Accesorii foto indispensabile indiferent de stilul abordat

Bineînțeles că pentru fiecare scenariu de fotografiere avem nevoie de echipament foarte diferit. Pentru fotografia de produs avem nevoie de cu totul alte unelte decât pentru fotografia de stradă sau portret. Există însă, pe lângă aparatul foto în sine, o serie de accesorii a căror utilitate este universală.

Nu este nimic mai neplăcut și mai nepotrivit decât a rămâne fără baterie sau fără spațiu de stocare în mijlocul acțiunii. Evitarea problemei este cât se poate de simplă.

Recomandare: La achiziționarea unui card de memorie, pe lângă capacitate, este extrem de importantă viteza de scriere pentru ca acesta să țină pasul cu aparatul atunci când fotografiezi în rafală sau pur și simplu la fotografierea succesivă.

Fără a fi nevoie de alte prezentări sau introduceri, filtrul de protecție este elementul ce protejează prețioasa sticlă a obiectivelor noastre. În cazul unui accident este mult mai simplă și mai puțin costisitoare înlocuirea unui filtru decât schimbarea elementului frontal al lentilei preferate.

Recomandăm un filtru de calitate deoarece acesta nu va afecta calitatea imagini și nu va introduce reflexii de tip flare neplăcute. Senzorii digitali filtrează în mare parte lumina UV, însă pelicula nu. Filtrul UV capătă așadar în cazul fotografierii pe film și un plus de contrast în unele situații.

Este încă un accesoriu a cărui importanță ar trebui sa fie evidentă. Kitul obișnuit conține: o lavetă de microfibră, soluție de curățare fără alcool și o pompă de aer. Acestea sunt minimul necesar pentru întreținerea echipamentului optic. Mai sugerăm o pensulă sau un lens pen, iar pentru cei mai curajoși, spatulele de curățat senzorul – atenție să fie pe mărimea senzorului!

Procedura ce asigură o curățare eficientă și evitarea deteriorării suprafețelor lentilelor este:

  • Începem prin înlăturarea particulelor mari de praf ce pot zgâria sticla folosind pompa de aer;
  • Opțional, înlăturarea prafului mai încăpățânat folosind pensula și/sau lens pen-ul;
  • Soluția de curățare se aplică pe laveta de microfibră, nu direct pe lentilă, după care aceasta se șterge prin mișcări circulare, apăsând ferm dar nu exagerat de puternic.
  • La curățarea body-ului și a spatelui obiectivului, montura să fie orientată în jos, evitând astfel ca praful să aterizeze înapoi în montură.
  • Pentru a reduce cantitatea de impurități ce pătrunde în aparat, vom evita pe cât posibil schimbarea obiectivelor în condiții de vânt sau în medii cu praf sau nisip.

Tot din categoria menajării aparaturii, o geantă foto dedicată va oferi o protecție net superioară genților de uz generic. De asemenea, gențile foto sunt de cele mai multe ori și mai comode. Există genți și rucsacuri de toate mărimile și formele, pentru orice nevoie.

Dacă este posibil, îți recomandăm să vii în magazinul nostru pentru a vedea și proba în persoană gențile din ofertă. Pentru drumeții, este indispensabil un rucsac cu folie impermeabilă.

Într-adevăr, există situații în care efortul de a căra un trepied nu este justificat, fotografia de stradă fiind unul din aceste scenarii. Însă oportunitățile pe care acesta le oferă, fie că este vorba de lucrul în studio, macro, în lumină scăzută, expuneri lungi, astrofotografie și multe altele, fac trepiedul un accesoriu ce nu poate lipsi din această listă. Pentru uz general, capul cu bilă este ceva mai versatil. Capul pe trei axe este însă mai precis și un companion mult mai potrivit pentru reglaje fine și focale lungi.

Trepiedul ideal susține combinația dintre cel mai greu body și cel mai greu obiectiv deținut sau ce urmează a fi adăugate în trusă. Pentru fotografia macro, o funcție utilă a trepiedului este inversarea splinei, alternativ, o înălțime minimă cât mai redusă vine în ajutor pentru apropierea de subiect.

Pentru un plus considerabil de stabilitate fără a compromite mobilitatea, un monopied permite expuneri de până la și chiar peste o secundă, în funcție de îndemânarea fiecăruia.

Indiferent de situația de iluminare cu care ne confruntăm, un simplu grey card ne poate ajuta să determinăm balansul de alb în mod corect, pentru un aspect cât mai natural al culorilor în fotografii. Pentru fotografia de produs unde o acuratețe a culorilor foarte ridicată este imperios necesară, este indicat chiar un ColorChecker Passport.

Pentru a profita la maxim de avantajul oferit de grey card, recomandăm fotografierea în format RAW. De asemenea, majoritatea aparatelor oferă opțiunea creării unui profil de balans de alb fotografiind un grey card.

Bonus:

  • Bliț sau lampă cu lumină continuă. Utile în mod special în interior, dar și pentru a umple umbrele în lumina naturală. Odată cu achiziționarea unui bliț, recomandăm și un set de triggere pentru acesta, pentru a putea dezlipi blițul de aparat, deschizând astfel o sumedenie de opțiuni de iluminare creativă.
  • Blenda ajută la umplerea umbrelor pronunțate, foarte utilă pentru portrete, natură moartă, fotografie de produs, etc. utilă atât în lumina naturală cât și în lumină artificială.
  • Telecomenzile pot fi folosite nu numai pentru selfie-uri, sunt extrem de utile pentru expuneri lungi, pentru eliminarea vibrațiilor generate de apăsarea pe butonul de declanșare. Nu în ultimul rând, telecomanda cu intervalometru este indispensabilă pentru time-lapse sau expuneri multiple, ideal pentru star trails sau pentru simularea expunerilor lungi prin suprapunerea mai multor cadre.
  • Un calculator sau laptop performant facilitează post procesarea, iar un monitor ce afișează cât mai corect culorile ajută la previzualizarea imaginii finite.

Deși este ultimul “accesoriu” din listă, este probabil cel mai important. O soluție de back-up este musai pentru siguranța fotografiilor și nu numai. Recomandăm păstrarea datelor în trei locuri fizic diferite. O opțiune pentru a îndeplini această condiție este copierea datelor atât pe hard-ul sau ssd-ul calculatorului sau laptopului, cât și pe un hdd extern, iar nu în ultimul rând, pe un serviciu de back-up în cloud de tip Google Drive, OneDrive sau BackBlaze – cu mențiunea de a avea grijă la opțiunile de encriptare a fișierelor.

Un articol de Radu Ștefan Nedelcu.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.