Cum sa alegi o geanta sau un rucsac foto

Geanta sau rucsacul foto sunt accesorii indispensabile oricărui fotograf, fie el amator sau profesionist, însă nu sunt doar un alt echipament fotografic. Sunt accesorii vestimentare. De multe ori ne lăsăm captivați de poveștile brand-urilor, de culori, de preț și ajungem să facem alegerea greșită. Trebuie să alegem în funcție de genul de fotografie practicat.

Ce să ai în vedere când alegi o geantă sau un rucsac foto

Un fotograf de peisaj de exemplu, în mod sigur va beneficia de pe urma unui rucsac încăpător, eventual cu un compartiment separat pentru lucruri destinate mersului pe munte. De asemenea, curelușele și prinderile exterioare sunt necesare pentru a agăța un sac de dormit sau un cort. Materialele folosite trebuie să fie foarte rezistente, pentru a face față condițiilor meteo și confortul pe spate trebuie să fie excepțional. Neapărat trebuie să aibă o centură lombară.

Spre deosebire de fotograful de peisaj, și fotograful de evenimente ar putea beneficia de pe urma unui rucsac. Însă acest rucsac ar trebui să fie unul full-photo, de data asta nu avem nevoie de un compartiment separat, ci avem nevoie de cât mai mult loc pentru echipament. Rucsacul trebuie să fie unul elegant, care să nu sară prea rău în ochi și curelele adiționale sau centura, mai mult ar încurca. Pentru un fotograf de eveniment rucsacul are mai mult rolul de a stoca tot echipamentul la un loc, însă va sta destul de rar pe spatele fotografului. De asemenea, dacă vrem să călătorim cu avionul trebuie să alegem foarte atent dimensiunile rucsacului, în funcție de ce este permis ca bagaj de mână. Aici cel mai bine cautăm direct pe site-ul companiei aeriene ce dimensiuni acceptă, iar ca etalon este bine să ne uităm la companiile low-cost, deoarece acestea permit bagaje mai mici decât alte companii.

O geantă poate fi folosită în orice condiții și are un avantaj clar față de un rucsac. Acela al accesibilității. Este mult mai ușor să scoatem echipament dintr-o geantă, decât dintr-un rucsac. De aceea este ideală pentru cei care nu au nevoie de mult echipament, dar vor să schimbe foarte des obiectivele. Este foarte potrivită pentru ieșiri cu familia sau prietenii, unde un rucsac ar deveni destul de incomod, însă nu este foarte recomandată pentru ieșiri lungi, deoarece toată greutatea va sta pe un singur umăr.

Geanta și rucsacul foto – caracteristici principale de care să ții cont

  • fermoarele
  • impermeabilitatea sau existența unei huse de ploaie
  • dimensiuni

Principalele caracteristici ale unui rucsac sau ale unei genți de calitate sunt în primul rând fermoarele. Dacă are fermoare, trebuie să fim foarte atenți dacă sunt de calitate. Ele trebuie să se deschidă și să se închidă ușor, preferabil să fie rezistente la ploaie și să fie metalice. Un mod relativ ușor de a ne da seama dacă fermoarul este de calitate, este să vedem ce scrie pe el. Dacă nu scrie nimic, mai mult ca sigur nu va fi foarte rezistent, preferabil ar fi să fie făcut de YKK. Acesta este unul dintre cei mai mari producători de fermoare la nivel mondial și automat ne asigură că este de calitate.

O a doua caracteristică importantă este să știm dacă geanta este rezistentă la ploaie sau dacă oferă o husă de ploaie.  Nu trebuie ignorată nici grosimea pereților despărțitori. Aceștia vor salva echipamentul în cazul unui șoc.

Nu în ultimul rând, trebuie să luăm în calcul dimensiunea genții. Aici aproape că niciodată nu vom fi mulțumiți, însă este bine să nu fie închisă la limită, forțând astfel fermoarele, dar nici foarte mare astfel încât să se miște echipamentul în interior. Din experiență vă pot spune că este bine să alegem ceva puțin mai mare decât avem nevoie, fiindcă întotdeauna o să apară un obiectiv sau un accesoriu în plus și nu vrem să schimbăm geanta anual.

Câțiva dintre cei mai cunoscuți producători de genți și rucsacuri sunt:

Lowepro

Fondată de Greg Lowe, într-un garaj mic în Colorado SUA, acum aproximativ 50 de ani. În general ei fac echipament destinat pasionaților de munte, sunt foarte ușoare și au un preț mediu.

Manfrotto

Manfrotto este unul dintre cele mai cunoscute brand-uri de accesorii foto din lume. În general se remarcă pentru calitatea produselor, pentru gama foarte largă de accesorii și în ceea ce privește gențile, printr-un preț foarte bun.

Peak Design

Ultima de pe listă și totodată și cea mai nouă firmă, este Peak Design. A fost înființată în 2010 printr-un kick-starter, prin care a strâns peste 14mil$. Produsele lor sunt foarte originale și folosesc materiale de cea mai bună calitate.

Oricare ar fi alegerea ta, asigură-te că  este ceva ce vei folosi cu plăcere. Ideal ar fi să poți vedea produsele fizic pentru a avea o idee mai bună de dimensiunea și calitatea acestora. Pentru asta îți stăm la dispoziție cu showroom-ul nostru de pe Bd. Unirii nr.45. Aici poți să probezi toate modelele noastre pentru a alege mărimea potrivită.

Un articol de Adrian Soare.

Produse recomandate

Tu ce geantă sau rucsac folosești? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.