Cum alegem microfonul potrivit?

În era digitalului totul migrează către confortabil, ușor de obținut și din ce în ce mai ușor de comunicat. Este și cazul filmului care crește nu doar din punct de vedere al cantității de conținut, dar și al calității și rafinamentului mesajului. Astăzi, nimic nu poate fi mai simplu când vine vorba de film: pornești camera video sau foto, poate chiar telefonul și deja produci un clip. Fie că e vorba de vacanță, documentarea unei serbări la grădiniță, un eveniment sau chiar un film de festival, e atât de ușor. Desigur, una din coordonatele cele mai importante ramane omul din spatele camerei care își dorește să transmită ceva și felul în care vrea să o facă.

Dar pentru a obține un film complet, indiferent de tipul sau scopul acestuia, este important să acordăm atenția cuvenită uneia din variabilele cele mai importante și sensibile ale lumii noastre: sunetul. Simțul auzului datorită construcției anatomice și emoționale umane, este cel care poate “face sau desface” o experiență, fie că este una de viață sau virtuală, de tip audiovizual.

Este chiar un fapt ușor de demonstrat cu ajutorul unui mic experiment de imaginație: ce am alege între a viziona un film cu imagine slabă și sunet bun sau unul cu imagine impecabilă, dar cu sunet deranjant (zgomot prea mare, voce defazată de buzele vorbitorului etc)? Putem spune deci că sunetul are o importanță deosebită în transmiterea mesajului.

Microfonul

Dispozitivul care facilitează captarea sunetului este microfonul. Este de multe ori neglijat și luat în calcul abia după ce filmul nu transmite sau mai rău, alterează mesajul intenționat. Microfonul este interfața ce permite preluarea sunetului pentru a fi înregistrat sau transmis mai departe.

În discuția cu consultantul de vânzări de la magazin, de cele mai multe ori, la întrebarea “ce microfon vă interesează?” tentația este să dăm un răspuns de tipul “unul mai bun decât cel încorporat al camerei, desigur!” În vreme ce răspunsul nu este greșit, lucrurile stau ceva mai complicat. Microfoanele se împart nu doar după nivelul de calitate oferit, ci mai ales în functie de situațiile pentru care sunt construite. Mai precis, nivelul de calitate perceput de către public va fi mai întâi influențat de alegerea corectă a microfonului, conform situației în care se va înregistra.

Clasificare

Modul de captare al sunetului este ceea ce ne spune cel mai mult despre ce anume vom putea înregistra cu un microfon și în ce situații. Astfel, există două mari categorii de microfoane clasificate după acest criteriu:

  • Microfoane ambientale/omnidirecționale (sau stereo)
  • Microfoane direcționale

Microfoanele ambientale

Microfonul ambiental, asa cum o sugerează și denumirea, este proiectat pentru a capta atmosfera, ambianța și cadrul sonor general al unei scene. Caracteristica principală a unui astfel de microfon este unghiul de captare, lipsa de concentrare a sunetului pe un anume subiect sau frecvența audio.

Putem să ni-l imaginăm asemenea unui obiectiv wide: cuprinde destul de mult însă nu avem detalii deosebite în niciuna din componentele cadrului. Este deci construit pentru a da o idee despre ce se intamplă în scena înregistrată, nu pentru a evidenția ceva anume.

Microfoanele ambientale sunt de obicei stereo, adică au în componentă două capsule de microfon ce captează sunetul din unghiuri ușor diferite, pentru a păstra senzația de plasare în spațiu, de cadru larg, în care sunetul vine natural, din direcția unde s-a aflat sursa ce l-a emis în realitate.

De exemplu, dacă ar fi să înregistrăm un concert cu un astfel de microfon și chitaristul formației s-ar afla în dreapta, chitara bass în stânga și solistul s-ar plimba pe scenă, la audiție am trăi o experiență similară live-ului. Adică, în continuare am percepe chitara, bass-ul și solistul ca aflându-se în locurile unde au și cântat (dreapta, stânga sau dinamic, în mișcare).

Aici este diferența între un sunet stereo și un mono dublat (din care se obțin două canale de sunet), pentru că în cazul inregistrării stereo se păstrează dinamica originală a sunetului, iar la mono vom avea același sunet distribuit în mod egal și identic, pe două canale.

Microfoanele stereo sau ambientale ar fi indicate pentru a capta atmosfera la evenimente de orice tip, de la concerte, nunți și botezuri, până la cele corporate sau chiar serbări, precum și înregistrări de familie, datorită calității lor de generalitate, spațialitate și gama largă de sunete înregistrate.

Microfoane direcționale

Dacă avem de înregistrat un dialog sau un interviu sau poate un anume sunet din natură, vom utiliza un microfon capabil să înregistreze la un unghi restrâns, concentrat, direcționat către sursa ce îl emite. Avem de-a face astfel cu microfonul direcțional.

Microfoanele direcționale sunt construite pentru a înregistra sunetul clar și subiectiv, la un unghi mic, de aceea este necesar să fie orientate corect și plasate aproape de sursă, indiferent că aceasta este un personaj uman, un animal în sălbăticie sau un artist pe scenă.

