(c) Iulian Căpătoiu

Despre fotografia de stock cu Iulian Căpătoiu

Când vorbim despre fotografia de stock trebuie să avem în vedere mai multe aspecte, de la echipamentele folosite, temele alese, aspectele comerciale legate de postarea fotografiilor și până la realizarea artistică și postarea imaginilor pe cele mai bune platforme de profil.

Fotografia de stock devine tot mai mult pentru unii fotografi o sursă importantă de venit, deoarece utilizarea fotografiilor este foarte raspândită în întreaga lume, de la cele mai comerciale domenii și până la revistele online și la site-urile web, care au în permanență nevoie de imagini de calitate și de materiale mereu actuale.

Dacă te decizi să începi lucrul în acest domeniu al fotografiei trebuie să știi câteva lucruri practice, care să te ajute să abordezi în cea mai bună și eficientă manieră categoriile fotografice la care te pricepi cel mai bine. Noi îți punem la dispoziție câteva idei generale și sfaturi utile, ca să ai un început bun. Hai să le descoperim împreună!

#1. Documenteaza-te în legatură cu platformele de fotograrfie de stock

După ce ți-ai făcut o idee despre care sunt cele mai bune platforme, alege cateva și gândește-te unde ai vrea să-ți încarci fotografiile. Câteva dintre cele mai folosite platforme comerciale de stock sunt:

#2. Alege cu grijă domeniile

Și/sau categoriile pe care vrei să activezi. Motoarele de căutare pe categorii și tipuri de fotografii reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte ale platformelor de stock.

#3. Alege echipamentul pentru fotografiere

Sigur că poți face fotografii foarte bune și cu telefonul, ținand cont de tehnologiile actuale optimizate. Dacă însă vrei să obții imagini profesionale pe care să le poti vinde îți recomandăm să te orientezi spre un aparat foto de tip DSLR, cu obiective profesionale. Alegerea obiectivelor se va face în funcție de tipul de fotografie ales.

#4. Experimentează!

Dacă vrei să experimentezi până te acomodezi cu domeniului stock-ului, poți începe cu fotografii de studio. Alege teme precum: mâncare, condimente, fructe, obiecte casnice și altele de acest tip, pe care le poți realiza ușor într-un spațiu și mediu controlat. Acestea se vor cere mereu pentru editoriale, dar trebuie să ai mare grijă la: detalii, încadrări și tipuri de procesare.

#5 Nu uita de spațiul negativ

Tendințele editoriale cer în general să existe un spațiu pe care să poată fi plasat text sau titlu, un așa numit spațiu negativ, pe care editorii publicațiilor să poată adăuga text. De asemenea, tendințele în materie de editare ale fotografiilor cer ca intervenția asupra contrastului să nu fie una agresivă și de asemenea stilul de editare să fie unul cât mai “curat” și fără efecte speciale.

Alte domenii de abordat pot fi cele de peisaj, cele de tip corporatist și portretele pe diverse teme. Însă în cazul în care fotografiezi oameni sau clădiri asigură-te că ai în ordine toate documenele care atestă permisiunea de a utiliza în scop comercial a imaginilor respective.

Dacă vrei să încerci să te obișnuiesti cu domeniul, poți începe prin a urmări și platformele care oferă fotografii de stock gratuite, precum Pexels. Acestea au condiții mult mai permisive pentru a încărca footgrafiile și te pot ajuta sa-ti faci o idee asupra a ceea ce se caută mai mult. Îți recomand să te abonezi la cât mai multe newslettere pentru a vedea cum sunt folosite pozele de stock.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.