Seria A7 de la Sony, o scurtă introducere

Așa cum ne-a învățat de-a lungul timpului Sony în zona de vârf a tehnologiei, evoluția remarcabilă nu încetează să ne încânte, mai ales când vine vorba de fotografie. Cu o calitate a imaginii demnă de așteptările unui fotograf profesionist, senzorul Exmor de 35 mm al seriei mirrorless A7 rivalizează cu senzorii DSLR-urilor de top. Datorită celui mai nou procesor BIONZ X de la Sony şi a celei mai avansate tehnologii de focalizare automată, camerele A7 oferă detalii, sensibilitate şi calitate deosebită.


 

Graţie caracteristicilor avansate, senzorul Full Frame Exmor, ce se regăsește în toate camerele din seria A7, adună toate laudele datorită:

  • vitezei ridicate cu procesare paralelă a semnalului
  • zgomotului redus datorat circuitelor analogice mai mici
  • detaliilor excelente

sony

În timp ce focalizarea avansată este prezentă în aparatele din a doua generație, trebuie menționat că și camerele de primă generație din seria A7 (același nume de model, dar fără denumirea de Mark II/III) sunt încă disponibile pentru vânzare. 

Ceea ce le lipsește în noile caracteristici, compensează prin prețuri mai mici.  În plus, doar pentru că sunt mai vechi, nu înseamnă că lasă de dorit. Modelul A7R are un senzor de înaltă rezoluție, de 36.4 Mp, în timp ce A7S vine cu un filtru de luminozitate redusă, cu rezoluție 4K necomprimată. Modelul mai atractiv însă, ar putea fi originalul A7, în special pentru fotografii cu buget redus care vor să se mute pe Full Frame, prețul de listă fiind de 4.500 Lei. La fel ca modelele din generația a II-a, cele din prima generație A7 lucrează cu întreaga gamă de obiective cu montură E. Asta înseamnă că banii care s-au economisit la cumpărarea modelului A7 pot fi alocați către achiziționarea de obiective din gama Pro.

Sony A7 Mark II

sony

Modelul este o alegere excelentă datorită senzorului de 24Mp, cu o sensibilitate ISO de până la 26500. Este suficient pentru toate preferințele, cu excepția celor foarte exigente. A7 II are un sistem hibrid care utilizează 117 puncte de focalizare, dintre care 25 sunt cu detectare a contrastului. Cu o focalizare relativ rapidă va face treabă la limita decenței în urmărirea subiecților în mișcare. Spun “limita decenței” pentru că este singurul din cei trei “Mark II” care nu oferă rezoluție 4K și nici profilul color Sony S-Log. Cu un buget de 10.000 de lei, A7 II va lăsa loc și pentru cel puțin un obiectiv.

Sony A7R Mark II

sony

Folosind un senzor de 42Mp iluminat din spate (BSI), crește sensibilitatea, permițând pixelilor să recepționeze mai multă lumină, ajungând astfel la performanțe mai bune cu o rezoluție de excepție și un ISO care poate fi amplificat până la valoarea 102.400.

Când vorbim de autofocus, A7R II este aproape de fruntea listei, cu un număr de 399 de puncte de focus. Are un avantaj față de celelalte camere când vine vorba de urmărirea subiecților în mișcare. Aceast aparat nu este construit pentru fotografierea sportivă profesională și nici pentru filmarea pe perioade lungi. Sony nu a rezolvat problema supraîncălzirii în ciuda rezoluției 4K de care dispune în Full Frame, cât și în Super35. Pentru clasificarea profesională a culorilor, A7R II este apreciat și pentru S-Log2, un profil de culoare marca Sony.

Sony A7R Mark III

sony

Atât senzorul Exmor R de 42.4Mp cât și procesorul de imagine îmbunătățit pot fi văzute ca un portal către noi descoperiri în imaginația noastră. Sony A7R III este ideal pentru pasionații de aventură, dar și pentru exigența unei ședințe foto de studio. Ce aduce nou A7R III este fotografierea multiplă cu comutarea pixelilor (la care este nevoie ca aparatul să fie pus pe trepied și procesarea imaginilor să fie făcută cu un software special pe PC), reproducând imaginile statice ce conțin detalii, texturi și culori la un nivel superior îmbunătățit.

sony

Cele două sloturi media ajută la o înregistrare sigură și rapidă a datelor. Focalizarea automată este de două ori mai rapidă chiar și când subiectul este în mișcare. Stabilizarea pe 5 axe compensează 5 tipuri de tremur al camerei:

  • tremur unghiular (înclinarea longitudinală si girarea),
  • deplasarea pe axa x/y
  • și tremurul la rotire.

Pe lângă rezoluția 4K, supraeșantionarea 5K cu un profil de imagine nou – HLG, Sony a7R III permite lucrul instantaneu cu HDR, având un interval dinamic extins ce duce la rezultate uimitoare cu detalii excepționale. O îmbunătățire premeditată, dar apreciată este cea a duratei de utilizare a bateriei și anume aproximativ 550/650 de fotografii.

Sony A7S Mark II

sony

O rezoluție mică de doar 12mp este compensată prin faptul că fiecare pixel este mai mare și, prin urmare, mai sensibil la lumină. Gama ISO poate fi extinsă până la 409.600, lucru care aduce o siguranță în utilizarea fără griji a lui Sony a7S II sub cerul înstelat. Această cameră este destinată fotojurnaliștilor, fotografilor de noapte sau exploratorilor de peșteri și, nu în ultimul rând, celor pasionați de videografie.

Datorită utilizării ușoare în condiții de lumină slabă în combinație cu profilul de culoare Sony S-Log3, camera oferă o foarte mare flexibilitate în postproducție. Nu are o rezoluție suficient de mare Super35, dar cu toate acestea poate trage în modul Crop cu până la 120 de fps.

În ciuda performanțelor sale în lumină slabă, la capitolul AF nu stă foarte bine fiindcă se bazează pe tehnologia mai veche cu 169 de puncte de focus. În modul rafală nu poate urmări subiecte în mișcare deoarece AF-ul rămâne blocat după primul cadru. Prețul său de 13.500 Lei (Body) este justificat de performanțele în lumină slabă, filmarea 4K cu citire integrală a pixelilor, formatul XAVC S cu viteză de până la 100Mb/s, stabilizarea pe 5 axe și profilul S-Log3 pentru un flux de lucru profesional și performanțe cinematografice.

sony

În concluzie, părerea mea este că Sony încă se manifestă ca și cum el este singurul său rival și își permite luxul de a aduce evoluții și nu revoluții. Seria A7 conține camere pe care le poți adapta nevoilor tale și stilului tău, nu uita însă de sfatul general valabil de a avea în vedere și obiectivele adecvate.

Un articol de Paul Stănescu.

Citește mai multe articole despre camerele foto din seria a7:

[products ids=125008315,125008314,125008316,125012678,125016159,125021006,125038490,125018900]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.