Desigur, ele se împart în funcție de situație:

  • Microfoane dinamice, pentru scenă – rezistă bine la variații mari de nivel de sunet și resping sursele aflate în lateral și mai ales în spate.
  • Microfoane shotgun, pentru film sau interviu – au unghi îngust de captare și oferă senzația de concentrare a sunetului pe subiectul către care sunt orientate

De cele mai multe ori, microfoanele direcționale sunt mono, inregistrează pe un singur canal, pentru a obține apoi un sunet “stereo” se dublează canalul înregistrat în post procesare.

Cele mai cunoscute situații unde putem utiliza un astfel de microfon sunt cele legate de dialoguri sau monologuri, ori de captare a unui sunet care ne interesează în mod deosebit dintr-o situație: un râu de munte, pasăre cântătoare sau un interviu.

Ce trebuie reținut este că datorită percepției de sunet concentrat, de prezența accentuată a personajului înregistrat cu un astfel de microfon, ele nu sunt indicate la înregistrarea de evenimente pentru că la mișcarea de pe o axă pe alta se va schimba radical percepția auditivă și în niciun moment nu vom avea o redare corectă a întregii ambianțe.

Microfoanele direcționale, în funcție de situația în care dorești să le folosești, pot fi și trebuie montate în moduri diferite. Pentru producția unui film de exemplu, microfonul se amplasează pe un braț de tip boom, susținut fie de un operator de sunet, fie montat pe un stativ. Microfoanele direcționale de cameră sunt utilizate la producții mai mici, de la interviu la vlog sau tutoriale video și pot fi așezate pe patina camerei sau pe un stativ, într-o pozitie fixă.

Foarte important este ca indiferent de tipul microfonului, trebuie ținut cont de plasarea corectă față de sursa ce emite sunetul, pentru a obține rezultate maxime. Astfel, în vreme ce un microfon ambiental se va descurca foarte bine la distanță mai mare, relativ egală față de toate sursele potențiale, unul de tip direcțional trebuie plasat aproape (între 20cm și 1.5m), cu fiecare mică depărtare de sursă, intensitatea și complexitatea sunetului scad în mod abrupt.

Lavalierele

O altă categorie mai aparte este cea a lavalierelor, microfoanele ce se montează pe reverul hainei și pe care le vedem în interviurile și emisiunile televizate. Motivul este simplu: datorită montării aproape de sursă și a păstrării unui raport de distanță constant, lavaliera este una din cele mai bune opțiuni din punct de vedere calitativ când vine vorba de înregistrarea unui singur personaj.

Situată undeva între microfon shotgun și ambiental, lavaliera oferă atât calitatea și direcționalitatea primului cât și toleranța și generalitatea celui de-al doilea. Un alt mare avantaj este faptul că o lavalieră poate capta sunet de calitate chiar și în condiții de zgomot, ocupă loc puțin și nu necesită prea mare grijă din partea utilizatorului.

Singurul dezavantaj este faptul că trebuie montată la vedere (în afara situației când se montează mascat, sub haine, dar calitatea scade simțitor) și în filmările artistice aceasta poate fi o problemă.

Conectivitate și compatibilități

microfonul

Foarte important de reținut este că indiferent de tipul microfonului, trebuie ținut cont de conectivitatea și compatibilitatea acestuia cu echipamentul pe care se montează. Astfel, există microfoane cu conector XLR, jack mono/stereo sau cu jack pentru smartphone/tabletă, cu 4 contacte, acesta din urmă va funcționa nativ doar cu un telefon sau tabletă, pentru conectarea la un aparat foto/video sau recorder audio fiind necesar un adaptor ce face “traducerea” de la 4 la 3 contacte.

Încă un aspect esențial: unele microfoane XLR necesită alimentare Phantom Power, acestea trebuie conectate la un dispozitiv capabil să le furnizeze această alimentare, în caz contrar nu vor putea funcționa.

În afară de conectorii enumerați, există posibilitatea conectării fara fir (wireless). Unele microfoane vin în pachete ce conțin un transmițător și un receptor, crescând astfel versatilitatea utilizării și inregistrarea de la distanță.

Concluzie

microfonul

Sa facem o recapitulare: în cazul evenimentelor se recomandă microfoanele ambientale/stereo și se va ține cont de conectorul camerei atunci când se alege microfonul, valabil și în cazul aplicațiilor de interviu, film sau sunet izolat, unde se vor utiliza microfoane direcționale, orientate către subiect.

Lavalierele sunt foarte potrivite pentru emisiuni TV/online, cursuri, vlog și interviu, atunci când vizibilitatea microfonului nu deranjează.

Microfoanele dinamice își găsesc utilitatea în aplicații de scenă, live, sau în interviuri ad-hoc, unde reporterul manevrează microfonul și îl îndreaptă către sursa de interes.

În final, calitatea sunetului depinde de nivelul zgomotului, de concordanța acestuia cu imaginea vizionată, dar și de complexitatea experienței pe care o oferă auzului nostru. Dacă vom respecta criteriile de selectie ale microfonului prezentate mai sus, cu siguranță avem șanse foarte mari să obținem un sunet de calitate, având mai departe de respectat doar plasarea corectă și volumul la înregistrare, precum și o post-procesare corectă, atunci când este cazul.

Recomandări de produse

Un articol de Vladimir Chetroiu.

 

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Buna dimineata, multumesc pentru articolul realizat despre microfoane; mi-a fost de un real ajutor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.