Sigma 35mm, cu Andrei Ciobotea

Postat de: F64 F64

Sigma este o companie japoneză care se ocupă cu fabricarea de obiective foto, aparate și blițuri. A fost fondată de Michihiro Yamaki în 1961 și a fost condusă de către acesta până în anul 2012, când a încetat din viață. În locul lui a venit fiul său, iar un an mai târziu a fost lansată gama ART. Sigma este în continuare o afacere de familie și din acest motiv are o singură fabrică tot în Japonia. Majoritatea angajaților sunt rude sau apropiați ai lui Michihiro și au un interes comun în a face cele mai bune obiective, fără a crește foarte mult costul de fabricație. De asemenea, Kazuto Yamaki actualul CEO al Sigma Corporation a menținut și gama de aparate foto, pentru simplul motiv că acesta a fost visul tatălui său, în ciuda faptului că nu aduc un profit companiei. Pe lângă obiective, acesta își dorea ca Sigma să fie și o companie producătoare de aparate foto.

În 2013, când Sigma a lansat gama ART, unul dintre primele obiective lansate a fost cel de 35mm. Și asta nu neapărat fiindcă piața ducea lipsă de obiective de 35mm bune, ci mai degrabă fiindcă este una dintre cele mai utile focale. Folosit pe un full-frame este în mod special recomandat pentru fotografie de stradă sau jurnalism, însă poate fi folosit cu succes și la portret sau peisaj. Pe formatul crop, acest obiectiv devine unul “standard”, de aproximativ 50mm. Focala de 50mm este printre cele mai folositoare, reprezentând echilibrul ideal între o profunzime suficient de mică, dar și un unghi destul de larg pentru a-l face practic într-o gamă largă de situații.

Acestea fiind zise, aș vrea să nu vă lăsați influențați foarte tare de aceste recomandări, ele nu trebuie luate ca literă de lege, ci sunt doar niște recomandări generale. Fiecare fotograf are propria viziune și poate folosi orice focală consideră potrivită.