(c) Andrei Badea

Fii activ cu sistemul Olympus Micro 4/3!

Încă din copilărie am fost un tip activ, dornic de mișcare și de aventură. Am bălăurit munți și am pedalat străzile orașului bunicilor, m-am urcat în copaci și m-am bălăcit în râuri de câmpie. Sigur, pe-atunci nu se punea vorba de a face fotografii tuturor năzbâtiilor prin care treceam!

Anii au trecut și stilul meu de viață s-a conturat definitiv în jurul plimbărilor în natură. Pasionat și de fotografie, mi-am dorit să pot împărtăși frumoasele momente prin care treceam și altora, sub formă de imagini. Să le aduc în case o bucățică de natură, cum s-ar zice.

Totuși, calitatea imaginii venea cu un cost, aparatele foto DSLR fiind, de cele mai multe ori, prea voluminoase pentru anumite aventuri. Soluția a venit sub forma sistemului micro 4/3, dezvoltat de Olympus începând cu anul 2003.

Conceput exclusiv pentru fotografia digitală, sistemul promitea dimensiuni mult sub concurență, datorită unui senzor mai mic și obiectivelor mai puțin voluminoase. Și, toate astea fără a pierde mult din calitatea imaginii. Era posibil, oare?

Într-un cuvânt, da, era! Bătrânul meu Olympus E410 m-a însoțit în multe aventuri, chiar și după ce am făcut trecerea la un sistem APS-C. Cel mai mic DSLR realizat vreodată, E410 și obiectivul său de kit au rămas mereu în sufletul meu drept un mic gigant, care, în ciuda vârstei, oferea rezultate excelente pentru fotografia de natură și călătorie.

Da, trecusem între timp la un APS-C, însă gândul îmi rămăsese tot la Olympus-ul cel vechi. Pur și simplu, noul aparat nu oferea aceeași gamă dinamică, obiectivul de kit nu era la fel de bun și, poate cel mai important, era mai voluminos. Era nevoie de altceva. Și de această dată, soluția a venit tot din partea Olympus, care a dus mai departe conceptul micro 4/3. Astfel, în parteneriat cu Panasonic, începând cu anul 2008 a ieșit pe piață sistemul Micro 4/3 și lumea fotografiei digitale nu a mai fost niciodată la fel. Au preluat aparatele foto de tip mirrorless Olympus, Panasonic și alții. Astăzi sistemul este unul matur și bine pus la punct, atât din punct de vedere al performanțelor oferite, cât și din punctul de vedere al gamelor de obiective disponibile de la cei doi mari producători.

Proaspăt posesor de Olympus OM-D M10 Mark II, mi-am regăsit dragostea. Performanțele excelente, gama dinamică mare, funcțiile inovative și sticla bună și-au găsit loc într-un spațiu mic, foarte mic. Este incredibil câtă tehnologie a înghesuit producătorul într-un corp atât de mic, fără a face compromisuri în privința construcției, chiar dacă vorbim de mezinul gamei OM-D.

Ce-i oferă Olympus OM –D M10 Mark II pasionatului de aventură, dincolo de dimensiunile extrem de reduse? Îi oferă un senzor de 16Mpx, o rezoluție suficientă pentru a-și imprima amintirile până la dimensiunea A2, capabil de o gamă dinamică excelentă pentru această clasă. Îi oferă un sistem de stabilizare internă pe 5 axe, care mi-a permis să fotografiez din mână, în rafală, nu mai puțin de 11 cadre, care s-au suprapus numaidecât la editare, simulând o expunere lungă. Stabilizarea merită însă mai multe laude de atât, oferind un avantaj de 4 stopuri la fotografierea din mână! În plus, aventurierii au parte de un ecran rabatabil tactil, de un vizor electronic de înaltă rezoluție, de conectivitate Wi-Fi și de funcții inovative precum LiveTime și LiveComp, care transformă fotografia cu expunere lungă într-o plăcere. Și, îndrăznesc s-o spun, obiectivele din gamele entry-level sunt cu mult peste ce oferă majoritatea concurențelor la același preț, aspect foarte important.

Desigur, dimensiunile foarte reduse ale aparatului aduc și dezavantaje, care la o a doua vedere nu sunt, însă, atât de grave. Cei cu palme mari vor aprecia, cu siguranță, grip-ul opțional pe care îl oferă producătorul. În ceea ce privește performanțele oferite de un senzor MFT, față de APS-C sau Full Frame, vreau să cred că nimeni nu va fi dezamăgit, ba din contră, aceștia apreciind performanțele pe care le oferă micul gigant.

În încheiere, vă invit pe voi, călători, cicloturiști și alți aventurieri, să încercați sistemul Micro 4/3 de la Olympus. S-ar putea să aveți suprize tare plăcute.

Articol și fotografii de Andrei Badea – Ghid Montan & Turistic.

[products ids=125020457,125020793,125038491]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.