(c) Iulia Constantin

Review Sony 70-200mm cu Iulia Constantin

Entuziastă a adrenalinei și căutătoare de experiențe noi, am pornit la finele lunii septembrie, într-o nouă aventură, o tabără de surf organizată de SupAcademy România, de această dată pe coasta de vest a Europei, mai precis în regiunea Aljezur, Portugalia. Mi-am împachetat neoprenul, șlapii, câteva haine, aparatul foto (un Sony a6000) și trepiedul video, iar înainte de aeroport, am făcut un popas la F64 pentru a-mi ridica Sony-ul 70-200 mm f4 OSS (Sony FE).

Sinceră să fiu, nu am fost hotărâtă să fac prea multe poze în acest trip, direcția mea profesională fiind aceea de videograf. Însă chiar din prima zi, acest teleobiectiv m-a surprins plăcut și mi-a dat peste cap planurile făcute acasă, acelea de a-mi umple cardurile cu material video și mai puțin cu fotografii. Intenționam să filmez cât se poate de mult cadre atât wide (am avut cu mine și un Sony 18-105mm f4), cât și close-ups, pentru a reuși să surprind cu adevărat energia și atmosfera unică de pe plajele portugheze dedicate surfului. Cu ajutorul acestor două obiective Sony, eu zic că am împăcat și capra și varza și iată ce a ieșit:

Obiectivul și-a îndeplinit misiunea și a trecut testul personal cu brio. Are un contrast bun și culori plăcute, însă eu l-am folosit mai tot timpul împreună cu un filtru de polarizare circulară care mi-a mai saturat culorile și a îmbunătățit contrastul. Ergonomic vorbind, are o construcție bună, inele de focus și zoom perfect echilibrate în ceea ce privește sensibilitatea, plus un bokeh excelent. S-a comportat de minune în condițiile meteo date, fiind rezistent la praf și umezeală, iar vopseaua albă l-a protejat de razele soarelui la care a fost expus zilnic. Este suficient de sharp pentru diafragma f4, pe care de altfel am folosit-o în cea mai mare parte din timp și îndeajuns de luminos pentru cadre de exterior, chiar și în condiții de iluminare scăzută. Vorbind tot despre diafragmă, am fost nevoită să nu urc mai mult de 6.3 atunci când am filmat, deorece am avut un fir de praf pe sensor care mi-a afectat majoritatea cadrelor (se poate vedea asta în video-ul atașat mai sus).

Obiectivul este prevăzut cu sistem de stabilizare a imaginii Optical SteadyShot și îți permite să faci din mână fotografii de calitate chiar și cu un timp de expunere mai lung. Într-adevăr, când vine vorba de video, fără un trepied, obiectivul nu se mai descurcă la fel de bine. Imaginea este destul de tremurată, iar dacă ai de gând să faci panninguri lungi, poți să îți iei adio de la idee. Are o greutate destul de mică pentru un tele, însă pentru o fată, chiar și atașat unui mirrorless micuț, după 2 ore de ținut în mână, vânând surferi pe ocean, ajunge să devină ușor obositor.

Un alt plus al acestui obiectiv este focalizarea automată destul de rapidă, însă nu și în cazul în care vrei să tragi cadre pe continuous shooting mode, cum mi-am dorit eu să surprind surferii în acțiune. Dacă stau să fac o analiză, aș zice că ratează în 25-30% din cazuri. Însă asta nu ține numai de obiectiv, ci și de aparat și bineînțeles, de priceperea fiecăruia.

Pe scurt, ce mi-a plăcut:

  • Rezistent la praf și umezeală
  • Sharpness excelent, deși nu prea l-am testat la portrete
  • Inelul pentru trepied se poate demonta
  • Autofocus rapid și silențios
  • Ergonomic
  • Stabilizare bună pentru foto
  • Distanță focală reală atașată unui mirrorless crop: 105-300 mm
  • Greutate mică (840g) în comparație cu alte obiective cu aceeași distanță focală

Ce nu mi-a plăcut:

  • Focalizare rapidă, dar nu întotdeauna precisă pe continuous shooting mode
  • Prețul ușor usturător

Specificații:

  • Montură: Sony E
  • Plajă diafragme: f/4-f/22
  • Nr lamele diafragmă: 9
  • Diametru filtru: 72 mm
  • Distanță minimă de focus: 100 cm
  • Stabilizare de imagine: da
  • Compatibil Full Frame: da
  • Parasolar inclus: da
  • Lungime: 175 mm
  • Diametru maxim: 80 mm
  • Greutate: 840 g

Toate fotografiile au fost realizate cu Sony a6000 și Sony 70-200 mm f/4.0 G OSS și au avut o ușoară post-procesare în Lightroom (expunere, contrast, umbre, saturație etc).

Articol, fotografii și video de Iulia Constantin.

[products ids=125011120,125014592]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Greutate mică (840g) în comparație cu alte obiective cu aceeași distanță focală
    Aproape de acord, daca ignoram cele 760g ale Canon 70-200 F4 IS USM , care parca mai este si considerat cel mai sharp obiectiv zoom-tele
    in rest e dragut review-ul

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.