(c) Adrian Manea

Tamron SP 15-30mm f/2.8 VC USD, cu Andrei Ciobotea

Tamron este o companie japoneză de obiective și elemente optice, dar bănuiesc că asta știe toată lumea. Însă este una destul de veche, fiind fondată în 1950 și având peste 5 milioane de obiective vândute. Are trei fabrici în Japonia și una în China, Tamron reușește să producă obiective foarte bune, la prețuri foarte mici. Deși în trecut au mai avut și obiective slabe, în ultimii ani au schimbat strategia, dovedind acest lucru prin cele mai noi obiective din gama SP (Super Performance). O denumire simplă, dar cu un mesaj clar și fără înflorituri. Scopul Tamron este sa facă obiective foarte bune la un preț accesibil, totodată fără a cheltui inutil pe marketing. În momentul de față există 11 obiective în gama SP, dintr-un total de 33. După părerea mea, Tamron se remarcă prin obiectivele super-zoom precum 18-400mm sau 150-600mm și cele ultra-wide precum 10-24mm sau 15-30mm. 

Astăzi, vă voi prezenta Tamron SP 15-30mm f2.8 VC USD. Este printre primele obiective din noua gamă SP și  i-a făcut pe mulți să ia în serios această firmă.

Ca să explic de ce cred asta, trebuie să mergem înapoi în timp, în 2007, când apărea un obiectiv ultra-wide revoluționar: Nikon 14-24mm f2.8. Un obiectiv care a convins mulți fotografi să scoată portofelul sau să treacă în tabăra Nikon. Un obiectiv care nu a avut concurență până în anul 2015, când Tamron a lansat 15-30mm-ul. Un design similar, fără compromisuri la luminozitate, și la un preț considerabil mai mic.

Tamron SP 15-30mm f/2.8 VC USD – caracteristici, puncte forte și puncte slabe

Tamron SP 15-30mm f/2.8 VC USD este un obiectiv pentru full-frame, cu o diafragmă foarte luminoasă de f2.8, care datorită construcției rezistente la ploaie poate fi folosit în foarte multe situații. Însă lucrurile care-l fac cu adevărat un obiectiv reușit sunt:

  • luminozitatea
  • distorsiunile aproape inexistente
  • stabilizarea de imagine

Toate aceste caracteristici sunt importante, însă în funcție de stilul foto abordat. De exemplu, luminozitatea de f2.8 și unghiul foarte larg de, 110 grade, îl fac ideal pentru astrofotografie.

Pentru acest gen foto, trebuie neapărat un obiectiv luminos și preferabil cu un unghi larg, pentru a cuprinde cât mai mult din Calea Lactee. Tot unghiul foarte larg ne asigură și că putem folosi un timp de expunere mai lung, fără să ne iasă stelele ca niște dâre. Desigur este foarte important să fie lipsit de aberații, cum ar fi “coma”. Aceasta se manifestă prin alungirea punctelor foarte mici, luminoase, în special cele aflate în colțurile imaginii. Și aici Tamron SP 15-30mm se comportă excepțional.  Datorită unui element optic special conceput de Tamron, denumit XGM (eXpanded Glass Molded Aspherical), reușește să redea punctele luminoase aproape perfect și să păstreze o rezoluție mare pe toată suprafața imaginii.

Tamron 15-30mm
(c) Adrian Manea
Tamron 15-30mm
(c) Adrian Manea

Cireașa de pe tort este stabilizarea de imagine. Mulți ar spune că nu este foarte utilă pe un obiectiv așa de larg. Însă având în vedere dimensiunea și greutatea acestui obiectiv, stabilizarea este binevenită. Tamron este printre cei mai buni la acest capitol. Cu ajutorul acesteia putem obține cadre clare chiar și la 1/2 sec, timpi de expunere care redau un efect destul de special, pentru care este nevoie în general de trepied.

Multe obiective ultra-wide, nu pot fi folosite foarte bine noaptea sau înspre soare, din cauza elementului frontal foarte mare care captează orice sursă de lumină și produce reflexii, plus o scădere a contrastului în imagine. Tamron a prevenit acest defect folosind două coating-uri speciale numite, eBand (Extended Bandwidth & Angular-Dependency) și BBAR (Broad-Band Anti-Reflection). Tot la capitolul coating, pe elementul frontal avem un coating cu Fluorină, ce asigură o curățare ușoară a lentilei și împiedică stropii de ploaie să se formeze pe aceasta.

Tamron 15-30mm
(c) Adrian Manea
Tamron 15-30mm
(c) Adrian Manea

Sigur că are și câteva părți mai puțin bune, cum ar fi greutatea destul de mare de 1100g și dimensiunea mare a elementului frontal. Un alt inconvenient, ar fi că nu putem atașa filtre cu filet. Acest obiectiv fiind însă lansat de ceva timp, există deja soluții de atașare a filtrelor cu un holder, cum sunt cele de la Nisi sau Lee.

Concluzie

În concluzie, recomand acest obiectiv tuturor fotografilor care au nevoie de o calitate a imaginii fără compromis, în special celor pasionați de astrofotografie și de peisaj. Este destul de util și la arhitectură având distorsiuni destul de mici și ușor corectabile. O mică mențiune pentru fotografii de eveniment însă, acest obiectiv alungește destul de rău imaginea pe margini, la fotografiile de grup dacă încadrați prea strâns, oamenii din margine vor fi distorsionați.

Un Articol de Andrei Ciobotea, fotografii de Adrian Manea.

[products ids=125036331,125029750,125033529,125014648]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.