect. Lipsa unui touchscreen (măcar pentru focalizare) se simte frecvent. Acumulatorii au o durată de viață destul de mică, iar soluția de încarcare out of the box (acumulatorul se încarcă prin cablu USB, dar doar în timp ce este în aparat, perioadă în care aparatul nu poate fi folosit) nu este tocmai optimă. Pe lângă nevoia de acumulatori suplimentari, vei simți nevoia de a achiziționa și un încărcător dedicat pentru aceștia. De asemenea, pentru un aparat relativ compact, faptul că sunetul shutter-ului nu poate fi scos (am căutat pe diverse forumuri și toți posesorii se plângeau de acest lucru) îl face foarte puțin subtil atunci când fotografiezi subiecte pe stradă și nu dorești să fii observat.
În concluzie, aparatul este o alegere bună pentru orice fotograf, atâta timp cât știe ce vrea să facă și de ce are nevoie. Punctele tari ale lui Sony A7R sunt focalizarea rapidă și rezoluția, iar punctele slabe, lipsa touchscreen-ului și imposibilitatea de a încărca acumulatorul separat de aparat pot fi inconfortabile, dar atâta timp cât funcțiile mirrorless-ului nu lasă de dorit, le privesc mai mult ca pe un compromis nu foarte mare.
Articol și fotografii de Cătălin Emerich.

[products ids=125008315,125011158]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.