Blițul extern – lucruri esențiale de știut

Ultima actualizare: februarie 2020

Ce este blițul extern? De ce unii fotografi nu pot trăi fără el, iar alții îl evită?

Majoritatea aparatelor foto au un bliț integrat. Însă de cele mai multe ori acesta este subdimensionat și cu o putere prea mică pentru majoritatea situațiilor de fotografiere. De asemenea, fiind destul de mic, de cele mai multe ori, când este folosit cu un obiectiv mai mare, acesta face umbră pe subiect. Blițul extern rezolvă problema dimensiunii, fiind considerabil mai mare. Tot datorită mărimii, acesta este și de trei sau chiar de patru ori mai puternic decât blițul de pe aparat.

Un alt avantaj este că are propriile baterii. Majoritatea blițurilor externe necesită două sau chiar patru baterii sau acumulatori.

De ce este totuși util un bliț, fie el extern sau integrat pe aparat? Păi este util în primul rând, atunci când nu avem suficientă lumină. Folosit cum trebuie, acesta poate lumina o încăpere destul de mare sau poate da doar o lumină de accent, pentru a scoate în evidență anumite detalii mai slab vizibile.

În al doilea rând, alt motiv pentru a folosi blițul extern pe aparat este pentru a ajuta la focalizare. Blițurile externe au o lampă specială pentru focus, care se aprinde doar atunci când este nevoie, pentru a ajuta obiectivul să focalizeze.

Al treilea mare motiv pentru folosirea blițului, dar de data aceasta nu pe aparat, este pentru a face scheme de iluminare artistice. Pentru asta este necesară folosirea pe stativ a blițului. Astfel, blițurile pot fi așezate în locație și declanșate wireless. Majoritatea aparatelor permit controlarea blițurilor în mod wireless, cu condiția să fie declanșate de blițul de pe cameră. Dacă nu vrem să folosim și blițul de pe cameră sau dacă acesta nu există, putem folosi un set de triggere radio.

Înainte de a cumpăra însă un bliț trebuie știute câteva informații cheie despre acesta:

  • Care este puterea lui? Puterea unui bliț se măsoară prin numărul ghid. Acesta este un standard de măsurare care ne spune la ce distanță va lumina blițul nostru la putere maximă, când are zoom-ul la 100 mm și camera este la ISO 100. De exemplu, blițul integrat pe cameră are un număr ghid de 18-20 de metri în funcție de model. Blițurile externe pot ajunge si până la 60 de metri.
  • Altă caracteristică importantă este dacă blițul are TTL. Această funcție îi permite camerei să măsoare prin obiectiv puterea necesară și apoi să declanșeze blițul exact cu cât ai- nevoie. Un fel de mod auto al blițurilor. Un bliț cu TTL însă va fi compatibil doar cu gama de aparate pentru care este gândit (Canon, Nikon, Fujifilm etc.)
  • Ca funcții suplimentare de dorit, ar mai fi și receptorul radio integrat. Din ce în ce mai mulți producători de blițuri aleg să-și facă propriile sisteme radio și să le integreze direct în flash. Acest lucru este de preferat fiindcă asigură o compatibilitate completă cu declanșatorul și elimină receptoarele externe și nevoia de a căra baterii suplimentare pentru ele.

Cum folosim corect un bliț?

În general, un bliț poate fi folosit în două moduri, TTL, adică pe modul auto sau în modul manual. În majoritatea cazurilor, TTL-ul își face cu brio treaba și nu trebuie să modificăm nimic. Pentru utilizatorii mai avansați însă, este disponibil și modul manual, cu ajutorul căruia putem alege noi puterea cu care să declanșeze blițul. Aceasta este reprezentată sub formă de raport și este în trepte, între 1/1 și 1/128.

După ce ne-am hotărât cu ce putere să declanșăm blițul, următorul lucru foarte important este să vedem cum îl declanșăm fără să fie evidentă lumina lui. Toți cei care s-au jucat cu un bliț pus pe camera foto au observat în mod sigur că acesta dă o lumină destul de aspră și plată. Asta se întâmplă din cauză că lumina vine dintr-o sursă foarte mică, de cele mai multe ori de doar câțiva centimetrii și vine frontal. Pentru a evita acest aspect neplăcut, putem roti lampa blițului ori înspre tavan, dacă acesta este alb, ori înspre un perete lateral, preferabil tot alb. Este bine să avem și niște accesorii de difuzie la îndemână pentru situațiile când nu este nimic alb în jurul nostru.

După ce ajungem mai avansați sau dacă dorim să facem fotografie de studio, putem folosi blițurile separat de camera foto. Pentru asta avem nevoie de un  stativ foto,  o menghină de susținere și o modalitate de a declanșa blițul în mod wireless. Pentru a nu avea din nou problemele de mai sus, cu lumina foarte aspră putem atașa și niște modificatori la blițul nostru.

Ar mai fi de menționat un tip mai aparte de bliț și anume cel macro. Acesta se montează pe obiectivul foto, pentru a fi cât mai aproape de subiect și are două lămpi pentru o iluminare simetrică.

Concluzii:

Pentru a trage o concluzie, să vedem care ar fi avantajele și dezavantajele folosirii blițurilor externe.

 Aș spune că principalele avantaje ale blițului sunt următoarele:

  • capacitatea de a ilumina orice subiect indiferent de lumină;
  • culoare neutră;
  • declanșează printr-un impuls luminos de foarte scurtă durată, ce îți permite înghețarea subiectului;
  • posibilități artistice nelimitate.       

Ca dezavantaje putem menționa:

  • este un accesoriu în plus de cărat;
  • folosit greșit poate da un aspect artificial fotografiilor.

Un articol de Daniel Peșu. 

Poate te-ar mai interesa și următoarele articole:

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Buna ziua! Am un nikon d7200 si i-am pus un blitz suplimentar dar cand fac poza porneste si blitz-ul mic al apataratului.Este vreo setare pentru al opri.

  • Si un alt dezavantaj care nu a fost mentionat, cel putin in fotografierea oamenilor, este ca se pierde spontaneitatea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.